04/23/12 07:45
(http://www.reduta.bg/)

Из делниците на един луд (16-20 април)

Тони Филипов, д-р Понеделник, 16 април

 „Чудо – без натровени и преяли по Великден в „Пирогов”, съобщава „Новинар”. Нито един пациент с алергия от яйца, козунаци и други белтъчни храни, не е постъпил в токсикологията. Виждате ли колко е важно яйцата да са от щастливи кокошки? Скъпи били! Скъпи са, ама не предизвикват алергии! Не е ли здравето най-важно?! И хората почват да го разбират. Изследване на Сова-Харис показва, че 33% от българите предпочитат яйца от щастливи кокошки (а още 15% от домашни, които в повечето случаи също са щастливи).

Изобщо тая година в „Пирогов” не постъпил нито един „обиранен”, както казват в родния край на доктора. А по-лани по това време на всеки 5 мин. приемаха по един преял или препил.

Дали ние се научихме да се въздържаме, дали властта ни научи… Но няма значение, за добро е, както се вижда.

Депутатът от ГЕРБ Павел Димитров събрал очите на съгражданите си от Варна като от страниците на няколко регионални издания им честитил Рождество Христово. Според нас обаче не става дума за пълно невежество, а само частично. Защото човекът все пак знае, че е Велик ден. Но смята, че е велик, защото е рожден ден на Христос. И то е много логично раждането на сина Божи да е най-великият празник. Не ли?

Отчетът на ГЕРБ пред Сметната палата показвал, че за една година приходите от членски внос паднали с една четвърт. През 2010 г. били 201 000 лв., а през 2011 само 155 000 лв.

Но ГЕРБ е пак добре, щото в Атака немало отчетен лев приходи от членски внос, „zero”, както казва мин. Цветанов.

Така е то, почне ли да се вижда краят на една работа, ентусиазмът почва да спада. Точно заради това ПП „Четвърти километър” с лидер д-р Филипов, демек ние, ще събира авансово членския внос. Даже сега ми хрумва, че, ако вземем властта, по-точно когато вземем властта, ще съберем членския внос за целия мандат напред.

Мислете, братя, па и аз ще мисля, да вземем вече да я правим тая партия, доде има свободен ентусиазъм сред народа. Според НЦИОМ една трета от българите искали нова партия.

Ало, пенсиите, подвел съм ви несъзнателно. Догодина щяло да има две увеличения на парите ви, не едно. Дянков рекъл, че, ако ръстът на икономиката е над 1%, може да има и още едно увеличение. И той сигурно ще е над 1%, щото в проектобюджета се залага 1.4%. Обаче с другото увеличение нещата не са добри. Както ви намекнахме, формулата куца в компонента „производителност на труда”. Христина Христова вика: „При тази икономическа криза, при която производителността на труда спада, това означава намаляване на пенсиите. А това е опасно.”

Ба, опасно е…

„Труд”: „Мечката Вела спи седми месец.”

Вторник, 17 април

Станишев вика, че плановете на правителството да увеличи пенсиите били „опит за подкупване на възрастното население”. И на мен ми хрумна същата мисъл. И знаете ли откъде ми хрумна? От това, че и БСП така постъпи през 2009 г. Което до голяма степен свежда днешните вопли на левелерите към известната поговорка: „Дръж ми, мари, копелето, да се посмея на оназ  курва.”

Пък д-р Тренчев разправя, че на пръсти можел да изброи честните министри през последните 23 г. „Това, вика, е характерно за българските политици. Даже ще ви дам пример с един зам.-министър от тройната коалиция, който до такава степен бе изнаглял, че си е изработил универсална формула – 8%, за да не пречи и 12% – за да помага. Идеална схема. И е толкова нагъл и тъп, че я казва.”

Ами естествено, че ще си я каже, бе! Ако не я каже, хората откъде ще знаят? Ама я! То даже е укоримо да има тарифа и тя да се крие от потребителите. Представяте ли си например тарифата на МТел да е тайна? Тогава изобщо няма да знаем какво плащаме. То не, че сега знаем, де…

Като споменахме Станишев… В едно интервю Моника, да я наречем Станишева, макар че засега е малко пресилено, вика: „Много добре рисува. И даже като дете имал голямо желание да се занимава с изобразително изкуство…”

Кешки да се беше занимавал! Може би… Както и да е, дето се вика, в историята няма „може би”… Бях почнал да мисля, че тоя човек няма ни един талант. Бойко свири на китара, на пиано, на акордеон, пее, рисува, играе… А Станишко нищо, скучен като учебник по латински. Дали му в гимназията да пази тъпана! Не да свири, да го пази само! И сега ми стана приятно да науча, че поне рисува.

От същото интервю научаваме, че малката Дария вече казвала срички. Първо казала „ам-ам”. Тук вероятно турбо антикомунистите ще очакват да направим коментар, че е нормално едно отроче на червена фамилия да почне с „ам-ам”, но ние няма да го направим. Всички деца почват с „ам-ам”, после става разделението. В смисъл, че едни амкат, а други гледат… Ама това, както казах, става после. Дария казвала също „мама” и „баба”, но „тате” още не била казала. Не мисля, че и тук трябва да се търси някакъв по-дълбок смисъл. Едно бебе няма как да знае какви глупости говорят политическите врагове на татко му. На Сергей, имам предвид.

Понякога е добре децата да не знаят цялата истина… Карикатура в. “Новинар”

В коментара си „Младенов, или драмата на присадения мозък” в „Труд” колегата Веселин Желев пише за Никито Младенов и Трайчо: „Общото за този сорт министри, към които принадлежеше и Плевнелиев, е, че са чужди тела за ГЕРБ. Образно казано, те са мозък, присаден на друг орган – с шест букви, от които последната също е “к”. (Телевизиите си спестяват тези обяснения с една червена точка на екрана). Рано или късно другият орган отхвърля мозъка.”

Лелей, да изговориш един самосвал думи, за да не кажеш един най-обикновен „задник”. Верно, че визира премиера, но едва ли ако го каже като „шесто водоравно” хората нема да се сетят…

Но тази статия с друго ме впечатли. Авторът има желание откровено и убедено да похвали Никито Младенов, но не успява напълно по причина, че обектът е противоречив. „Най-малкото заради произхода си Младенов знае, че няма как едновременно да си умен, честен и член на организация, която няма нищо общо с тези две качества. Ако си честен и си неин член, не си умен. Ако си умен и си неин член, не си честен. И понеже безспорно е умен…”

Цялостното внушение на тази статия с нещо ми напомня за описанието на една героиня от „Парфюмът” на Патрик Зюскинд. „Майката на Грьонуй, която все още беше млада, някъде към двадесет и петте, все още минаваше за хубава, защото в устата си имаше почти всички зъби, а по главата – оцеляла косица и освен подагра, сифилист и лека охтика, не страдаше от по-сериозна болест…”

Колегата Желев казва и един факт, който ми се вижда съмнителен: „Запознати разказват, че Ники плакал със сълзи, когато вместо него за външен министър бе номинирана Румяна Желева…” Съмнителен ми е, защото за Никито се разправят толкова много неща, някои от които обаче не са истина.

Сряда, 18 април

„Труд” съобщава, че финансовият министър Симеон Дянков направил „палава” фотосесия за “Макс мегъзин”. Снимали го легнал на диван в поза, известна от фолклорните предавания като „Полегнала е Тодора”, за всички, които я пожелаха…”

От „Сега” твърдят, че приличал на “Спящата Венера” от Джорджоне и “Облечената Маха” на Гоя едновременно. Ние, без да сме некой художествен авторитет, ще си позволим да кажем, че  Гоя нема нищо общо в случая, особено пък „Облечената Маха”. Паралели могат да се направят с цикъла „Диспаратес“*, но това ще ни отведе до дълбоки обществоведски изводи, на които сега не им е времето и мястото. В случая говорим за позата, която е изцяло на спящата Венера.

Вижте краката. И при Венера и при Дянков десният крак е подпъхнат под левия. Вижте също как са поставени ръцете. Дясната е на главата. Лявата при Венера е поставена на венериния хълм. И на Дянков е на същото място. Но понеже Дянков е все пак финансов министър, поставянето на ръката на венериния хълм придобива иносказателно значение, особено за тия, дето чакат увеличение на пенсиите. В някои интелектуални кръгове в Пазарджик и до днес с поставянето на ръката на това място се изразява пълната невъзможност нещо да се случи.

Но в случая то вече се е случило. В Конвергентната програма на България за 2012 – 2015 г., приета миналата седмица от кабинета и изпратена на ЕК, било записано, че през 2013 г. пенсиите щели да се вдигнат с 2,1% (средно с по около 5 лв.), през 2014 г. – с 2,4%, а през 2015 г. – с 2,5%. Осъвременяването щяло да е само с ръста на инфлацията. И докато те са приемали тая програма, Дянков ни говореше за нова формула. Значи Дянков лъже. С дясната ръка уж дава, а с лявата… За лявата вече стана дума.

Не е прав Станишев да говори за „опит за подкупване”! Нищо не можеш купи с пет лева, авансово изядени от инфлацията.

И президентът изглежда ги усеща тези неща. На първото заседание на Съвета по регионално развитие представил приоритетите и поел ангажимент: „Президентството ще следи правителство по правителство, година по година дали се постига напредък по националните приоритети.”

Какво ви прави впечатление? На мен лично това, че не споделя оптимизма на Борисов за втори мандат. Иначе щеше да каже „правителствоТО…”

„Албена Вулева е бременна”, съобщава „Новинар” по начин, който би могъл да остави съмнение, че и те имат нещо общо със случая. Всъщност, Дилов запази ли си участието в „Новинар”, след като Пеевски го купи? Ама то е без значение, щото участието му ще отмре от само себе си. Според нашето дълбоко убеждение Пеевски, който държи по-голямата част от разпространението (без неговата санкция нов вестник не може да тръгне!), вече купува вестници, за да ги фалира, да се отвори пазара за неговите. Това ни подозрение се потвърждава и от факта, че за главен редактор на „Новинар” е турен човекът, който погреба „Засада” (бивш „Експрес”). В някои тесни журналистически кръгове вече наричат колегата „Гробарят”…

„Няма друга гаранция за нашата свобода, освен свободният печат”, казал навремето един от бащите на американската демокрация.  Е, у нас печатът вече не е свободен, мислете си за останалото…

А какво ще стане, когато останат само вестниците на Пеевски, мога веднага да ви демонстрирам. Оня ден „Всеки ден” пусна интервю с Благой Иванов-Багата. Не мога да ви кажа кога е взето, дали след като Багата е излязъл от кома, или преди това. Но стана малък скандал и пресаташето на „Пирогов призова за „граници на творческата фантазия”.

Жалко за „Новинар” обаче, защото той съобщава работи, дето ги нема по другите вестници. Например това, че Марадона скоро можел да се сдобие с имот в България. Диего искал да има жилище на Балканите и България му се вижда прекрасна възможност. „Страната е хубава, има море и много хубави планини”, заявил агентът му.

Може, може… Спомняме си, че и Майкъл Джексън  щеше да си купува имот у нас. Даже тогавашният шеф на общинския съвет в Несебър предложи да му се даде безплатен терен, за да си построи имение. Това щяло да бъде своеобразна реклама на родното Черноморие и на града. Дори се писа, че общинарите предлагали в чест на Джако да прекръстят нос Емине на нос Майкъл… То къде нос Майкъл, там и нос Диего. Не ли?

Иначе наистина ни е хубава страната, много хубава даже, но за съжаление населена…

Четвъртък, 19 април

Тайнствен македонец разказал на Божидар Димитров, че кражбата на частицата от мощите на св. Йоан Кръстител в Сливен била дело на македонски тайни агенти. Идеята на управляващите „най-древната нация” била да направят ДНК анализ на мощите и да докажат, че св. Йоан е македонец. А ако той е македонец, то и брат’чед му Христос е македонец. И така се доказва божественият характер на македонската нация.

Дано успеят да докажат. После ние, както се казва във вица, ще изкъпем македонците, ще изхвърлим мръсната вода и те ти Христос българин…

Много малоумно звучи, но предвид на субектите, не е невъзможно. Откакто македонската МТВ 1 излъчи на живо разговор с Господ (“Македонска молитва”) нищо вече не е невъзможно. Лично Господ в единствено по рода си обръщение към македонците обяснява как седят работите: “От вас, македонците, потомците на Мадеон, белата раса я зачнаф… Всите бели лудье ваши братя са, щото носят ген македонски…” (http://www.youtube.com/watch?v=PZJ62MGF7xI)

Ако наистина е станало така, терминът «интелигентен дизайн», които привържениците на креационизма използват, става доста неуместен. Не ли? Струва ни се, че изобщо не е интелигентно да си създаваш измислена история, когато си на път да си загубиш реалната география. Но може и да бъркаме…

 „Кризата удари църковната вощеница”, съобщава ”Монитор”. Десет пъти по-малко свещи се продали за тоя Великден спрямо ланшния. Това показвали ведомостите на свещоливницата в „Илиянци”, която зарежда всички черкви в страната. В София например лани дедо поп продал 4-5 тона свещи, а тая година едва 480 кг. Така било и по много други епархии.

Стига, бе, това не е възможно! Без да сме се консултирали с Аптечно управление можем да кажем, че повече анални свещички са се продали!

Не е хубаво да гледаме на дедо поп в ръцете и не бихме го правили, но тук става дума за национални приоритети, както би казал президентът. Тези мизерни числа ни злепоставят пред Христос, особено пък ако се окаже, че е македонец, тоест българин. Не, че някой ще се учуди, че българин на българин не помага, де… Но десет пъти по малко свещи за една година, прекалено ми се чини.

Не, тая работа ще излезе като оная с поклонението пред чудотворните икони. През 2007 г. в „Ал. Невски” гастролираха трите чудотворни икони на Богородица. В «Експрес» тогава имахме един репортер Иван, пилот, по-точно бордови инженер, който за всеки случай беше завършил след това и Духовната семинария. Та той по негови си канали разрови тая работа и се оказа, че от шестдневните опашки от поклонници, къде 150 хил., капнали само 14 000 лева. Което значи средно по 9.3 ст. Дедо поп обаче каза, че не били 150 хил., а само 40 хил., което дигна лептата на 35 ст. И ние тогава изказахме хипотезата, че в изповедалния полумрак на църквата някаква тайнствена четвърта ръчица се е протягала край Троеручицата и е прибирала едрите банкноти. И, ако и да не ни се вярва, че Господ се е ръководил само по ведомостите на дедо поп, не може да се отрече, а и вие помните сигур, каква суша и после какви порои ни влачиха нея година.  То добре, че имахме Министерство за бедствията, под ръководството на Емел Етем…

А в случая със свещите хипотезата ни е, че дедо поп е направил байпас на свещоливницата и продава контрабанда. Но доста се е увлякъл, задминал е дори цигарената контрабанда, която, както е добре известно, е под най-високо покровителство.

Петък, 20 април

Саркози станал дядо за трети път. Син му Жан го дарил с внучка Лола. Той пак е добре, щото Путин чакал дете. По-точно жена му. Някои руски издания пишат, че 54-годишната госпожа Путина била бременна и в момента се намирала в клиника в Мюнхен.  Пък Берлускони, който явно е вече извън фертилна възраст, карал проститутките да си слагат маска на Роналдиньо. Така се възбуждал. Никога не е късно…

Всъщност, излъгах ви. Хич не е добре Саркози. Така се изложи! Оня ден в Париж имало огромен митинг на негови привърженици. Къде 100 хил. човека от цялата страна отишли да му изкажат доверието си. И как отговорил Сарко на тяхното доверие? Камерите го хванали как се ръкува с някои от привържениците си, после светкавично си сваля часовника и го скрива в джоба.

Моментът, в който Сарко пуска часовника в джоба си.

Верно, скъп часовник, даже дедо Николай няма такъв – Patek Philippe, струва 55 000 евро. Но така да обидиш хората! Все едно Бойко, който оня ден беше пак в Мадан да окряка ролята си в сделката с Горубсо, да си беше свалил часовника, за да не му го гепне некой миньор! Представяте ли си?! Ами ако ти на гърба на тоя народ ставаш богат, много богат, па ще жертваш един часовник, бе! Ето по такива малки неща се познава кой е голям държавник и кой кокошкар. Саркози излезе голям цървул. Чак се изкушавам да напомня, че е евреин. Толкова ниско дори Буш не падна. По-лани, ако помните, беше на посещение в Албания. И не вярвам Сикрет сървис да не са го предупредили с какви хора ще си има работа. Но той, въпреки всичко, отиде да се прегръща с мирните граждани с часовника си. И естествено се върна без него. Но не обиди албанците. И те му кръстиха булевард, ако съм запомнил добре.

Прав беше баща му, като разправяше, че тоя бил най-простия от всички Саркози… Язък за Карла. Ама то е казано, хубавите ябълки свинето ги яде…

Пък по повод онзиденшния ми текст, дето така превъзбуди костовистите, един читател ми написал във Фрогнюз: „По въпроса кое е по-добро за управлението на България – себичен мизантроп, или алтруистичен питекантроп – ерудитите знаем, нали?:)”

По принцип сме съгласен, но все пак питекантропът не е алтруистичен. А това малко променя диагнозата. Както сме го казвали вече, нашата диагноза е „користно невежество”.

………….

*Диспаратес – нелепици, безсмислици.

To be continued next път

Публикувана на 04/23/12 07:45 http://www.reduta.bg/?p=2955
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване