05/28/12 05:27
(http://nellyo.wordpress.com/)

Медиите в България: доклади на Държавния департамент на САЩ и БХК

Към списъка на доклади, съдържащи негативни оценки за медиите в България, през седмицата се добави новият доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека 2011.

Той следва общите изводи в предходния доклад:

 

  • журналисти   практикуват автоцензура ;
  • журналисти вземат пари от политически и бизнес лидери и от организирани престъпни групи, за да публикуват   положителни истории за лидери и за престъпни групи или негативни истории за техни противници;
  • собственици на медии принуждават журналистите да променят публикации;
  • има информация за  неофициални списъци на политически партии, лица  и теми, които  получават само положително отразяване.
  • медийната собственост е само частично прозрачна;
  • няма  граждански мониторинг върху  субсидиране на медии със средства от държавата, особено при регионалните медии;
  • Народното събрание прие изменения в Наказателния кодекс, предвиждащи от една до четири години лишаване от свобода  за словото на омразата. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази опасения, че с измененията могат да се злоупотребява, за да се ограничава  свободата на изразяване и   основателната критика;
  • печатните и електронните медии са податливи на икономическо и политическо влияние и има  съобщения за сплашване на журналисти;
  • въпреки че обществените медии представят гледните точки на опозицията, наблюдатели смятат, че  законодателството все още недостатъчно защитава независимостта на тези медии  и ги прави уязвими при натиск от правителството.

 

От известно време е достъпен  и докладът на БХК, в частта Свобода на изразяване и достъп до информация, за 2011 г. Според доклада

търговията с влияние продължава да бъде основен мотив за инвестиция в медийния бизнес. Медиите все повече се превръщат в инструмент за натиск или подкрепа; те не са средство за информиране, а оръжие в борби за политическо или икономическо надмощие.

Оценката на Матиас Барнер, ръководител на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация  Конрад Аденауер:

пряката намеса от страна на олигарси, които не представляват само собствените си бизнес интереси, но са тясно свързани и с политическите партии, се е превърнала в стандарт.

 


Публикувана на 05/28/12 05:27 http://nellyo.wordpress.com/2012/05/28/statedep/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване