05/09/12 20:11
(http://greentech-bg.net/)

Изпитание на надуваемата хелиева вятърна турбина на Altaeros (видео)

Altaeros Energies използват аерокосмически технологии за да издигнат на височина от 300 метра своите вятърни турбини, където силата на вятъра е значително по-голяма. Енергията, произведена от тяхната надуваема вятърна турбина се предава на земята чрез предаватели, прикрепени към земната повърхност.

Екипът на Altaeros се състои от възпитаници на MIT, Harvard и военовъздушните сили на Съединените щати. Те неотдавна завършиха изпитанията на своя прототип, който беше издигнат по време на тестовете на 100 метрова височина, при което вятърната турбина произведе 2 пъти повече електроенергия в сравнение с конвенционална турбина на стандартната височина. Тестът, показан на видеото, е бил напълно автоматизиран по думите на съоснователя на компанията Adam Rein, което означава, че е бил безпилотен и издигането, генерацията и приземяването са осъществени без външна намеса на оператор. Тестовете са извършени в средата на тази зима в северната част на американския щат Maine.

Военовъздушните сили на САЩ все още използват балони с хелий – т.нар. аеростати, така че тази технология не е чак толкова нова. Те са използвали стандартна вятърна турбина от 2,5 киловата, с 3 витла с дължина от 3,7 метра, комбинирана с надуваем хелиев балон, какъвто се използва за издигане на радари от десетилетия.

Най-високите ватърни турбини на сушата достигат до малко над 100 метра, докато хелиевата турбина се очаква да се издига на височина над 300 метра.

Altaeros планират техните турбини да бъдат използвани в неелектрифицирани райони – напр. военни бази, отдалечени села, индустриални обекти или над океана. В момента в такива места обикновено се използват дизелови генератори, електроенергията от които типично струва между 50 и 75 цента на киловатчас. Altaeros счита, че с лекота могат да достигнат 1/3 от тази цена. claims it cost will be „a third of that.“

Хелиевата надуваема вятърна турбина много лесно и евтино се „инсталира“. Цялата система в разглобено състояние заема обем не повече от една компактна градска кола. Освен това, според създателите и, тази вятърна турбина няма да застрашава птиците, нито да причинява дразнещ шум.

Публикувана на 05/09/12 20:11 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/-CvmRZj9Dvs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване