05/02/12 08:51
(http://nellyo.wordpress.com/)

Freedom House публикува индекс 2012 за свободата на медиите

Freedom House  публикува годишен индекс 2012 за свободата на медиите.  Индексът показва степента на свобода  на основата на:  правната среда (нормативните атове и как се прилагат),  политически влияния и зависимости (цензура); наличието на  икономически фактори и ограничения (структура, прозрачност и концентрация на собствеността на медиите и на производствените разходи; поръчково и платено съдържание и др.)

България е на 78 място, заедно с Унгария, в категорията частично свободни медии, като отстъпва от 76 място според индекс 2011 (за 2010 г.)

На фона на динамиката, очертана от горните данни, заслужават анализ два факта:

(1) Според индекса България е била в категорията държави със свободни медии през периода 1999-2002. Това е периодът на въвеждане на хармонизирано законодателство и либерализиране на пазара на електронните медии. От 2003 г.  оценката за свободата на медиите е относително устойчива:  България устойчиво се определя като частично свободна и заема последно място (сега с Унгария и Румъния) от държавите в ЕС,  като за 2011 г. тенденцията е надолу.

(2)  Свободата на медиите в България не се влияе позитивно от влизането на България в ЕС.  Членството в Съюза  не се оказва фактор, който да върне България в зоната на държави с медийна свобода.

Обяснението на този факт не е едноизмерно, но със сигурност има връзка

  • с начина, по който се формира медийната политика и се създават   и прилагат законите под мощното влияние на олигарсите и
  • с начина, по който медии и журналисти  не само не се съпротивляват, но търсят  и се възползват от късите дистанции  с властта.

Например  със сигурност се говори  за независимост на медиите по време на емблематичните  годишни  срещи на българските медии  :

  • Рим 2007 – с откриване от премиера Станишев;
  • Мадрид 2008 – с Първанов и премиера Сакскобурготски, с призива на Първанов за единство на власт, бизнес и медии и  с представяне на  стратегия за развитие на голф туризма в България;
  • Бургас-Варна 2009 – с премиера Борисов;
  • Виена 2010 – с премиера Борисов, който съобщава, че медиите работят в една прекрасна среда;
  • Хага 2011 – с премиера Борисов (Това е една много добра традиция, на която вече за трети път сме заедно),  министрите Цветан Цветанов, Трайчо Трайков  и др.
  • С поглед напред към Букурещ 2012:  кой ще открие – предвид традицията?

За единството на власт, бизнес и медии дават  78-то място.

*

Ето какво какво казва  Монитор в заглавие : Медиите в България са свободни.

Интересно е къде точно в доклада България е поставена в тази група? Свободата на Монитор да говори за свободата се състои в това да се абстрахира от фактите  в източника на информация.


Публикувана на 05/02/12 08:51 http://nellyo.wordpress.com/2012/05/02/freedom-house-2012/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване