07/04/12 09:17
(http://www.borisloukanov.com/)

Боян Москов: 6 стъпки от успешната Маркетинг 2.0 стратегия

Статия на Боян Москов, който спечели еднодневен пропуск за K2Web от конкурса на Boris Domain за блог пост. Другите двама спечелили са Кристина Георгиева със статията „Нашествието на QR кодовете” и Банко Стоянов с “5 уникални начина да печелиш с Креативност “.
Благодаря на всички, които се включиха в конкурса!

Маркетинг в реално време, Маркетинг на двустранната комуникация, Маркетинг 2.0…наричай го както искаш. Факт е, че именно този съвременен маркетинг модел дава реален шанс на дребния и среден бизнес да се конкурира с големите корпорации с безкрайни бюджети. Главните фактори, които са важни в Маркетинг 2.0 са информация, постоянство и търпение.

Boyan Moskov

Основни стъпки за изграждането на успешна Маркетинг 2.0 стратегия:

Персонално брандиране
За да гледат на теб като на достоверен източник и експерт в дадена област, преди всичко трябва да изградиш личния си имидж. Това става по следния начин:

1. Коментирай дейно в чужди блогове от бранша. Естествено прави го само ако смяташ, че си достатъчно компетентен по темата. Не използвай блоговете, за да се заяждаш с хората, а да им помагаш и разрешаваш техните проблеми.

2. Направи си профили и участвай активно в социалните мрежиFacebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Google+, YouTube. Аз лично те съветвам да започнеш с Facebook и LinkedIn. В първата има най-много българи(2 391 580 профила към момента), т.е. имаш най-голям достъп до местния пазар. Втората е тясно бизнес ориентирана и можеш да намериш доста потенциални клиенти и партньори.

И тъй като шансът да нямаш профил в тези мрежи и да четеш тази статия клони към нула, няма да влизам в детайли, а само ще спомена най-важните компоненти за добре оформен профил.
Попълни максимално подробно информацията, която се изисква. Профилната снимка е задължителна. Докато Facebook е повече за забавление, то LinkedIn e изцяло за бизнес. Във Facebook можеш да споделяш по-лична информация, снимки, клипове, но в LinkedIn е добре да спазваш бизнес етикета. Все пак имай предвид, че социалните мрежи могат да ти помогнат за личния имидж, но могат и доста да ти навредят.

В LinkedIn можеш да търсиш хора по професия, длъжност, работодател, и други което ти дава голямо предимство да създадеш качествен социален кръг от потенциални клиенти и партньори. За да имаш възможност да се свързваш с повече хора, влез в някои LinkedIn групи, които отговарят на интересите ти. Участвай активно в тях с мнения, дискусии и полезна информация. Винаги пиши по нещо лично, когато пускаш покана за приятелство на някой и след това благодари, че я е приел. Когато попаднеш на интересна статия/видео е добре да я споделиш като лично съобщение с хора, на които смяташ, че ще е полезна.

3. Стани гост-автор в чужд блог. Пиши статии, които хората биха намерили за полезни, в чужди блогове. Всеки блогър би се зарадвал на качествена помощ от гост-автор, тъй като все пак помагаш за развиването на неговия блог и му пестиш време.

Корпоративно брандиране
Ако работиш като консултант на свободна практика, считай че написаното по-долу се отнася към персоналното брандиране.

social-media-marketing

4. Направи си собствен блог. Това вече е доста лесно изпълнимо, благодарение на платформи като WordPress и Blogger. И двете са безплатни и за управлението им не трябват кой знае какви знания. Аз лично ти препоръчвам WordPress, тъй като има доста възможности за персонализиране и полезни плъгини. От гледна точка на SEO, по-добре е домейнът да бъде www.иметонабранда.com/blog, отколкото blog.иметонабранда.com.
Важно за дизайна и структурата на блога е полето, в което посетителите могат да си оставят е-мейл, да бъде лесно достъпно и акцентирано с различни цветове, така че да привлича внимание. Тук е и момента да покажеш малко креативност. Стига с изтърканите „Абонирай се за нашия newsletter”…предложи на потребителя нещо повече, покажи лично отношение…“Абонирай се за ИНДИВИДУАЛНИ съвети, за твоята фирма“ е добър пример, стига да си сигурен, че можеш да ги предложиш наистина.

Подписвай статиите си с истинските си имена и сложи линк към личния си LinkedIn профил в блога. Инсталирай задължително приложение за споделяне в социалните мрежи – например Scrolling Social Sharebar е супер за WordPress.

Основната цел на блога трябва да е ясна – събиране на е-мейли, на потенциални клиенти и партньори, които таргетираш чрез съдържанието. И като стана дума за съдържание, неведнъж сме чували фразата „Content is King”. Това е 100% вярно. Съдържанието ти трябва да бъде уникално и максимално полезно за таргет групата читатели.
Може би ще попиташ защо събирането на мейли е толкова важно? Веднага ще ти кажа…

5. Е-мейл маркетингът е доказано най-ефективния начин за достигане до конкретен потребител. Особено когато този потребител си е оставил доброволно е-мейла в блога ти или е приел поканата ти в LinkedIn.
А представяш ли си ако дори можеш да проследиш в каква последователност клиентът е натиснал линковете в е-мейла ти? Няма ли да е страхотно да видиш от какво се интересува най-много? Необходимо е просто да използваш подходящия е-мейл маркетинг клиент, а именно MailChimp. Безплатния профил там съхранява до 12 000 е-мейла и можеш да си вземеш код за форма за оставяне на е-мейли в блога ти, от която адресите да отиват директно в MailChimp клиента.

Е-мейлите, които изпращаш винаги трябва да съдържат нещо лично към конкретния човек. Обърни специално внимание на заглавието на е-мейла, използвай креативността си и бъди нестандартен. Ако получателят не бъде грабнат от заглавието, няма да обърне внимание и на съдържанието.

6. Регистрирай бранда си в социалните мрежи. Отново ще обърна внимание предимно на Facebook и LinkedIn. В LinkedIn можеш да регистрираш фирмата си като работодател и да я вържеш с личния си профил и този на твои колеги. Във Facebook е ясно – правиш фен страница. Не толкова ясно обаче се оказва поддържането на тази фен страница. Основната цел на една фен страница е да обвърже максимален брой потребители. Повтарям – ДА ОБВЪРЖЕ – а не да събере най-много фенове.

Важно е да знаете, че котенцата и морските пейзажи не обвързват потребители, освен ако не си зоомагазин или туристическа агенция. Проучване на Facebook доказва, че най-успешните брандове са тези, които публикуват съдържание пряко свързано с тях. Вместо да пускаш снимка на чаша кафе придружена с „Добро утро и успешна седмица!“, по-добре снимай целият си екип как пие кафе в офиса в началото на работния ден и го публикувай. По този начин показваш, че зад бранда стоят нормални хора, които правят нормални неща като повечето потребители. Покажи се пред хората, те искат да те видят, да те опознаят.

Доказано е, че най-успешните фен страници постват по 2 пъти дневно, което отнема не повече от 5 минути.

Друг ефективен метод за обвързване на фенове е чрез организиране на игри. Условията могат да са каквито решиш (стига да са съобразени с правилата за организиране на промоции във Фейсбук), въпросът е да поискаш нещо от потребителите, в замяна на което те получават награда или участват в томбола за такава. Добре е наградата да е свързана отново с бранда, ако е възможно. Имай предвид, че ако желаеш наистина да спечелиш феновете, трябва да предвидиш съблазнителни награди. Ако ще ми даваш 1 шоколад ако поканя 20 приятели, просто забрави. Но виж, ако знам, че мога да спечеля екскурзия за 2-ма до Барселона или 50% отстъпка на новата колекция в магазина ти за дрехи, тогава имаме сделка!

Ето как без никакъв бюджет, можеш да започнеш ефективна Маркетинг 2.0 кампания. Вече имаш информацията. Необходими са ти само постоянство и търпение. Успех!

Боян Москов


Rating: 4.0/5 (1 vote cast)


Боян Москов: 6 стъпки от успешната Маркетинг 2.0 стратегия is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space


Публикувана на 07/04/12 09:17 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/l20JQbO7IHI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване