06/19/12 05:24
(http://www.azcheta.com/)

Поверително за бизнес тайните по пътя към успеха

Искаш да учиш в сериозно, уважавано училище. Може и да не ти се получи. Какъв избор имаш? Да четеш това, което хората на това място четат, да анализираш същите успешни примери, които и те анализират, и да опиташ да наваксаш сериозното (грандиозно) изоставане във връзките, които се правят на едно такова място. Да, прави сте - това няма как да свърши работа, но какво друго му остава на човек?

Тогава на помощ идват книги като "Поверително от Харвард Бизнес Скул". Написано от възпитаник на училището - Емили Чан, изданието съдържа някои от най-важните концепти, които един бъдещ бизнес лидер може и трябва да научи, докато посещава лекциите и упражненията в елитното училище. Разбира се, Емили не просто се е качила на тавана, за да се разрови в старите си записки, но е преосмислила нещата през доста сериозния си вече опит и на места доразвива и дори оборва.

Хареса ми, че книгата е разделена на три основни части, но наистина основни - на това, че всичко в бизнеса е лично (която набляга и на това колко много важни са връзките и взаимоотношенията), как точно се прави бизнес като отделни стъпки и техники, включително и от маркетингова гледна точка, и накрая нещо също първостепенно - как да се изгради стратегия за бизнеса и да се следи за ефективното й изпълнение.

Някой може да си каже, че третата секция е трябвало да бъде по-напред, но тук си говорим за "висшата лига" - ако в първите два раздела таблиците и схемите са били по-скоро илюстративни и затвърждаващи неща, които всички знаем, то в "стратегическата" част концепциите са много по-сложни, не само за асимилиране, но и за прилагане. Което би трябвало да е нормално за Харвард Бизнес Скул, разбира се.

Четеш нещо подобно и разбираш колко много неща му има на българското висше образование. Аз например с гордост бих носил още доста години тениска/суичър на университета, който съм завършил, както се прави в Щатите. Стига някой да си беше направил труда да ми подари при завършването... А може би е време за нещо като "Поверително от ФЖМК" :)

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване