02/27/12 22:31
(http://ivo.bg/)

Спете спокойно, тук ръгат с ножове само по криминални причини

Нямах никакво намерение да коментирам водещата новина от денонощие насам за кървавия побой в софийско нощно заведение, защото по принцип едно криминално деяние не е само по себе си повод да се говори за политика. Но вътрешният министър, вицепремиерът Цветан Цветанов, направо ме принуждава да обърна внимание на случая с умозаключението си пред журналисти в Благоевград , че раняването с нож на шампиона по самбо Благой Иванов-Багата в масово меле в центъра на столицата ни е…криминален случай.

Отдъхнах си. Бях си помислил, че е нещо друго. Например би могло да е международен реваншистки заговор. Защото Багата е пребил през 2008 година руския богатир ( както го нарече Владимир Путин) Фьодор Емеляненко. Същият нарита победно на 21 ноември миналата 2011 година един американец насред московски стадион и екзалтира премиера Владимир Путин да скочи възторжено на ринга с благодарности за подвига, посрещнати обаче с…освирквания от руската публика заради опита на Владимир Владимирович да се присламчи с рекламна цел към славата на богатира ( напердашен обаче преди от Багата).

Това си е повод за притеснение като част от световна конспирация с българин в ролята на черешката на тортата в един глобален мач между великите сили. Но Цветанов разреди напрежението с простичкото прозрение, че ставало дума за криминален случай под въздействието на алкохол. Слава, тебе, Цветанов- аве Цецо, ле!

От успокоителното изявление на министъра се почувствах облекчен като след оттеглянето на съветските кораби от бреговете на Куба, което означаваше отдръпване на света от реалната опасност от ядрена война по време на карибската криза през октомври 1962 година. Не е шега работа: раняват смъртоносно български шампион, пребил руски богатир, надвил американски боец, което е предизвикало невижданото и нечувано преди освиркване на самия руски самодържец Путин само няколко дни преди да си организира под формата на избори утвърждаването на върха на единствената оцеляла световна империя на два континента за още 12 години.

Не е шега работа. Ако се замисли човек и в Сараево един изстрел на нищо и никакъв балкански провокатор предизвика световна война! Но Цветанов, за щастие, не му мисли много- успокои ни на бърза ръка. И все пак…

Благой Иванов е участник в т.н. „свободни боеве”, които, кой защо, се наричат най-сериозно „спорт”. Бие се предимно в САЩ и няма загуба до момента, когато решава да посети софийски нощен клуб, оказал се доста по-опасен от кървавите двубои в „свободния бой” в свободния свят ( а напоследък – и у нас).

Благой Иванов е страховит дори на вид млад човек, професионален побойник от световна класа, на 25 години, в разцвета на силата и славата си- работата му е да пребива публично до смърт опонентите си. И го прави по ужасяващ начин ( изгледах един клип и не го препоръчвам на хора със слаби нерви и на деца). Същият обаче (при това не е бил сам) нападнат доста нагло от глутница мъжаги, които явно никак не се впечатляват от неговата репутация на бияч, собственоръчно и собственокрачно изтезаващ почти до смърт мускулести екземпляри, селектирани за тази цел в рамките на този бизнес.

Сигурен съм, че вече знаете, с какъв въпрос ще завърша краткия си, предизвикан почти насилствено от обстоятелствата коментар: ако за един такъв специалист по смазване от бой на други подобни сто килограмови специалисти е толкова опасно да посещава софийските кръчми, какво остава за нас, простосмъртните, на които и един ритник в главата ни стига да пукнем и които нямаме закалката на Багата, Даката, Маката и Даката ?

Извинявайте за каламбура по този трагичен повод, но аналогията идва от стария лаф от времето на социалистическите началници Мако Даков, Пеко Таков и Бай Тодор. Според вица сме наследници на племената маки-даки, пеки-таки, тодораки и малко траки.

Ако изключим комичното изказване на министъра, останалото не е смешно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване