02/29/12 11:18
(http://ivo.bg/)

Премиерът да каже за бонусите на медийните си слуги

Вместо обещаното топене на снеговете в България се топи фискалният резерв и се вихри снежна буря като фон на буреносна пропагандна война за доверието на населението, което, според държавната статистика, се е повишило вече към властта заради природните бедствия и авариите. Най-новият пристъп на тази война, която се опитва да компенсира неизбежното недоволство от проблемите, предизвестие за които е падащият под санитарния минимум фискален резервоар на държавата, отекна тази сутрин с подобаваща гръмовност в кабинета на самия премиер Борисов. Ето как го описва сайтът Медапул:

Министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник-областни управители трябва да върнат взетите от тях бонуси до петък. Това разпореди в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов по вече станалия му любим начин – в началото на правителственото заседание само пред телевизионни камери без присъствието на журналисти и без да се задават уточняващи въпроси.

От думите му стана ясно, че ако взетите бонуси не бъдат върнати или дарени за лечението на болни деца, в понеделник той ще внесе структурни промени в кабинета или директно ще уволнява.

“Един бонуси, други – ДМС, други – от участие в бордове и така нататък. Тъй като четвъртък и петък съм на Съвет (Европейския съвет, който ще заседава в Брюксел – бел. ред.), в петък като се върна ще пиша до ДПС – са ми пратили писмо – кои от този кабинет са вземали такива пари. В петък ви е крайният срок. Повтарям: тези длъжностни лица, които не са ги върнали или дарили в сметката за болните деца, в понеделник – ако е министър, ще има структурни промени в парламента, ще внеса за смяната му. Ако е заместник-министър, ще го уволня, а ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът“, обяви Борисов.

“Тъй като в петък аз ще подпиша писмо-отговор, в което ще кажа, че в този кабинет няма такива хора и всеки, който попадне под чертата, ще означава, че аз съм излъгал, което не може да се случи, и в понеделник ще направим необходимите промени“, заяви още премиерът.

Борисов призова парите да върнат и от предишния кабинет “които в пъти повече са взели от нас”.

Както се вижда, положението е направо: „който бонус вдига, от бонус умира”. Защото темата за бонусите, която наистина е в състояние да взриви дори прословутото българско търпение, беше повдигната от опозицията, но управляващите се опитаха да им го върнат със задна дата и играта загрубя. Сега лъсва все повече истината, че има една прослойка ояли се на държавната трапеза чиновници, за които няма никакви задръжки и партийни прегради. Което завлича в една обща вихрушка дълго охранявания имидж на сегашните управници, заедно с оцапаните предишни властници. Главният охранител на републиката контраатакува , като радикализира темата сякаш за първи път чува какво се прави в задния му двор, заставайки на страната на угнетените от пиедестала на техен защитник.

Щом е толкова разярен и праволинеен, бих му препоръчал да постъпи така и по отношение на медиите. Например на онези, които са закупени като бонус с парите на банката, в която, по волята на Борисов, стоят на депозит преобладаващата част от парите на големите държавни предприятия. Понеже е адски възмутително с парите на данъкоплатците същите да бъдат манипулирани в посока, угодна на властта. Нека Борисов лично се поинтересува как неговият неофициален говорител от екрана на ТВ 7 Николай Бареков постига невиждания за български журналист стандарт на живот, с който парадира не особено умно, докато българската журналистика мизерства в буквалния и преносния смисъл на думата.

Цитиран съм да казвам нещо по темата във вчерашния брой на в. „България днес” . Това е единственият открито опозиционен национален всекидневник в момента. Телевизиите упорито избягват да го споменаван в прегледа на печата на телевизиите, защото бил таблоид – а какъв е „Телеграф”, например, с неговата гола мадама на трета страница? Във Великобритания, родината на таблоидите, терминът „момиче от трета страница” е професионален термин, които дефинира изданието именно като таблоид.
В текста в „България днес”, в който колегите преразказват наш дълъг разговор по телефона, независимо от тяхната добронамереност са допуснати някои неточности за казаното от мен. Не че е най-важното, но от резюмето излиза, че съм продал жилище ( за да се изхранвам), а истината е, че преди години със съпругата ми купихме жилище след продажбата на един имот и все още не сме докарали нещата дотам да продаваме собственост, за да се изхранваме, макар и това да не е изключено да стане…
Охранените глашатаи на властта нямат такива проблеми, но за този аспект от тяхната дейност никога не се е говорело „по телевизията” ( както погрешно пише в текста на „България днес”).Напротив, в Би Ти Ви нещо се шушука по коридорите, но на екрана гузно се мълчи, а се говори предимно извън телевизията. В резюмето на разговора ни с вестника е акцентирано върху епитети, каквито обикновено не употребявам, но пък от него е изпаднало главното в случката с несъстоялата се моя среща с Бареков в ТВ 7. Реших се на нея по негова покана не защото ми и е било „любопитно” , а защото щях да науча за колко се опитват да купуват такива, като мен- явно това беше идеята му да си „поговорим”. Но той сам я провали с арогантното си поведение на началник, който демонстрира пред подчинените си манталитет на руски помешчик спрямо ( както му се иска) крепостен селянин, който „може да почака, защото има нужда”- доста „селско” отношение на развилнял се журналист, овластен да раздава порциите в една проправителствена медия, купена с нашите пари!
Много хора знаят много неща по въпроса, но никой е смее да се обади, а Борисов със сигурност не иска – не от страх, а от чувство за самосъхранение.

Ще повярвам в искреността на премиера в лъвския му рев срещу лакомията на мишките, седнали с него на държавната трапеза, ако изръмжи по същия начин и на медийните си слуги, чиито бонуси, повярвайте, надхвърлят въображението и най-алчния чиновник.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване