03/26/12 14:01
(http://ivo.bg/)

Путин завърза възела на развръзката „Белене“и Борисов млъкна

Карткоочакваната развръзка на дългоочакваното решение за плиткоумния в икономическо отношение атомен руски проект с дълбок стратегически замисъл се състоя днес по същия мътен начин, по който беше бистрена и досега от премиера Борисов в гьола край Белене. Дори опитни журналисти, като новинарите от Дарик радио, се хванаха на въдицата на официалната пропаганда, пусната вчера по официозната ТВ 7 и повярваха:
„Очаква се днес да стане ясно бъдещето на проекта АЕЦ „Белене”. Премиерът Бойко Борисов ще съобщи решението си на руския си колега Владимир Путин.” ( Дарик)

Не е упрек, а приятелски призив под формата на въпрос: уважаеми колеги, не забелязвате ли, че Ви пускат стръв да цитирате платените трибуни на властта, която помпа рейтинга на своята телевизия с неотразимата отразена светлина на избирателно благосклонния към тази телевизия премиер-слънце? Това, че Борисов е обещал вчера „развръзка” пред ТВ 7 за АЕЦ „Белене”, не означава, че трябва да се връзвате.

Препратките към миналото в този смисъл са много, но да вземем за отправна точка един от най-пресните примери. На 12 януари 2012 г. премиерът Борисов обеща пред БНТ, че до 3 седмици ще стане ясно дали ще се строи АЕЦ „Белене”. В студиото на „Денят започва“по БНТ той изброи критериите:“Бъдеще, цена, безопасност, ефективност и пак бъдеще“.

Междувременно и между другото някак си „крайният срок” беше удължен от властта до 31 март. После, на 8 февруари вицепремиерът Симеон Дянков каза пред БНР, че ще има ново удължаване- седмо или осмо ( кой ти ги брои вече). След това „Росатом” съобщи, че е готова да чака още, макар че руската страна била „уморена”. И ето че дочакахме очакваното поредно отлагане. След вчерашната фалшива „бомба”, хвърлена от Борисов с цел привличане на интереса към прохождащото с това негово т.н. интервю в най-новото пропагандно творение на властта в нейната ТВ 7, днес балонът се спука с познато свистене.

За разлика от напоителната многословност, характерна за министър-председателя в монолозите му по телевизията, опровержението на обещанието му от вчера днес е лаконично, сухо, премерено с капкомера на съгласуването на всяка дума. Надушвам позната миризма. Позволено ми е като на „старо куче”, което за малко да стане първия директор на източноевропейска информационна агенция, избран за вицепрезидент на европейската професионална организация на националните информационни агенции през септември 1993 г. в Цюрих, ако само два месеца преди това не беше уволнен от поста си в София поради нещо като „професионална непригодност” (това за провалената ми номинация преди Цюрих го съобщавам за първи път- документите по номинирането ми от четирима западноевропейски директори за престижния пост, който повече никога не предложиха на българин след това, са в архива ми).

И защо е толкова нетипично лаконично, сухо и премерено до последната буква това съобщение? Отговорът е повече от ясен: защото е съгласувано с Москва и дори най-вероятно е писано там. Всеки професионалист, който е обработвал текстове от подобно естество от времето на СССР, ще забележи почерка веднага. А времето на СССР се завърна в Кремъл заедно с Владимир Путин, който всъщност не е напускал престола вече 12-та година.

Не от друг, от руската РИА-Новости научаваме, че българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е повикан в Москва за обяснение. А сайтът на властта в София, маскиран като частно предприятие ( със същия медиен началник като ТВ 7) лаконично написа в заглавие новата инструкция: „Борисов се чу с Путин и млъкна” ( BNews понеделник, 26 март 2012 г. 13:47 ч.)! Какво откровение- демек, не го питайте, не му е позволено да говори на този етап повече.

За онези от вас, които обаче не желаят повече да мълчат, предлагам следната информация.

На 30 март 2012г. / петък / ще се проведе шествие – митинг под наслов:

ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В ЕНЕРГЕТИКАТА!

Състоянието на енергийния сектор в България е в критичен момент. 22 години в България съществува паралелна власт в енергетиката, която разпространява влиянието си върху цялата държава и общество. Тя контролира в своя полза и в полза на чужда държава българските институции, политически партии, държавни компании и обществено мнение.
Тази паралелна власт е енергийната мафия, чиито представители са добре известни.
Сметката за това състояние плащат всички български граждани и фирми.
Енергийната мафия заграби милиарди за 22 години. Всичките тези пари тя по нечестен начин взе от нашите джобове. И сега, чрез необосновано увеличение на цените иска брутално да продължи това. Тази енергийна мафия иска да ни вкара и в друга политическа орбита, но ние вече сме направили своя стратегически избор – ЕС и НАТО. Лансираният преди години от Георги Първанов предателски „Голям шлем“ в енергетиката е срещу националните ни интереси
АЕЦ „Белене“ е корупционен и заробващ България проект с дългосрочни необратими негативни икономически последствия
Южен поток по начина по който се замисля не отговаря на интересите на страната и на европейските принципи за либерален пазар
Налагането на забрана за проучване и добив на шистов газ е фронтален удар върху националните интереси и енергийната сигурност . Политиката на правителството в енергетиката и особено в газовия сектор до сега води до продължаване на пълната зависимост от Русия и до високите сметки за потребителите
Износът на електроенергия от България е по непрозрачни схеми и ощетява крайния потребител
В българската енергетика продължават да доминират фирми и структури директно свързани с чужди икономически интереси, които се самоопределят като „лидери” на българската енергетика и определят нейната политика
Обръщаме се към гражданите, гражданските организации и политически партии, споделящи тези виждания и не искат да бъдат повече ограбвани от енергийната мафия, които искат демократично бъдеще и развитие на страната, а не енергийна зависимост от Русия
Да започнем публични протестни действия за да защитим себе си и бъдещето на България
Движение за Енергийна независимост „ДЕН“ организира
шествие и митинг на 30 март 2012г. / петък /
сборен пункт 17,00 ч. при пилоните на НДК
маршрут по бул.“Витоша“ и митинг от 18,00 ч. на площад„Независимост“

Подкрепете нашите девизи:

1. Не на АЕЦ”Белене” – не на нова икономическа катастрофа !
2. Добив на шистов газ със сигурни регулации = икономически растеж = на нови работни места = по-ниски цени на енергия!
3. Настояваме за гражданска квота и независим ДКВЕР !
4. Либерализацията на енергийния пазар = обективни потребителски сметки !
5. За прозрачност в износа на електроенергия !
6. Ограбените средства от енергетиката – обратно в България !

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване