06/27/12 20:55
(http://greentech-bg.net/)

Супер-тънки фотоволтаични клетки

Изследователи от North Carolina State University са открили нов метод за производство на супер-тънки соларни клетки без да намалява способността им да поглъщат слънчевата енергия. С това значително се намаляват производствените разходи и цената на соларните клетки. „Ние успяхме да създадем супер-тънки соларни клетки с използването на „нано-сандвичев“-дизайн, където активния слой е изключително тънък.“ – казва Dr. Linyou Cao, професор по материалознание в NC State.

„Ние създадохме соларна клетка с активен слой от аморфен силиций с едва 70 нанометра дебелина. Това е значително постижение, тъй като типичните тънкослойни фотоволтаици на пазара в момента имат активен слой от 500 нанометра.“ – казва още той. Активният слой в тънкослойните фотоволтаици именно поглъща слънчевата светлина и я конвертира в електричество.

„Техниката, която създадохме е изключително важна, защото може да се използва с различни материали – кадмиев телурид, copper indium gallium selenide, органични материали и т.н.“ – добавя Cao.

Новата техника използва конвенционален производствен процес, но има съвсем различен краен продукт. При първата стъпка се създава релеф върху субстрата с помощта на стандартна литографска техника и се нанася диелектричен слой с дебелина 200-300 нанометра. След това се нанася изключително тънък слой от активен материа, като например аморфен силиций. Този слой след това се покрива отново със диелектричен материал.

Използването на наноструктури под активния слой създава релефна страктура, която напомня профила на средновековна крепост. Наноструктурите действат като много ефикасни оптични антени и фокусират слънчевата светлина в активния слой.

Това означава, че по-тънкия слой от активен материал не намалява ефективността на клетката.

По материали от: news.ncsu.edu

Публикувана на 06/27/12 20:55 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/YRy9dwZdZRQ/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване