06/28/12 07:29
(http://patepis.com/)

Каналите на Брюж, Балдуин и свещената кръв (2): Църквата на Светата кръв

Продължаваме с обиколката на Цветан из Брюге (Брюж) в Белгия. Вече се запознахме с града, а сега ще посетим една местна църква – Църквата на Светата кръв. Приятно четене:  

Каналите на Брюж, Балдуин и свещената кръв

част втора

Църквата на Светата кръв

 

 Брюкселка дантела

Прочутата брюжка дантела, много евтина и вероятно – made in China.

 „Към Йерусалим“ от Салвадор Дали

  Към Йерусалим – от Дали. Жителите на Фландрия – фламандците са католици, за разлика от протестантите – холандци. Те са водили дълги и жестоки воини помежду си, въпреки че говорят един и същ език. Водени от своите принцове повечето с имена Балдуин (Бодуен) , фламандците са взели дейно участие в кръстоносните походи, а някои от владетелите са станали крале на Йерусалим или Константинопол (Балдуин IX) та и доскоро на Белгия. Един принц Тиери Елзаски се връща от втория кръстоносен поход с ценен трофей – реликвата на „Свещената кръв”. [geo_mashup_map zoom="10"] [geo_mashup_location_info] За нея той изгражда двуетажна църква – долу в ляво Heilige Bloed Basiliek. [caption id="" align="aligncenter" width="714" caption="Heilige Bloed Basiliek"]Heilige Bloed Basiliek – Брюж (Брюге), Белгия[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="714" caption="Ктиторите"]Heilige Bloed Basiliek – Брюж (Брюге), Белгия[/caption]     Гордият Тиери (Дитрих) Елзаски с жена като ктитори. [caption id="" align="aligncenter" width="714" caption="Лъвът на входа"]Heilige Bloed Basiliek – Брюж (Брюге), Белгия[/caption]   Лъвът на Фландрия пази на безплатния вход. Изкачваме се по широка вита стълба до втория етаж. Явно за модел е послужила стълбата в Света София – Константинопол, където можеш да се качиш на кон. [caption id="" align="aligncenter" width="714" caption="Църквата на Светата кръв"]Heilige Bloed Basiliek – Брюж (Брюге), Белгия[/caption]   Там се намира църквата в готически стил на „Свещената кръв“.  

 Heilige Bloed Basiliek – Брюж (Брюге), Белгия

Казват, че тази свещена кръв е забърсал Йосиф Араматейски след като свалил тялото Господне от кръста. В един кристален цилиндър е запазено това напоено със свещена кръв парче плат. Тази реликва била подарена на Тиери от краля на Йерусалим Балдуин за отлична служба през двата кръстоносни похода. [caption id="" align="aligncenter" width="331" caption="Светата кръв"]Светата кръв – Heilige Bloed Basiliek – Брюж (Брюге), Белгия[/caption]   Реликвата се появява чак след четвъртия кръстоносен поход и най вероятно е трофей от познатия ни император Балдуин, след превземането на Константинопол. След пленяването му от цар Калоян от неговата глава направили чаша в стил „Никофор „и пили вино (не бира) според византийския хронист Акрополит. Така че той не е имал възможност лично да донесе тази реликва. Папа Инокентий решил да превърне Брюж в Нов Йерусалим, след превземането отново на Светия град от Саладин. Така започнало строителството на другите Брюжки катедрали. За по сигурно той осигурявал индулгенция на всеки, който се поклони на реликвата. Всяка година през май се пресъздава тази история с поднасянето на реликвата от рицарите на епископа на Брюж и с криенето й от протестантите холандци в градината на един аптекар. Костюми, музика и много туристи.

 Heilige Bloed Basiliek – Брюж (Брюге), Белгия

  След като се поклонихме, попитахме за индулгенция, но те, уви, отдавна бяха свършили. По пътя решаваме да надникнем и на първия етаж.

 Heilige Bloed Basiliek – Брюж (Брюге), Белгия

  За наша изненада попадаме в съвсем различна църква в оригиналния романски стил. Тук се съхраняват мощите на св. Василий Велики, задигнати от Кападокия от кръстоносците.

Св.Василий Велики – Брюж (Брюге), Белгия

Палим отново свещ пред иконата за нашия православен светец, тачен и на запад, но най – вече почитан от всички нас на Нова година – Василюв ден с питка с паричка.   Очаквайте продължението Автор: Цветан Димитров  Снимки: авторът   Други разкази свързани с Белгия – на картата: КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ :)
Публикувана на 06/28/12 07:29 http://patepis.com/?p=32886
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване