03/26/12 21:14
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадови гнезда с марципанови яйца

Планове, срещи, събития, планове. Работата не я включвам, тя никога не свършва. Изглежда и другото не свършва. Може ли да поседна за малко, да помисля, да се заиграя? Искам. Искам да изпъстря всекидневието с повече цвят, така жадуван вече. Свежестта на цвета ще избистри унилия поглед. Очите ще се радват. Аз ще се радвам. Сладостта ще съживи. Емоцията ще бъде цветна и силна, толкова силна, че да забуля периода, в който се чувствах изгубена, без вдъхновение. И щастлива ще бъда. Не знам тогава какво чакам.

Преди да се усетя, че пролетта вече идва – става топло и все по-светло, започнах да правя проби и опити за великденски сладкиши. Идва ми отвътре, не се тормозя. И добре ми се получава, засега. Е, имаше и не толкова добри идеи, но пак се изядоха. Избирам само забележителното и подходящо за приготвяне от всички. Всички, които имат същото намерение като мен да разнообразят и изпъстрят Великден не само с боядисани яйца и козунаци.

Плановете ще почакат, то и без друго винаги се променят в последния момент. От събитията ще избера най-важните, а срещите мога да отложа. Защото подготовката за голям празник е по-голяма от празника. Във всякакъв смисъл. Иронично, нали? Или пък не? Зависи. На мен ми е интересно и забавно.

Следващата идея е много лесна. Приготвят се шоколадови сладки без печене, които се оформят като гнездо. В гнездото се поставят яйца моделирани от марципан, оцветен със сладкарски бои. Освен визуалната наслада обещавам и вкусова с комбинацията от шоколад и марципан. Приятно занимание!

Шоколадови гнезда с марципанови яйца

По идея от foodiecrush.com

Посочените количества са за 16-18 гнезда с по 3 броя яйца в тях.

Когато прегледах рецептата от гореспоменатия сайт веднага я сложих във фаворитите си, с идеята да променя туй-онуй и да оформя сладките като гнезда, в които да сложа шарени яйца. За яйцата използвах марципан, който оцветих в различни цветове със сладкарски бои. Лесно е.

За гнездата:

  • 120 г масло
  • 100 г кафява захар
  • 120 мл прясно мляко
  • 200 г натурален шоколад, нарязан на ситно (използвах Гайо)
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • 1 супена лъжица уиски
  • щипка сол
  • 250 г фини овесени ядки
  • 50 г едро смлени бадеми
  • 50 г кокосови стърготини

В тенджерка се смесват маслото, захарта и млякото. Загряват се на умерен огън докато захарта се разтопи и сместа заври. Вари се 1 минута. Добавя се шоколадът и се разбърква докато се разтопи и сместа стане еднородна. Тенджерката се маха от огъня. В сместа се добавят ванилията, уискито и солта.

Отделно в голяма купа се смесват овесените ядки, бадемите и кокосовите стърготини. Към тях се изсипва шоколадовата смес и всичко се разбърква хубаво.

Приготвят се няколко листа хартия за печене, които се поставят в тавички или подноси, които могат да се съберат в хладилника. Със супена лъжица се взима от сместа и се правят купчинки върху хартията за печене. Купчинките се оформят като гнезда. Оставят се да се охладят на стайна температура за 20-30 минути и се прибират в хладилника за да стегнат добре.

За яйцата:

  • 250 г марципан
  • сладкарски бои

Марципанът се разделя на няколко части, толкова, колкото цветове ще се използват за яйцата. Отделните части се боядисват със сладкарска боя, като се добавя по малко от нея до получаване на желания цвят. Ако марципанът започне да лепне се омесва с малко пудра захар.

От различните цветове се оформят яйца – около 5 грама всяко, така че за всяко гнездо да има по 3 яйца.

Оформените яйца се подреждат в гнездата. Съхраняват се в плътно затворена кутия в хладилник.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шоколадови гнезда с марципанови яйца е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 03/26/12 21:14 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/VbudUkpsDcA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване