04/05/12 15:00
(http://ivo.bg/)

Руската църква и днес е следовник на българската

В следващата информация, поместена в сайта Кафене.нет, ще открием разлики и прилики с мили родни картинки:

„Руският патриарх Кирил бе забъркан в скандал за скъп часовник, който бе изтрит от снимка, публикувана на сайта на Руската православна църква (РПЦ).

Той носи класически модел на Breguet, оценяван на 30-35 хил. долара по време на среща през 2009 г. При публикуване на снимка от нея тази година часовникът вече липсва от ръката му.

Руски блогъри обаче забелязват, че на полираната маса, върху която Кирил е сложил ръка, ясно се вижда изображение от часовника. Разразилата се дискусия в интернет кой манипулира официалните снимки на руския патриарх принуди пресслужбата на РПЦ да поднесе извинения за „нелепата грешка“ на фоторедактора.

В съобщението й се казва, че случаят ще бъде подробно проверен и виновният наказан. Твърди се, че в работата си пресслужбата на РПЦ не използва програми за обработка на фотографски изображения.

Самият патриарх по-рано определи снимката като колаж с мотив, че патриаршеското му облекло изключва носенето на часовник. Той призна, че има Breguet за 30 000 долара, но той се намирал сред различни подаръци и не го е слагал. Предпочитал руски евтини часовници, подарени му от президента Дмитрий Медведев.

Скъпият часовник попада за първи път в обектива на украински фотограф през 2009 г. От снимката става ясно, че това е класически модел на Breguet с корпус от бяло злато и каишка от крокодилска кожа.”

Сега да преминем към малък сравнителен анализ за приликите и разликите между този сюжет и аналогичната ситуация в нашата мила Родина, която наистина е земен рай за някои висши служители наЦърквата, слугуващи обаче повече на Мамона и неговите земни наместници в лицето на българската олигархия, сътворена предимно от червена кал в периода на първоначалното разграбване на капитала, известна още като „кредитни мили(ци)онери).

Няма да припомням известните срамотии за парадирането с богатство и лукс на някои прочули се с тази своя склонност нашенски архиереи. В този смисъл те се родеят с големия си руски брат, но разликата е все пак в негова полза защото той май не е напълно лишен от срам и се опитва да се оправдае и дори да се скрие, ако не и чак пък да се покае. Никакво подобно свръхестествено явление в средите на българския висш клир не се забелязва…

Понеже това е добре известно, ще се спра на нещо, което беше скрито от публиката. Помните ли скандала със скъпия часовник на прескъпия ни пловдивски митрополит Николай? Не питам нито къде е дядо ни Николай ( защото нищо му няма на този най-приближен млад кариерист в най-близкото обкръжение на престарелия ни патриарх Максим). Не питам също къде е часовника му- той си е там някъде при луксозните му автомобили и кичозните ремонти на църкви, като онази в Батак, за която вчера държавата най-накрая се намеси с мнение, че наистина е била поругана от абсурдните му заповеди да бъде разкрасявана с изкуствени цветя и други ковьорчета.

Питам обаче какво стана с онова телевизионно предаване, където не само показаха часовника на пловдивския Николай, но и дори „оскверниха” имиджа му с насмешки по този повод. Питам, защото въпросното предаване в резултат на това отиде в небитието и вие, читателите на този текст, сте първите, които научавате причините за това.

Предаването, спрямо което не мога да бъда заподозрян в особена симпатия поради личния ми конфликт с него след капана, който ми поставиха веднъж там, се казваше „На инат”. Разярен от това, че е изобличен, митрополит Николай Пловдивски се обадил да се оплаче на своя приятел Николай Бареков, заради чиято сватба накара камбаните в Пловдив – нали са му „бащиния”- да бият като за царска венчавка ( а Бареков се отблагодари в централните новини на Би Ти Ви с нестандартния сватбарски възглас „да живее БПЦ”). Дядото поискал от наместника на властта в телевизията да „върже магарето”, т.е. да санкционира авторите на закачката, стоящи зад анимационния герой, който си е позволил да се надсмее над неговата часовникарска слабост. А отзивчивият Бареков не просто реагирал правилно, но и се похвалил, че магарето вече може да се смята за заклано.

Както се вижда, в България колят магарета не само за стръв при задоволяване на ловните прищевки на президента Първанов, който обичаше да убива вълци с луксозните си пушки, а един оцелял беше опитомил в резиденцията си с цел да омайва общественото мнение след това, че бил „първия човек в историята, опитомил вълк” ( 7 април 2011 г., в. 24 часа” Първанов се похвали в телевизионно интервю, че е първият в историята на човечеството, който е успял да опитоми вълк).

И по още нещо си приличаме с руската действителност: и там , и тук, подобни „кощунствени” текстове спрямо църковна върхушка, като настоящия, могат да се прочетат предимно в интернет. Както в Русия, така и в България властелините на държавата пропуснаха поради немарливост навреме да овладеят и тази територия на свободата, поради което сега се чудят как да запушат пробойната, плащайки на наемници да засипват с угодни на поръчителите писания този остров на свободата с надежда да удавят и него с пропагандата си.

Но и тази прилика си има своята разлика, която отново не е в наша полза: в Русия се намериха медии, опазили се от цензурата, които разобличиха платените писачи в интернет и дори публикуваха тарифите им, които след това се появиха в британския вестник „Гардиън”. Тук това още не се е случило- да се надяваме, че макар и със закъснение, руската гласност ще ни споходи също, за да си направим поредната перестройка!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване