07/12/12 08:27
(http://ivo.bg/)

Брюксел мълчи презрително за самохвалството на Борисов

Броени дни след като се оказа, че Борисов се е похвалил на своя глава с лъжата, че директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс му е бил на лично посещение в България, но беше официално опроверган от посолството на САЩ в София, сега Борисов продължава да говори от чуждо име. Този път избра да се похвали, че са го похвалили в Брюксел, откъдето не се чува нито дума като оценка за внезапното му и твърде неочаквана визита.

Дори и сервилният към властта и лично към Борисов проправителствен сайт BNews се опитва да вложи нещо като ирония в заглавието си, според което от Брюкел се „разтекли от похвали”:

„Браво от високо
Брюксел се разтекъл от хвалби по България
BNews.bg

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой похвали България за повишаването на усвояемостта на европейски фондове у нас, при това с нисък процент на грешки. Това се случи на работно посещение на Бойко Борисов в Брюксел, похвалиха се от пресслужбата на МС.
В Брюксел са доволни от повишаването на усвояемостта на европейските фондове в България
при това с нисък процент на грешки, стана ясно по време на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, похвалиха се от правителствената пресслужба.
Докато Ван Ромпой е хвалил политическата воля на българския кабинет за реформи и строга фискална дисциплина, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пък е бил по-сдържан. След като Борисов го е запознал с най-новите макроикономически развития у нас,
шефът на ЕК го е приветствал с напредъка и го е насърчил да продължи с реформите.”
Барозу е отбелязал също и осъществения от България напредък и препотвърди, че ЕК ще третира всяка от страните съобразно собствените ѝ постижения и ще се погрижи докладите да са честни и обективни.”

От текста се вижда, че т.н. похвали на Брюксел изобщо не се поставят под съмнение. Щом от антуража на Борисов казват така, значи това е било така , макар от самата ЕК да мълчат повече от подозрително. А дали са текли похвалите толкова обилно, колкото тече от чучурчето на брюкселското „пикаещо момченце”, това е друг въпрос…Важното е пропагандата да се лее за жадните наивници, готови да освежат повехналия рейтинг на ГЕРБ и нейния вожд.

Акцентът би трябвало да е върху факта, че председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой всъщност е похвалил силната политическа воля на българското правителство за провеждащите се реформи и строгата фискална дисциплина, както се признава в съобщението на българската правителствена служба. Намекът е почти невидим, но все е доста съществен: когато няма резултати, евентуално хвалят силното ти желание да постигнеш такива ( на третата , предпоследна година от управлението ти).

Винаги готовият да услужи на всяка власт „Стандарт” обаче направо „издава четата”, като хваща Борисов за рогата, съобщавайки това, за което и без това се досещаме: че Борисов е отишъл мълниеносно в Брюксел, за да се възползва от проблемите на Букурещ покрай бурята с бруталното отстраняване на президента Траян Бъсеску от политическите му конкуренти.

Според „Стандарт“ премиерът Бойко Борисов е поискал България да бъде отделена от Румъния в механизма за контрол и сътрудничество на Европейската комисия (ЕК). Това стана в навечерието на годишните доклади на Брюксел, които трябва да отчетат напредъка на двете страни. Борисов пристигна вчера на изненадваща визита в белгийската столица и разговаря по негово искане с председателите на ЕК Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой. На разговорите премиерът –забележете- e настоявал София да бъде отделена. Опасенията са, че институционалният хаос при съседите може да се отрази и на страната ни. София се надява механизмът за наблюдение да бъде преобразуван – от контрол в сътрудничество. Към момента от ЕК отказват коментар, признава все пак „Стандрат”

Много смешно обобщение са направили колегите от сайта „Фрог нюз” със заглавието, след което човек спокойно може да не чете чиновническия текст на правителствената пресслужба. Защото заглавието на сайта гласи:

„Б. Борисов прие похвалите на евроинституциите”

Колко царствено само! Борисов, от него да мине, наминал изненадващо към Брюксел, и приел овациите. Бравос! Ако с това заглавие са искали да си направят тънък майтап с Борисов, моите приятели от този сайт направо са уцелили в десетката.

Много често мои опоненти, които нямат други аргументи, ме нападат с обвинения със задна дата, че съм бил доносник- традицията я създаде вътрешният министър Румен Петков, който поне ми се извини официално. Но тя е жива и се поддържа от негови „достойни” последователите от обкръжението на Борисов, който на заседание на Министерския съвет лично даде сигнал за нападение срещу скромната ми личност. За изясняване на въпроса с доносите предлагам на мислещите хора да се вгледат в това, което прави в момента самият Борисов. Според мен доносничи срещу съседите в труден за тях момент, за да изпъкне самият той. Това поведение в стил „моля, другарко, Иванчо прави лоши неща”, би трябвало да стигне до съзнанието на българите, за да разберат що за човек представя в момента България по света, където със сигурност гледат на такива интригантствания с презрение. И съответно мълчат презрително, когато от тяхно име за собствената им позиция ни осведомяват интригантите.

Друг е въпросът, че според кореспондента на „Труд” в Брюксел Веселин Желев, в белгийската столица се шушукало и още нещо:

„Добре ли е за София, че в Букурещ е зле

Веселин Желев
Труд

В Европарламента се шушука, че причината може да е очаквано днес обсъждане дали Специалната комисия по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари към институцията да се занимава с “тъмното” минало на Борисов. Сигналът бе подаден от журналистите Атанас Чобанов, Асен Йорданов и правозащитника Петър Пенчев, които базираха искането си на изтекли през “Уикилийкс” доклади на американското посолство в София.

Но ЕК не би трябвало да има влияние върху действията на Европарламента.

Говорител на Барозу каза, че визитата е по молба на Борисов. Посещението идва броени дни преди комисията да публикува доклади за напредъка на България и Румъния в правосъдието и вътрешните работи през последните пет години, който се отчита с т. нар. Механизъм за сътрудничество и проверка. „

Цитирайки западен дипломат вестникът посочва също:

“Румънският доклад по никакъв начин не засяга българския”, каза дипломатът, подчертавайки, че оценките на двете държави не се правят на базата на сравнение, а според собствените им проблеми, цели и постижения.

В този смисъл недостатъците на Румъния едва ли ще заличат тези на България, които по откъслечни първоначални данни остават в доклада – например за купуването на изборни гласове или за закононарушения при търговете за обществени поръчки.

Да се докарваш пред ЕС за сметка на съседа си едва ли ще направи добро впечатление в Брюксел. То не е далновидно и от национална гледна точка – голям въпрос е какъв ЕС ще има утре, но не подлежи на никакво съмнение, че и в него Румъния ще е големият северен съсед на България, през който минават важни пътища към Европа.”

А после се питаме, защо гледат на нас като на „втора ръка” членове на ЕС. Каквато главата, такъв и членът.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване