03/26/12 11:10
(http://patepis.com/)

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб) (2)

Продължава с разказа на Цветан за посещението в Златния храм на сикхите. Започнахме с едно въведение около храма, а днес ще влезем в самия Златен храм“   Приятно четене:

Амритсар и Златният храм на сикхите

втора част [caption id="" align="aligncenter" width="454" caption="Местен специалитет"]Специалитет – Амритсар, Индия[/caption]   Сутринта изгладнял се пресраших да опитам местния специалитет –питки пълнени с зеленчуци – грах, зеле, лук, боб, салата и  масала. Мм, много вкусно и нищо не ми стана заради тренирания ми стомах .

 Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Данданията  на веселите музиканти ни напомни, че храма  вече е отворен. [caption id="" align="aligncenter" width="568" caption="Храмовата кула"]Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)[/caption] Но това беше храмовата кула  –  гълъбарник. [caption id="" align="aligncenter" width="606" caption="Гуру"]Гуру – Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)[/caption] След края на службата  гуруто ни даде като просфора – шепа грис халва. [caption id="" align="aligncenter" width="574" caption="В свещеното езеро"]Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)[/caption] Потопихме си глезените в свещенното езеро като всички поклонници.

 В свещеното езеро – Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

  А някои предпочитаха да се изкъпят в отделената с въжета, мъжка част на езерото. [caption id="" align="aligncenter" width="590" caption="Грешници и праведници"]Грешници и праведници – Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)[/caption]   Вляво е колоната на грешниците където се наредихме, а в дясно  – колоната на праведниците. Осмелих ме се да не предада фотоапарата на входа и направих тези снимки  вътре за вас. [geo_mashup_map zoom="10"] [geo_mashup_location_info]    

Храмът  Хармандир Сахиб

има четири  входа и отворен за поклонниците от четирите краища на  света. Попаднахме в колоната която ни отведе на втория етаж.

 Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Там поклониците  медитираха пред инкрустираните стени със седеф или други камъни като – лазурит, ахат и рубини.

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

    [caption id="" align="aligncenter" width="560" caption="Молитва"]Молитва – Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)[/caption] На долния етаж  се четяха молитви. Свещенната  „Ади Грантх“ е сборник на религиозни химни и ръководство по молитвена практика . Вътре са също правилата на поведение  – „Духът на Кхалса“.

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

  Напускаме това светилище , съхраняващо от 1604 година свещенната книга на сикхите като хвърляме последен поглед от златния прозорец.

 Златни рибки – Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

  Към езерота , където плуват разбира се златни рибки.

 Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Но главната особенност на храма е неговата възвишена красота и изтънчен разкош. Той действително е Златен, облицован с златни плочи , и ни оставя незабравимото впечатление, [caption id="" align="aligncenter" width="560" caption="Храмът е покрит със злато"]Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)[/caption] че неговите кули и прозорци са издълбани в  един цял златен къс. Бижу!   Очаквайте продължението Автор: Цветан Димитров  Снимки: авторът   Други разкази свързани с Индия – на картата:
Публикувана на 03/26/12 11:10 http://patepis.com/?p=30585
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване