06/13/12 20:09
(http://ivo.bg/)

На кой генерал(исимус) козирува ТВ 7

Българската официозна ТВ 7 излъчи днес репортаж, който 100 процента обслужи пропагандата на сирийския режим и неговите учители от КГБ. От Дамаск специалният пратеник на телевизията Диляна Гайтанджиева разказа какво са й сервирали наготово нейните любезни домакини. Зрителите в България научиха любимата на кървавия режим на Башар Асад версия за атентатите като дело на терористи срещу неговото управление.

Без капка съмнение за манипулация и съмнение ТВ 7 излъчи нещо като интервю. От екрана беше демонстриран удобен за сирийския режим „свидетел”, осигурен за такива като желаещите да гълтат и повръщат за зрителите пропагандата, като Гайтанджиева и нейния началник в София Бареков, прокарващи удобната за управляващите в Сирия главорези версия за „Ал Кайда” като движеща сила на съпротива срещу режима. Класика в пропагандата: хиперболизиране на част от истината за целите на оневиняването на злодействата на касапите във властта и на терена на войната срещу сирийския народ.

„Дребна подробност” е, че Гайтанджиева, без да бъде репликирана от Бареков, някак гузно обърка кой точно твърди колко хиляди са досега жертвите в конфликта, позовавайки се на данни на опозицията ( т.е. „терористите”, според режима и ТВ 7 ) за 13 000 убити досега, твърдейки, че това била официална статистика. Но толкова си могат нашите пропагандисти- и в София и в Дамаск.

Накратко казано, проправителствената българска телевизия подходи към сюжета по същия начин, по който е свикнала да обслужва властта в България: щом правителството казва, че е така, значи е така!

Помните ли обаче историята, когато руските специални служби успяха на пробутат успешно на една единствена телевизия в Европа своята кървава пропаганда срещу чеченските врагове?

През април 2000 г. БНТ се оказа уникалната телевизия на континента, ако не броим един сръбски босненски канал, която излъчи едно към едно ( другаде кадрите бяха само маркирани и затъмнени) в най-гледаното телевизионно време как чеченски изверг реже главата на руски пленник. Голям триумф беше за кремълската тактика чрез бруталност да печели симпатии за каузата на смазването на Чечня и собственото си въздигане на престола в Кремъл.

Тогава, след като отказах да догледам докрай ужасяващата сцена, възкликнах в ефира на радио „Свободна Европа”, че по-отвратително нещо не съм наблюдавал дори в осеяния ми с трупове път на кореспондент по време на войната в Ливан за цели 4 години. Но вече видях повторение: от седмици насам в интернет се върти клип, в който сирийски войник реже с автоматичен трион главата на вързан жив човек.

В Сирия и за Сирия се води се жестока война- де факто, де юре и пропага(н)дно. Въпрос на избор е да се заеме позиция спрямо нея. Информираният избор е ключов за разбирането на събитията и е още по-важен за онези, които имат претенцията да информират зрителите си. В този смисъл ТВ 7 се самоуби ритуално.
Бареков и компания, големи „защитници” на демокрацията, свободата и свободното слово, се надпреварват да проклинат един обект на техния корпоративно (под)платен гняв, който бръщолевил нещо за метафорично отрязани от него глави на български политици, но сами режат главата на българското правителство пред западните му съюзници.

Какво става тук? Българското външно министерство организира форум след форум в София за заклеймяване на сирийския режим, а проправителствената ТВ 7 праща своята „топ репортерка” да се мазни на убийците от режима на Башар Асад?

Дали пък банкерът Цветан Василев, при когото правителството държи авоарите на водещи български държавни предприятия за пазаруване и манипулиране на български медии с отчисленията от тази далавера, не козирува на друг генерал(илисимус) , а не точно на Генерала?

Другото обяснение на привидния абсурд може да бъде само едно: медийният персонал, който са си купили и назначили от банката на властта, или нищо не разбира от работата си, или в престараването си да се прави на храбър от мястото на „горещата точка”, направо саботира официалната линия на България по казуса с най-горещия световен конфликт, в който се набърква с характерния за медийния слугинаж примитивизъм на принципа.

Но защо ли се чудя? Това е същото, като да не пожелаеш да разбереш, дали един български президент наистина е получил предизборно мезонети от спонсора си Манджуков, награден в наши дни с ранг архонт от пловдивския митрополит Николай, голям приятел на Николай от ТВ 7. За тази порода съгласни с властта журналисти е достатъчно отрицанието на властника да бъде декларирано императивно- например, че президентът не е спонсориран от оръжеен търговец или че властта не е виновна за убийството на хиляди сънародници в една гражданска война. За такива „журналисти” другарят началник на държавата ( в момента) е винаги прав: и в София и в Дамаск. Рефлексът е като при кучето на Павлов ( да не се бърка с един друг български банкер- там рефлексът е обратен, защото Павлов не е на власт).

Навремето на водещата по БНТ Милена Милотинова й „хвръкна главата” заради безумието с излъчените в 20 часа вечерта след „сънчо” кадри с рязането на глава на жив човек- беше уволнена основателно. Сега Бареков „реже главата” на външния министър Николай Младенов, който си е заложил авторитета в една голяма международна акция срещу режима в Дамаск.

В Москва са доволни. В Корпоративна търговска банка, собственик на ТВ 7, също да се радват, щом търпят това. Но що за сметка ще плати България?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване