06/05/12 08:05
(http://ivo.bg/)

Ядрени слухове продължават чернобилската традиция в България

Образът на беззъбите бабички, които разнасят слухове като „мухи”, направо оживя за пореден път тези дни като картинка от нашата беззъба публичност, сякаш прекопирана от знаменитата песен на Висоцки: „ Ходят слухи, словно мухи…”. При това слуховете не са какви да е, а атомни. Възкресяват от онзи свят проекта АЕЦ „Белене” или „поне” компенсират сърдитата Москва с роля в плановете за разширяване на АЕЦ „Козлодуй”.

Новината с днешна дата е, че България е предложила на „Росатом” да участва в изграждането на нов блок ( с все по-остаряващите съветски технологии) в Козлодуй. За тази българска инициатива кой знае защо научаваме пак от руски източници. Агенция РИА разпространява българската новина, инициативата за което има заместник-генералния директор на „Росатом” Кирил Комаров. Русия ни хвали за нещо, за което България ( гузно?) мълчи.

Комаров е потупал по рамото окуражително България за направеното предложение и е споделил покровителствената си оценка, че независимо от спирането на проекта АЕЦ „Белене” сътрудничеството продължава- от него да мине.

И още как продължава: началникът му, бившият премиер на страната и настоящ генерален директор на „Росатом” Сергей Кириенко, само преди два дни също проговори от името на България и отиде още по-далеч в прогнозите какво ще направят българите ( макар май самите те още да не знаят това, както излиза, но кой ли ги пита!?).

Според Кириенко, българите щели да преосмислят рано или късно отказа си от втора централа в Белене. Пътьом той не пропусна с опакото на ръката си, целувана от българското атомно лоби редовно, да смъмри за пореден път аргументите на България за напускането на проекта през март, защото било некоректно то да се обосновава с икономически причини: познат от рефрен от песента, разпространяваща слухове за евентуалната печалба от централата, ако тя бъде построена, който припяват тук българските му другари по ура(н).

Какво ни казва всъщност Кириенко, когато заявява, че „ще мине някое време и в България ще бъде преосмислено отношението към проекта, който е най-рентабилният и най-евтиният сред възможните алтернативи“?

Кириенко декларира ясно, че не зачита като легитимно решението на българското правителство в очакване на следващо, по-сговорчиво, за което Москва няма да се поскъпи. Накратко това означава чиста намеса във вътрешните ни работи и то по проблем от стратегическо значение, каквото е създаването на ядрени мощности на собствената ни територия.

Съвсем „случайно” за същите цели бе активиран и общо-взето пазеният в сянка неофициален лидер на руското ядрено проникване в България Богомил Манчев. Председателят на Българския атомен форум и собственик на един от основните консултанти по ядрените проекти тук– „Риск Инженеринг“, пусна вчера в обръщение слух за загадъчен консорциум, който имал интерес да купи проекта Белене. По други (телевизионни) канали този слух подгряваше лично бившият (провален на поста си) вътрешен министър Румен Петков, известен с яростната си близост до (проваления също в това качество) главнокомандващ енергетик на републиката Георги Първанов.

Днес големите пари на слухопроизводителите вече родиха и образ от плът и кръв, макар и все още без конкретно име, на мистериозния инвеститор. И познайте за коя страна намекват? Познахте: американци били обзети от неудържимо желание да реанимират АЕЦ „Белене”!

Най-неинформиран за всичко това, както изглежда, е самият български министър, отговарящ за ресора. Делян Добрев простичко си призна, че не е чувал за нищо подобно. А трябва ли му изобщо да е чувал- кой ли го пита този младеж на 33 години? Това искат да ни кажат явно атомните побратими, включили на пълна мощност централата за генериране на ядрени слухове.

Чакам премиерът Борисов да ми се обади пак, както направи на 28 март след решението на кабинета да се откаже от АЕЦ „Белене”. Когато науча от него истината, ще я споделя. А дотогава ще трябва да се задоволявате със слуховете, разпространявани по пропагандния високоволтов далекопровод, от който явно не сме се откачили въпреки приобщаването ни към ориентирани на Запад мрежи, като ЕС и НАТО.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване