02/29/12 12:52
(http://www.bivol.bg)

Обществената подкрепа за защита на природата срещу олигархията се разраства

Toma_Belev02
Тома Белев, снимка Таня Кирова, E-vestnik

От днес директорът на "Парк Витоша" Тома Белев не е на работа. Главният противник на интересите на олигарха Цеко Минев, който стои зад "Витоша ски" беше отстранен след като загуби конкурс за поста, считан за предрешен и нагласен.

Уволнението на Белев беше предшествано от изключително грозна медийна кампания в изданията притежавани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Тези медии са закупени с кредити от Корпоративна Търговска Банка, една от "гнилите ябълки" в българската банкова система. Именно в КТБ 70% от държавните предприятия влагат оборотните си средства.

Една от тези публикации получи награда за псевдожурналистика от Асоциацията на европейските журналисти  в категорията “Материали, обслужващи властта и/ или определени бизнес интереси”. Победител стана Анелия Иванчева с нейния материал “Зелен октопод точи 10 млн. лв. с рекет“, публикуван на сайта vsekiden.bg.

“Във въпросния текст се отправят тежки, но недоказани по никакъв начин обвинения. За жалост, реалността в България е такава, че засегнатите от негативни медийни кампании лица трудно могат да изчистят името си и да бъдат подходящо овъзмездени”, коментират от АЕЖ. Според организацията материалът е израз на организирана негативна кампания срещу представители на екологични движения в издания като в. “Република”, в. “Стандарт”, в. “Телеграф”, в. “Уикенд”, в. “Класа”, frognews.bgvsekiden.bg, и др." - посочват от АЕЖ.

Междувременно, Тома Белев беше подкрепен от служители на Парк Витоша в специална декларация. Днес подкрепа за природозащитника изразяват още няколко организации: Коалиция "За да остане природа в България", 

ПОЗИЦИЯ

НА

СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ-БАН

ОТНОСНО: ПРОЦЕДУРАТА И ИЗБОРА НА НОВ ДИРЕКТОР НА ДПП "ВИТОША"

Ние, долуподписаните служители на Националния природонаучен музей при БАН подкрепяме безусловно настоящия директор инж. Тома Белев, с когото през годините многократно сме сътрудничили по проблемите на биологичното разнообразие, неговото опазване, популяризиране и устойчивото му ползване. Инж. Тома Белев успяваше да осигури по различни международни програми финансиране за редица дейности и проекти, за които държавното финансиране беше крайно недостатъчно. Изключителни са и заслугите му за публикуването на различни определители, ръководства и нагледни материали, издадени от “Библиотека Витоша”, средствата за които пак са осигурени от инж. Тома Белев.

По времето на ръководство на най-стария и сложен за управление парк на Балканите и най-посещатаваната защитена територия в България, инж. Тома Белев доказа своя професионализъм, компетентнност и умения и е отстоявал интересите на защитената територия, обект на огромни икономически интереси, които изцяло противоречат на целите и режимите на Плана за управление на Природния парк

Неговата всеотдайност в работата в полза на обществото и на българската природа е причина инж. Тома Белев да бъде дългогодишен Председател на Асоциацията на парковете в България и авторитетен и уважаван от колегите си експерт и професионалист.

За нас инж. Тома Белев е най-силната и единствената възможна кандидатура за директор на ПП Витоша при един честно проведен конкурс. Считаме за абсолютно нелогично и необосновано ИАГ да се лиши от такъв опитен професионалист, доказал своите умения през годините.

Оставаме с впечатлението, че изборът на комисията е бил предопределен от острата медийна атака срещу инж. Белев, от засилените икономически интереси за застрояване на парка и лобирането за тях през последните години. Несъмнено, инвестиционните намерения, които застрашават планината и стремежа на  Тома Белев да бъдат спазвани законовите разпоредби за опазане на биологичното разнообразие в България и плана за управление на парка при тяхното реализиране станаха причина за неговото отстраняване. Опасяваме се, че това от един опасен прецедент може да прерасне в една порочна практика.

Напомняме на отговорните институции, че според наличните данни процедурата по избор на директор е била опорочена. Тя е била проведена при сериозно нарушение на първоначално обявените изисквания към кандидатите в официално публикуваната заповед, с което условията на конкурса са били променени в хода на избора. Така остава впечатлението, че процедурата по избор на директор е променена тендециозно, с цел обслужване на определени личностни интереси, поради което настояваме тя да бъде отменена като не-законосъобразна.

Призоваваме отговорните институции да отменят резултатите от конкурса и да бъде проведен нов, при спазване на всички установени правила и закони, като се вземе предвид и постигнатото от инж. Тома Белев при управление на парк Витоша.

Призоваваме отговорните институции да направят избора: да застанат на страната на държавността или на страната на “офшорността”.·

Публикувана на 02/29/12 12:52 http://www.bivol.bg/toma-belev.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване