06/25/12 12:00
(http://ivo.bg/)

(Му)танто за проганадно кукуриго

Сградата, строена като дом на в.”Работническо дело”, беше продадена днес на негови достойни наследници в демократична България и то само ден, след като на 92 години почина последният ( ако не греша) главен редактор на органа на ЦК на БКП Йордан Йотов.

Виждал съм го само веднъж на живо- та той беше цял член на Политбюро на ЦК на БКП, голямо величие! Около седмица преди партийния преврат срещу Тодор Живков в една от малките зали на НДК поканиха членове на младежки творчески съюзи да ни говори нещо важно др. Йотов. Беше доста притеснен от мълниеносните събития в соцлагера. Разказа ни възмутено, със закъснелия патос на Горбачов и неговата перестройка, как унгарските другари го били развели преди няколко дни в баровски квартали на Будапеща да му покажат в какво разюздано охолство живеят високопоставени функционери на управляващата Унгарската работническа партия. При което моето „нахалство” изригна. Не се стърпях, прекъснах го и го попитах пред всички, дали не става дума за еквивалента на подобни квартали в София ( като зоната около „Докторската градинка” и Бояна). Настана смут, но след кратко мълчание, др. Йотов си продължи тирадата…

Лека му пръст, прочее- той май единствен от тогавашния комунистически елит се осмели да признае, че раздаването на пари в куфарчета на приближени до новите шефове на партията другари и другарки, съвсем не е легенда. Очевидно го бяха пропуснали при раздаването- възможно е да им е изглеждам по-честен от необходимото за случая на конспирацията или поради някакви техни си причини, които ние, простосмъртните, така и няма да узнаем.

И ето че едни куфарчета са играли на състезание с един кон за наследството от неговото време. Продаден е обектът, започнат с грандоманската заявка да помести най-големия вестник ”Работническо дело”, който да увеличи тиража си до 1 милион бройки дневно.

Тази грандиозно тъпа идея така и не се осъществи. Както и сделката за продажбата на сградата не се получи по времето на тройната коалиция, защото бяха намислили да врътнат една далаверка със заменки от апартаменти срещу апетитния имот на „Цариградско шосе”, а информация за намислената хитрина изтече и поради нейната скандалност блокира замисъла на заговорниците. Но ето че днес, при управлението на големите борци срещу Тройната коалиция, мечтата на единствените мераклии да купят порутената гордост на социализма, се сбъдна.
Единственият кандидат за недостроената сграда на „ИПК Родина“ спечели търга с оферта от 20 милиона лева, съобщи БНР.
Документи за участие в търга са подали само от „ИПК Родина“ АД – на медийната групировка „Обединени български вестници“. Неин мажоритарен собственик е „Си ди дивелопмънтс“ на Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев.
Началната тръжна цена на сградата на бул. „Цариградско шосе“ 113 беше 20 млн. лв. Депозитът за участие е 2 млн. лв. Имотът е частна държавна собственост. Купувачът ще трябва в срок от 1 година да довърши сградата или да я разруши и да разчисти имота. ( actualn.com)

Интересът на Кръстева и Цветанов към сградата и терена под нея от 15 дка е отдавнашен. Дори с правителството на Сергей Станишев бе на път да се сключи сделка за дострояването на имота чрез публично-частно партньорство, в което държавата да участва с апортна вноска от четири апетитни имота в центъра на София, а в замяна на това Кръстева да пригоди сградата на „Цариградско шосе“ за офис на Националната агенция по приходите, припомня Mediapool.

Комунизмът може да се прави на мъртъв, но борбата за наследството му продължава по зрелищен начин. В нея връх взимат пехливани, за които куфарчетата с пари не са проблем, стига да бъдат разпределени правилно по веригата на държавно насочваните авоари в една банка и канализирани след тяхното ферментиране за пазаруване на средства за масово поразяване на читателското съзнание. Поразително проста и откровена е тази схема за контрол над обществото, разработена от предишните другари на власт и преминала на служба към сегашните.

Веригата от зависимости си е добрата стара синджир марка, запазена марка на мутантите на прехода, за които облъчването с пропаганда на стадото, готово да преживя вестникарския фураж, е приоритетна задача.

Пито-платено. (Му)танто за пропагандно кукуриго.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване