04/08/12 07:09
(http://vasvalch.com/)

Флоренция: пак ще се срещнем след 10 години

ФлоренцияХодила съм във Флоренция, когато бях осми клас, имаше театрални фестивали и пеехме народни песни пред хубави италианци и високи германци. Фелипе ми обеща писмено, че ако реша да се върна във Флоренция, ще ми плати самолетния билет. Както често се случва, не съм го чувала от тогава. Но пък във Флоренция се върнах, точно 10 години по-късно. Този път нямаше театрални фестивали, а само дълго трамбоване по малки улички и вкусна храна.

След като видяхме Рим, тръгнахме на север. През Флоренция минахме не толкова от любопитство, а защото беше най-удобната еднодневна спирка по пътя към Тренто и Венеция. И наистина не сбъркахме. От прозореца на влака на няколко пъти видяхме преспи сняг, но когато стигнахме на място, от сняг нямаше и следа – слънце и пак слънце. За сметка на това вятърът си го биваше.

Разбира се, разходихме се до катедралата Santa Maria del Fiore. От часовете по история на изкуството все още помня историята на първата ренесансова катедрала, но това не е задължително знание – просто си личи как архитектите са отпуснали въображението си и са сложили и последната финтифлюшка, която им е хрумнала. От всичкото ми обикаляне до момента това е най-любимата ми религиозна сграда. Не ви препоръчвам да я разглеждате отвътре, защото е толкова мрачна и скучна, че чак няма да повярвате, че е същата.

Santa Maria del Fiore
Santa Maria del Fiore, originally uploaded by Vassilena.

Оттам нататък нямахме точен план. Загубихме се в тълпата и малките улички и ходихем толкова, колкото се наложи, за да спрем да виждаме туристи. Малки паркчета, улици, коли… и навсякъде тези зелени дървени кепенци, които винаги асоциирам с Флоренция, дори и да ги видя другаде. Разбира се, навсякъде фучат мотоциклети – това е правилният начин за придвижване на един италианец!

Posters
Posters, originally uploaded by Vassilena.
I am the Red One
I am the Red One, originally uploaded by Vassilena.

Стигнахме до Арно и се разходихме по брега й от единия край на града чак до центъра. Водите са заслепяващи, когато слънцето свети под точния ъгъл, а по бреговете има удобни места за почивка. Естествено, поспряхме се на Ponte Vecchio – единственият оцелял отпреди Войната (Мусолини е имал поне една добра идея). Постройки до постройки върху постройки… отдалеч прилича на детско Lego.

Ponte Vecchio
Ponte Vecchio, originally uploaded by Vassilena.

Вечерта ни заведе в ресторанта с най-автентична атмосфера, който съв виждала. По стените патрулираха гордо стари снимки, сервитьорите бяха много италиански. Сметнахме, че Bistecca alla fiorentina ще ни се опъне, но не пропуснахме телешкото, което мога да опиша само с “Ммммм”.

Late-night Florence
Late-night Florence, originally uploaded by Vassilena.

Вечеряхме дълго, след което се разходихме покрай реката и отидохме да почиваме преди пътуването към Венеция.



Още по темата:

  1. Задар – неочаквана находка в Хърватска
  2. София следобед
  3. Водно

Публикувана на 04/08/12 07:09 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/lgOT_Jkbjvw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване