04/11/12 10:38
(http://www.azcheta.com/)

Шломо Занд учуден, че книгите му стават бестселъри

За мен продължава да бъде изненада фактът, че книгата му „Изобретяването на еврейския народ” се е превърнала в бестселър и че е преведена на 20 езика, каза Шломо Занд по време на първата си публична лекция у нас във вторник. С присъщото си чувство за хумор, историкът от Университета в Тел Авив допусна, че част от колегите му не разговарят с него не толкова, защото намират тезите му за скандални, колкото от чиста академична завист.

Във връзка с етикета „антисемит”, който му преписват мнозина в научните, а и не само, среди, Занд обърна внимание на иронията на историята. Той припомни, че е имало времена в Европа, когато всеки, настоявал, че евреите принадлежат към една чужда нация, веднага е бил обявяван за антисемит. Днес всеки, осмелил се да изкаже предположението, че хората, известни по света като евреи (и различаващите се от съвременните евреи, живеещи в Израел) никога не са били и все още не са народ или нация, моментално бива обявен за човек, който мрази евреите. Професорът заяви, че не възприема Гюнтер Грас като антисемит, и въпреки, че не приема напълно гледната му точка, принципно е съгласен с него. Обявяването на някого за persona non grata, какъвто е случая с немския писател, историкът от категоризира като нов и актуален феномен за израелската политика.

„Израел принадлежи не на израелтяните, а на евреите, той е много повече държавата на Уди Алън, отколкото на арабските студенти, на които преподавам в унивеситета”, сподели Шломо Занд. Причината, поради която толкова много хора участват във военни действия в името понякога на метри от своето отечество, той обясни с дълбокото колективно усещане за притежание, усещането, което не позвалява да се откажем и от минимално парче земя, принадлежаща именно и само на народа си.

Финалът на лекцията в Института за балканистика професор Занд постави с цитат от увода на книгата си "Изобретяването на еврейския народ" "Не вярвам, че книгите променят света, но когато той започне да се променя, търси нови и различни книги."

Втората лекция на Шломо Занд е днес в Нова конферента зала на Софийски университет „Св.Климент Охридски“ с начален час 17.00. Темата й е „Новата история за произхода на еврейския народ”. Историкът ще ще анонсира и новата си книга „Изобретяването на земите на Израел”, излизаща на иврит през април, а на френски, английски и руски през септември тази година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване