03/17/12 10:34
(http://ivo.bg/)

Ка(н)тар: олекването на овластената лъжа

Уволненият министър на Икономиката енергетиката, икономиката и транспорта (МИЕТ) Трайчо Трайков се появи днес на първото си интервю в реално време. От екрана на Би Ти Ви даде доста храна за размисъл на хората, които не искат да ги правят на глупаци. Изпреварващо ще отбележа, че той прекъсна почти прекратеното вече предаване на финала, за да декларира (без да бъде питан), че ще продължава да говори. Интересно!

Едно нещо не желаят да научат и приложат в дейността си българските политици: че истината и честността са най-добрата политика. А истината и честността са поставени на кантар след Катар. Иронията е в това, че операцията „Катар”, замислена като инструмент за повдигане на реномето на България и нейния премиер, с помощта на което да се привлече инвеститорски интерес, се обръща в своята противоположност: показва отблъскващото лице на некомпетентността, лицемерието и интригантството, довели да невиждан дори по нашите плодородни за политически бурени земи скандал от подобен характер.

Позволих си да акцентирам вече в предишни статии, че проявената от премиера Борисов дребнавост да закопава в катарския пясък уволнения си министър с „компромат” за това, че се е пекъл на плажа ( вместо да работи), може да се превърне в песъчинката, която да прекърши гърба на камилското търпение на уязвения Трайков. Без видима емоция, но непоколебимо, той си го върна на своя работодател, отнесъл се явно с него като роботърговец. На въпроса дали като министър е допускал грешки, Трайков, без да спомене името Му, зави следното:

Опитът винаги да се представяш за безгрешен е комичен и абсурден”.
За онези, които биха оспорили посоката на внушението му, прилагам още един цитат , преразказан (за краткост) по смисъл:

Лесно е да правиш ефектни неща с минимален ефект…ако ходиш да броиш яйца по магазините, това очевидно може да се засегне цената им цената в магазина, но по никакъв начин не се отнася за останалите”.

 

Още вчера Трайков наруши мълчанието си пред репортери и призова „120 свидетели” за това, дали е мързелувал или е работил за подготовката на форума, чийто провал му беше изцяло приписан. Днес той допълни :
„На плаж ходиха всички , без изключения, не виждам нещо лошо в това…”.

„Без изключения”! Борисов може и да откаже повече да говори по темата, която сам подхвърли в очите на хората с лопатата катарския пясък, за да падне той после на управленския гроб на неговия министър, но рано или късно ще се намери някой да потвърди. А може и да греша.Личният ми опит учи, че не трябва много да се разчита на паметта на колегите, когато са те зазидали зад стените на мълчанието, а останалите, макар да ти съчувстват, предпочитат да не се закопават с признания за истината, довели до професионалния ти „летален” изход от работното ти място – получават удобна колективна амнезия за неудобната реалност, участници в която са били.

Този път наблюдаваме на върха на управленската пирамида нещо, което толкова често се случва в нейното подножие, обитавано от нас, простосмъртните й строители. Изправят се дума срещу дума. Отхвърленият от системата опровергава аргументите на силата със силата на аргумента, че истината е на негова страна и се надява многобройните свидетели да потвърдят. У нас това е драма от древногръцки сюжет- брутална реалност, а не драма от тракийска гробница, в която отиващият си от този свят е бил придружаван в отвъдното от най-близките си хора. Да очакваш някой да се пожертва, като те подкрепи, заради едната гола истина ( за която заплата никой не плаща), е рядко срещано геройство в нашия не особено романтичен 21-ви век.

Докато дуелът е между думите на засегнатите страни, например между Трайчо Трайков и разочарованието му от външния министър Никола Младенов, който прехвърли на МИЕТ цялата вина за провала на форума в Катар, ще бъде прибързано да се вземе страна. Но слабият не винаги е в слаба позиции- на кого ще повярват хората, това е въпросът!

Понеже стана дума обаче за истината, а ние всички подозираме каква е тя в политиката и свързаните с нея големи пари, власт и влияние, най-интересната част от днешното интервю на Трайчо Трайков е сдържаното му потвърждение на нашите подозрения:

Изкушенията да НЕ защитиш националните интереси са много”, заяви многозначително той. Не че това е новина, но произнесено в контекста на разговора за многомилиардния обект АЕЦ „Белене” от толкова вътрешен фактор в преговорите и в такъв момент, публичната тайна за „изкушенията” придобива тежестта на обвинение, което някога може да бъде прецизирано.

 

Но за българските медии и институции не беше новина също, когато цитирах на 14 октомври 2010 г. министър Трайков да заявява в мое присъствие в сградата на министерството ( при среща с ядрения дисидент Георги Котев), че е наясно със съществуването на мафия в българската енергетика. Скандалното мълчание около това скандално признание беше подчертано парадоксално от факта, че Трайков не се отметна от думите си. Можеше, в стила на традиционната българска политическа традиция, който марширува всекидневно пред очите ни от медиите, да отрече казаното или поне да отпъди евентуални досадници, пожелали да го попитат за потвърждение. Напротив, пред единствения „любопитен” български журналист (Никола Миладинов от БНР), решил да провери истинността на цитата в моя блог, министърът потвърди дума по дума, че е казал точно това: в българската енергетика има мафия!

 

Сега и медиите биха могли, ако им позволят, да „прогледат” за мафията, за която Трайков така откровено съобщи. И ако продължават да имат проблема с позоваването на някакъв си блогър или на журналист от сайт ( Стойко Стоянов от Фрог нюз, присъствал също на онази среща), подсказвам им изход от неудобното за тях положение- могат се направят, че първоизточникът е БНР ( където бях безименно цитиран, макар и след като си потърсих правата).

На 14-ти октомври 2010 г. министър Трайков назова проблема със съществуването на мафия в енергетиката, а на 14 март 2012 г. получи потвърждение. Така се превърна в рядък случай на политик, който не само е казал истината, но и я е доказал косвено, плащайки лична цена за това.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване