07/10/12 03:48
(http://www.bivol.bg)

Агент "Симо" в България - църкви, манастири, обеди, вечери

bivol_wikileaks

Карикатура: Новинар

Има план за компрометиране на Бойко Борисов чрез "агент Симо" и западни медии, но планът не е успял, тъй като самият шеф на ЦРУ дошъл в България да засвидетелства подкрепа на премиера, това разясни Бойко Борисов в интервю пред създателите на сайта Politikat.net Асен Генов и Константин Павлов - Комитата.

Интервюиращите, които фокусираха въпросите си върху обещанията на Борисов, за които правят мониторинг чрез сайта politikat.net, не повдигнаха тази тема. Премиерът обаче реши да я засегне и им се скара:

ББ: Понеже знам, че сте пропуснали един въпрос, ще ви се карам.

АГ: Кой?

ББ: За тази публикация скоро в едно германско издание...ааа, където ме бяха изкарали, че едва ли не участваме...

АГ: Тагесцайтунг... ЦРУ...

ББ: ЦРУ казало еди какво си. Подобно планирана точно компроматна атака. Удрят ме в най-силното место, дето съм полицай. Удрят ме в най-големите количества наркотици, които сме ударили. Правят го във чужбина, за да може оттука да го грабнат тези медии. И виждате какво пишат Скат, да, че ги притискат. Аз ви отговарям на въпросите, вие мен ме притискате в момента, публично с въпроси и отговори. Точно обратното е. Излиза, че ние като некои цербери, терор... при положение, че ние на всички повици на обществото, дали е за шистов газ, дали е АКТА, дали е гори, веднага казваме ОК, ние сме гражданска партия, заповядайте, диалог... Кое ви притеснява? Махаме го. Публичният образ е на диктатор. На тези същите... и това, което прочетохте сега, скандал, е че ние сме диктатори, искат да го изкарат. Тези, които са диктатори, всъщност. И само да кажа. Техният, обаче, план, този път много лошо блесна, нали? Пуснаха първо, че агент Симо казал...

АГ: ЦРУ...

ББ: От еди кое си.

АГ: Вътре помежду си така наричат ЦРУ, агенцията...

ББ: Така. Подобно нещо. За техно големо нещастие в деня, в който това излезе, на тридневно посещение, тридневно официално посещение дойде шефа на ЦРУ. Църкви, манастири, вечери, обеди. И всъщност (смее се). И той излиза, с комюнике. На правителството си. През американското посолство. Че никога не е работило по-добре с България, ни поздравява за етническата толерантност, за финансовата дисциплина, за успехите...

АГ: Всъщност той е бил тук, за да свидетелства...

ББ: Не, те не знаят, защото тези посещения се пазят тайни, за сигурността на човека.

 

По-рано в интервю за списанието Биограф Бойко Борисов също даде подобни разяснения за рекреационните преживявания на Дейвид Петреъс в България по време на "официалната" му визита. Според Борисов директорът на ЦРУ е дошъл за три дни в България, "за да се наспи и да си почине", а министър-председателят го развеждал по "ресторанти и кафета". Борисов се похвали също, че е написал част от отчета на Петреас за мисията му в България.

"Шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета... Три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София, за да има време да се наспи, да се разходи, да си почине... Изявлението му, което пуснаха от посолството на САЩ, заедно го съчинихме. Специално отбелязахме постиженията на България в етническата толерантност, борбата с корупцията и организираната престъпност, финансовата дисциплина, инфраструктурните проекти" - е точният цитат от интервюто в Биограф.

По този повод журналистката Илиана Беновска изпрати писмо до посланика на САЩ Джеймс Уорлик, в което пита в командировка ли е бил Петреас в България или е дошъл на почивка и на частно гостуване на министър-председателя Бойко Борисов, и също така дали наистина Борисов е съавтор на отчета за мисията.

Симо - агентът на световната диктатура

Биволъ припомня, че Wikileaks в сътрудничество с най-големите световни вестници публикува от края на 2010 г. 251287 дипломатически доклади на САЩ. До този момент американското правителство не е оспорило тяхната автентичност.

Документите изпратени от посолството на САЩ в София са 978 на брой, като от тях само 21 от тях са с най-високия гриф за секретност SECRET//NOFORN. В един от тези доклади подробно се говори за тъмното минало на Борисов. Докладът е подписан от Джон Байърли, но е прегледан и одобрен от военния съветник, политическия съветник и съветника по сигурността към посолството, което го прави уникален. В доклада пише дословно следното:

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата").

Година след публикацията на доклада абревиатурата SIMO беше разшифрована в статия на немския вестник "Тагесцайтунг". Изданието цитира неназован бивш служител на ЦРУ, който твърди, че SIMO е псевдоним на Централното разузнавателно управление. "SIMO е просто административно наименование за ЦРУ, което се използва във вътрешната комуникация и като такова не би трябвало да се използва в грамите." - твърди източникът. В публикацията на немския вестник се коментират някои нарушения от това правило. Позоваване на SIMO има в грами, в които се коментира здравето на Фидел Кастро, криминалното минало на Бойко Борисов и на бившия президент на сената на Хаити Йозеф Лабмер.

Идеята, че "диктатори" с помощта на "агент Симо" са предприели компроматна атака срещу Борисов, като за целта са мобилизирали авторитетни западни издания е нова в неговия репертоар. Досега той се ограничаваше да не коментира разкритията за него от Wikileaks и оценяваше американските дипломатически доклади като "жълта преса".

Подкрепа за Борисов след публикацията на доклада на Байърли оказа и посланик Джеймс Уорлик. Преди това той твърдеше за докладите, че те са интелигентни, професионални и балансирани. "Те съдържат информация необходима на много хора във Вашингтон, които активно следят събитията тук и си изграждат балансирана представа. Ще стане ясно, че американското посолство в България работи професионално." - каза Уорлик пред БНТ. След публикацията на доклада за Борисов Джеймс Уорлик каза в парламента, че докладите съдържат непълни и частични данни, но не отрече, че са автентични.

Факт е, че американската подкрепа за Борисов е последователна, а стратегията за нея е формулирана в края на същия доклад на Байърли по следния начин:

16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

Тридневното посещение на шефа на ЦРУ в София всъщност е потвърждение, че американците са избрали от коя страна на "тънката линия" да застанат и този избор не подлежи на преразглеждане, въпреки огласяването му пред българската общественост. За това как ще реагира европейската общественост трябва да се изчака отговорът от Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари CRIM към Европейския парламент, която беше сезирана с искане за изслушване по темата за тъмното минало на Борисов от журналисти на Биволъ.

Публикувана на 07/10/12 03:48 http://www.bivol.bg/agent-simo-bg.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване