06/14/12 12:24
(http://dzver.com/blog/)

Сони и гаранция

Преди година купих на приятелката ми Сони Вайо. Бях останал с добри впечатления от някакво ПР събитие и реших да експериментирам.

От ден 1 компютърът създаде лошо впечатление – евтина пластмаса, изключително шумно и неефективно охлаждане. След една година употреба се повреди – загрява толкова, че угасва след кратка употреба. Реших да се възползвам от гаранцията. Ето през какво преминах.

- Влязох в нета, намерих телефона на Ресет, от които купих сонито, и им звъннах.
- Прехвърлиха ме в сервиза им
- От сервиза ентусиазирано ми предложиха почистване на лаптоп за 78 лв. Като чуха, че е гаранционен, казаха да съм звънял на сервиза в гаранционната карта и ме разкараха. “Ако ви е неизрядна документацията, няма да ви помогнат”
- Намерих гаранционната карта. Вътре беше телефона на който току що се бях обадил.
- Понеже съм geek, потърсих книжката на лаптопа. Намерих я. Вътре имаше друг телефон.
- Звъннах. Телефонът не работи, иска да звънна на друг телефон.
- Звъннах. Безкрайна поредица от автоматизирани съобщения, неколкократно предупреждаване че ме записват и накрая “моля въведете 15 цифрен код на вашия случай.” WTF? И затвори.
- Потърсих някакъв номер по компютъра, който е 15 цифри. Намерих един с надпис S/N, изглеждаше обещаващо.
- Звъннах отново. Системата ме накара да въведа номера 2 пъти, като вмъквам на определени места #.
- 6 минути след началото на позвъняването ми вече говорих с човек! Напредък. “Добър ден, може ли да ми продиктувате вашия 15 цифрен номер?” – ха де, защо го въвеждах 2 пъти ако ще го диктувам по телефона? Продиктувах го. Дадох лични данни като за откриване на банкова сметка, включително пощенски код по домашен адрес.
- “Ама вие правилно ли сте употребявали компютъра?” “При неправилно употребяван компютър гаранцията не важи. Трябва да е на равна твърда повърхност.” Компютърът работи с пад, защото грее твърде много, обяснявам. “Ами преди това дали не е стоял на пода или върху одеало?” “Ако открием следи от неправилна употреба ще трябва да платите ремонта.” – Кой ги знае какво ще намерят. – “Колко ще струва?” “Не знам.” “Ще се обадите ли да кажете предварително?” “Ето сега ви казвам.”

- Потвърждавам 4 пъти, че искам да се ремонтира.
- “Преди да пристигне куриера, архивирайте всички файлове и премахнете всички пароли” – ето тук вече удряме греда. – “Защо?” – “Сервизът не може да гарантира, че данните ще бъдат съхранени при ремонта.”

За гаранционна поддръжка на лаптоп, в случая почистване, от Сони ми поискаха лични данни, достъп до системата ми, какъвто не им е нужен, направиха всичко възможно да се откажа, поискаха да платя услуга, която е част от гаранцията, без дори да ми кажат предварително колко ще струва, и да приема че ще изгубя всички данни на диска. Това не е гаранционно обслужване.

Приятелката ми не иска да си дава паролата, пък на мен не ми се рискува да получа обратно профилактично преинсталиран уиндоус. Имайте предвид, ако някога ви хрумне да си купувате Сони Вайо.

Публикувана на 06/14/12 12:24 http://dzver.com/blog/?p=2244
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване