05/09/12 18:43
(http://www.bivol.bg)

Галеви изчезнаха като убийците на Борилски... или като Таки?

galevi_twitter
Профил-менте на Пламен Галев в социалната мрежа Туитър се появи след призива на Цветан Цветанов към братя Галеви да се предадат

Изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов и призивът на Цветан Цветанов да се предадат отново поставят на дневен ред проблема с липсата на координация между правоохранителните институции - Съд, Прокуратура и МВР

Предишният подобен скандален случай беше с убийците на Мартин Борилски. Предвидливо, те не се явиха на съдебното заседание, на което бяха осъдени и трябваше да бъдат изведени с белезници. След присъдата Георги Желязков и Стоян Стоичков се укриваха няколко дни преди да се явят доброволно във Варненския затвор, а в пресата се тиражираха версии, че са избягали в чужбина.

В случая с Галеви присъдата от ВКС стана публична на 3-ти май. На 4-ти май стана ясно, че те ще отбиват наказанието си в общежитието в Самораново, на няколко минути път от резиденцията им в Ресилово.

Чак на 9-ти май, шест дни след присъдата, в издирването им се включи и МВР.

За сравнение, убийците на Борилски бяха осъдени от апелативния съд във Велико Търново на 4 февруари 2010 късно вечерта, а на 6-ти февруари сутринта МВР ги обяви за издирване.

За разлика от Желязков и Стоичков, Галеви може да са знаели каква е тяхната присъда доста време преди тя да стане публична. Както писа в. Струма още през ноември 2010 г., съпругата на техния адвокат Емил Велинов - Антоанета Никова, е началник на кабинета на Лазар Груев, шефа на Върховния касационен съд, където дупнишките "херои" бяха осъдени на последна инстанция.

Антоанета Никова едва ли е могла да повлияе на присъдата, но е напълно възможно да се е запознала с нея преди обнародването на 3-ти май, коментираха юристи пред Биволъ.

Остава да гадаем дали развръзката на скандала с изчезването на Галеви ще бъде подобна на тази с убийците на Борилски или, както твърдят скептиците, ще се заприлича с времето на изчезването на Таки.

Публикувана на 05/09/12 18:43 http://www.bivol.bg/galevi-on-the-run.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване