06/18/12 08:32
(http://vasvalch.com/)

Всичко, което трябва да знаете, за Inbound Marketing

inbound-marketing-processДоста трудно ми е да преведа Inbound Marketing  на български, затова ще спра да се опитвам. Накратко, с този термин се обозначава pull-маркетингът в интернет: начин за генериране на продажби чрез привличане на вашата целева аудитория, а не чрез постоянно предлагане. Inbound маркетингът разчита на най-сложното от всички предимства – това да имате какво да кажете на аудиторията и да можете да го кажете по интересен начин. Колкото по-често се случва този цикъл на говорене, толкова по-вероятно е потенциалният клиент да се превърне в реален такъв.

Попаднах на една готина инфографика от HubSpot, която минава през всички стъпки, характерни за Inbound маркетинга. Достатъчно обяснителна е, за да не ми се налага да пиша много и в същото време е достатъчно подробна, за да искам да обобщя ключовите моменти – с две думи, идеално за понеделнишки пост :)

  1. Стратегия: независимо дали искате да увеличите продажбите си или да спечелите битката при Ватерло, винаги ви е необходима стратегия. Набележете цели, време за изпълнение, целева група и всички други стандартни елементи. Но най-важният въпрос, на който трябва да си отговорите, е как маркетинговата програма ще генерира стойност – с други думи, как ще измерваме успеха.
  2. Уебсайт: в случая говорим за онлайн продажби, но дори и сайтът ви просто да описва продуктите и услугите, важат същите правила: ясна навигация, често обновяване, оптимизиран за търсачки, т.н. Вашият сайт е и още дълго време ще бъде вашата крепост.
  3. Трафик: тук вече стъпваме в основната сфера на влияние на Inbound маркетинга. С блогове и социална активност можете да си докарате доста трафик. SEO-то пък ви позволява да крадете от премиум позициите при търсене. Ефектът е двойно сладък – хем вие ставате по-видими, хем избутвате конкуренти назад :)
  4. Потенциални клиенти: за да премине нов потенциален клиент през процеса на покупка, ви трябват доста усилия и време. Всеки етап от познатата фуния на продажбите може да се ускори, ако използвате средствата на Inbound маркетинга. Качественото допълнително съдържание показва най-добре, че разбирате от работата си и искате да помагате на клиентите си.
  5. Продажби: до продажба се стига по лесния и по трудния начин. Лесният начин е да наблюдавате тенденциите сред потенциалните клиенти, да ги сегментирате в различни поведенчески групи, да предоставите подходящо съдържание на всяка група и да осъщствите продажба. Трудният начин е да седите и гледате, без да имате идея какво точно се случва.
  6. Измерване: по тази тема е говорено достатъчно. Любимата сентенция “Знам, че 50% от рекламата ми има нулев ефект, просто не знам кои 50% са това” вече не е валидна. Измерване, оптимизация, измерване, оптимизация…

Всички точки по-горе са доста по-подробно обяснени в инфографиката. Тя дава чудесна база за пълния процес на Inbound маркетинга. И все пак трябва да знаете, че ако заглавието на този пост ви изглежда твърде хубаво, за да е вярно, то сте напълно прави – няма как да стигнете до всичко, защото това “всичко” се променя. Но ако има една сфера, за която да продължите да се образовате постоянно, то тя най-вероятно е тази.

inbound-marketing-process



Още по темата:

  1. Сертификат от Inbound Marketing University
  2. Маркетологът – специалист по всичко?
  3. В Китай всичко е голямо, бюджетите също

Публикувана на 06/18/12 08:32 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/uJ0h84-dGNU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване