03/04/12 10:52
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 39

Пламен Асенов

04. 03.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

НеВолен

„Планът Сидеров” няма да сработи. То и не е необходимо чак да сработи де. Ясно е, че по-важното е да го има в публичното пространство и някой постоянно да мъти главата на хората с глупости като тези, вписани в него.

Обикновено когато на улицата започнат да ви замерят с пари, граждани, вие знаете, че трябва да сте много внимателни и добре да огледате дали парите не са фалшиви. Е, в случая с плана си, който изневиделица представи на общественото внимание, Волен ви замеря само с обещания за пари, но тяхната практическа стойност е същата, като на фалшивите – чиста нула. Даже по-лошо – ще ви вкара в беля, ако вземете да му вярвате, точно както разпространението на фалшиви пари би ви вкарало в беля.

Иначе предложенията на човека са примамливи – 1 000 лева минимална заплата и 500 лева минимална пенсия. При това казва откъде ще ги вземе – 1 милиард евро годишно планира да измъкне от изедниците-чужденци, чиито еони и ивиени ще преминат обратно в „български ръце” – сякаш на нормалния българин му пука дали техните печалби отиват в джобовете на чужденци или като бонуси за нашенски чиновници; 3 милиарда евро годишно от разваляне на концесиите за златодобив; 2 милиарда евро от контрабанда в полза на цялата нация…..Упс, изтървах се, това последното прозвуча малко политически некоректно, но иначе смисълът му е съвсем коректен. И така нататък.

В целия волен план Сидеров, естествено, има две точки, които показват ясно какво точно искат неговите господари, което пък на мен ми даде основания в заглавието да го нарека НеВолен план. Едното е строеж на два нови блока в „Козлодуй” и построяване на друга, изцяло нова атомна централа. Познайте от три пъти, граждани, как ще се казва тя, кой ще я построи с нашите парии и как точно българският народ ще печели от нея.

Другият мерак е още по-дебел – „генерално пренасочване на българската икономика към Китай, Индия, Бразилия, Япония и Русия”. Точно така е записано, не корете мен за идиотщината, която се съдържа в тази идея.

Волене, Волене, до преди 20-тина години често изглеждаше умно момче, защото много си мълчеше. Откак започна да говориш постоянно, вече не изглеждаш по същия начин.

Русия гласува за нов президент

Така пишат колегите по медиите и дори в заглавия го изнасят.

Не, бе, граждани, Русия гласува за стария Путин. За добрия стар Путин, ако трябва да сме точни, а то винаги трябва. Мога и поетично да го кажа, не само журналистически сухо:

Вълна от любов ще се разнесе днес от Камчатка до Прибалтика и Черно море. Здраво закрепен на нейния гребен, отново ще триумфира един дребен, леко плешив човечец, който дотолкова обича народа и страната си, че за тях е готов на всякакви жертви – т`ва демокрация, човешки права, нормални икономически принципи, всичко тези и още много други неща той жертва постоянно за добруването на народа си.

Ама аз няма да им се бъркам на руснаците, де, всеки с акъла си. Лошото е, че после, както и досега, чрез политиката на идола си Путин те пак непрекъснато ще опитват да се набъркат в нашите европейски български работи и да ни дават акъл по демокрация, човешки права и нормална икономика. А това никак не ми харесва!

Бракът отново излиза на мода

Статистиката във Великобритания твърди това с радостна нотка в гласа. Не знам защо толкова им трябва да му се радват. Почти сигурно е, че на Острова увеличеният процент бракове напоследък най-вероятно е принос на еднополовите двойки. Ама то е известно, де, че статистиката в това отношение е като улична котка, не подбира.

Не ми харесват три неща в случая, граждани. Първо, анализатори казват, че рецесията е довела до споменатото връщане на Острова към семейните ценности и желание за стабилност. Остро възразявам срещу по-широкото континентално разпространяване на подобно мнение, граждани. По-скоро – срещу възможните ефекти от него. Защото сега изведнъж на разни правителства ще вземе да им хрумне, че страната им трябва да се поддържа в непрекъсната рецесия, та да се пазят светите семейни ценности непокътнати. Светъл пример в това отношение дава Северна Корея. Там са най-здравите  семейни клетки в света, при това отдавна, далеч преди британците да оценят по достойнство рецесията като фактор.

Второ, лично британският премиер Дейвид Камерън, когото иначе уважавам, зарадван от статистиката и явно без да се замисли, започна публично да твърди, че скрепяването на брака с подпис прави двойките по-щастливи и по-заможни. Дайте да се разберем, може и наистина да прави едната половина от двойките по-щастлива и по-заможна, но това, най-малкото, не е справедливо. Защото ясно е, че ако в дадено семейство, скрепено с подпис, аз и жена ми имаме пари само за един чифт обувки този месец, нови обувки ще получи тя. И така всеки месец. Вселенската справедливост изисква обаче да има баланс. Тоест, да остане открита опцията – в ситуация без подпис – аз да получа нови обувки. Може би дори в комплект с нова жена. Е, кой тогава ще бъде по-щастлив? Така че темата за щастието не бива да се експлоатира безогледно, защото територията е доста хлъзгава.

Трето, малко се притеснявам, че след като идеята за подписан брак е завладяла вече Великобритания, много скоро ще се настани и у нас, граждани. Преди беше лесно – комунистите бяха ни затворили границите за света и всяка новост пристигаше в България с десетилетия закъснение. Сега обаче с този Европейски съюз нещата стоят по-различно и току-виж бракът почукал и на нашата порта.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване