03/05/12 17:15
(http://www.gorichka.bg/)

5 квадрата: събития, дядо Митко, Боби Макферин и Монсанто

waterfestВ името на водата: Филмовият фестивал We Art Water е първата международна надпревара за късометражни филми, която като част от Световния ден на водата 2012, цели да повиши съзнанието на хората за проблемите на водата, свързани с осигуряването на храна за населението по света. Съревнованието е за кратки аудио-визуални форми с продължителност от 1 до 3 минути. Участниците ще се конкурират в три категории: микро-документалистика; анимация и творби, създадени с мобилни устройства. В конкурса може да участва всеки пълнолетен гражданин на света. Всички условия и начина за регистрация са описани на уеб сайта на събитието. Трябва да се запишете за We Art Water Film Festival преди 30 април 2012г. Успех и ни пишете, ако участвате :)

keep walking projectСтъпка по стъпка: Днес пред Народния театър Иван Вазов е откриването на инсталацията от плочки Pavegen, която превръща енергията от стъпките на хората в електричество. Над 40 млн. крачки, събрани във Фейсбук, и със специално разработеното приложение за iPhone, българите избраха иновативната технология от трите предложения в проекта Keep Walking. „Pavegen е гениална идея, която показва как с действията си можем да допринесем за по-доброто бъдеще.” - сподели посланикът на проекта Keep Walking за България режисьорът Явор Гърдев. Pavegen представлява система от плочки, които, поставени върху настилката на оживени пешеходни зони, превръщат стъпките на хората в неизчерпаем източник на електроенергия. Изобретението е дело на 25-годишен англичанин.

bio-seminarЗеленчуци, който не отглежда, той …: Фондация ЗАЕДНО в партньорство с Червената къща организират практически семинар от поредицата Био-Академия: Уроци от Природата за всички. Темата е „Как да си направим вкусна БИО-ГРАДИНКА дори в сърцето на големия град - лесно и достъпно за всички. Денят е 10 март, събота, а регистрацията се случва онлайн или в деня на събитието, на касата в Червената къща. Средствата от семинара ще бъдат използвани за изграждане на детска „образователна БИЛКОВА градина” в еко-фермата Елата, Плана планина. На мястото ще се съберат Сава Чанков и чичо Митко - двама от лекторите на Форум Храна 2010.

bobby_mcferrinDont worry $ be happy?: Вероятно хората често си пускат добре известната песен на Боби Макферин и независимо от паденията в световния икономически сектор, светът е по-щастливо място, отколкото преди началото на финансовата криза. Това противоречащото на интуицията ни заключение е от проучване, направено сред 19 000 възрастни в 24 страни, съобщава The Economist. Принцип в политическите науки е, че нивата на щастие се покачват с увеличаване на богатството, обикновено когато националният доход на глава от населението достигне 25 000$ годишно. Най-високите нива на само-декларирано щастие са в Индонезия, Индия и Мексико.

anonymous_flagАнонимните срещу Монсанто: Името на корпорация за биотехнологии Монсанто е познато на повечето от времето, когато България стана една от държавите в ЕС, които забраниха отглеждането на генно модифицирани земеделски култури на териториите си. В последните дни Монсанто се появи в заглавията на световните медии поради отправената им заплаха от хакерската мрежа Анонимните. Те обвиняват корпорацията в непрестанен саботаж на световното производството на храни и здравето на хората. Анонимните определят практиките на Монсанто като небрежни и с фатални последици за хиляди фермери. Хакерите са извадили наяве част от остаряла базата данни на Монсанто, която не разкрива сензационна вътрешна информация. Анонимните обаче обещават, че ще продължат да блокират сайтовете и да проникват в компютърните системи на корпорацията, за да разкрият злодеянията ѝ.

Публикувана на 03/05/12 17:15 http://blog.gorichka.bg/?p=7180
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване