02/29/12 11:04
(http://www.bivol.bg/)

Президентски съветник е донасял на STRATFOR

Capture_decran_2012-02-29_a_13.24.19

Шефът на "Интернет общество България" Вени Марковски, който беше също президентски съветник по информационни технологии, се е свързал със STRATFOR по своя инициатива през 2008 и е давал информация на частната разузнавателна кантора. Това разкрива кореспонденцията на STRATFOR публикувана в Wikileaks.

Марковски е също така бивш член на борда на международната организация за интернет имена и адреси ICANN, а в момента е мениджър по международните връзки с Русия, ОНД и Източна Европа. STRATFOR са му присвоили код на информатор EU105, тъй като се представя и за съветник в Брюксел. Под този код той се води информатор до края на 2011.

Вероятно за повече авторитет, първият контакт на Марковски със STRATFOR през 2008 е осъществен от български правителствен мейл адрес. Американците обаче не се доверяват и правят проучване на Марковски. По неясни причини те го считат за изключително богат олигарх и се питат дали не е свързан с организираната престъпност и с руските служби.

"Водещ офицер" на контакта с Марковски е анализаторката за Евразия Лорен Голдрич. Тя го представя на централата на STRATFOR в Остин Тексас и препоръчва на старшите анализатори да се срещнат с него.

Марковски -  телекомуникационен магнат

"Свързах се с българския милиардер и телекомуникационен олигарх Вени Марковски. Той е донесъл интернет в 9 източноевропейски страни" - пише Голдрич.

Марковски много харесвал STRATFOR, щял да посети Тексас и искал да проведе задълбочени разговори с неговите анализатори за икономическата, финансова и бизнес ситуация в Русия и други страни от ОНД.

"Нямам си друга работа, освен да седя с тъмен български милиардер, чийто прякор е "Вини" (очевидно от английското име на Мечо Пух - Vinny Pooh б.ред.)" - отговаря главният анализатор Марко Папич.

"Може би той ще разговаря на български, който ние в Сърбия наричаме "Източен сръбски" - иронизира Папич.

По-късно Марко Папич все пак изпраща няколко конкретни въпроса от компетенцията на Марковски, свързани с инвестициите в Източна Европа и киберсигурността.

"Какво може да направи малка компания като Stratfor, за да се защити от кибератаки? (той може би ще каже "можете да купите моите услуги")" - интересува се Папич.

Въпросът е особено актуален днес, тъй като кореспонденцията на STRATFOR беше източена след успешна кибератака срещу сървърите на компанията миналия декември.

Освен това Папич се е интересувал от руските и балканските хакери, както и от възможностите за проникване на компанията на българския пазар.

В кореспонденцията на анализаторите на STRATFOR за Марковски проличават и някои предразсъдъци спрямо България, като държава на мафията.

Антониа Колибасану, която е служител на STRATFOR отговаряща за региона, пише от Румъния, че Марковски не е свързан с ФСБ, но е свързан с организираната престъпност. Единственият аргумент, който изтъква Колибасану е, че Марковски е бил кандидат за кмет на София през 2002 г.

Меракът на Марковски за "задълбочени разговори" все пак се е осъществил, тъй като през 2008 г. той фигурира в списъка на надеждните информатори на фирмата като "Шеф на ICAAN и съветник на българския президент по информационни технологии.

Биволъ се свърза с Марковски, но той не пожела да коментира с какви мотиви е сътрудничил на STRATFOR в качеството си на президентски съветник и отговорник в ICANN.

Вени Марковски е известен и с политическите си и граждански позиции. На европейските избори през 2009 г. той подкрепи от името на Интернет Общество - България социалиста Ивайло Калфин. Това предизвика възмущението на членове на Интернет Общество. По това време правителството на Станишев всячески с стараеше да прокара следенето в интернет.

Tempora mutantum, в момента и Станишев и Калфин и Марковски са сред гласовитите противници на ACTA и на филтрирането в интернет, което се стреми да прокара сегашното правителство.

Публикувана на 02/29/12 11:04 http://www.bivol.bg/home2/item/1148-stratfor-markovski.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване