07/29/12 06:28
(http://greentech-bg.net/)

Соларните централи могат да съжителстват с отглеждане на овце и крави

И в Съединените щати се наблюдава тенденция продуктивна земеделска земя да се използва за изграждане на соларни централи, когато това се оказва по-доходен вариант за собствениците и. За радост напоследък има примери как тези централи могат да съжителстват със селскостопански дейности. Някои колежи започнаха да използват стада от овце, за да поддържат тревата около панелите.

В Северна Каролина започна изграждането на експериментална ферма за отглеждане на овце и агнета върху площи, на които се изгражда 4 мегаватова соларна инсталация. Това изглежда напълно разумен вариант за използване на земеделската земя паралелно за селскостопанско и енергийно производство, при което всички са печаливши.

На 15-ти май в Калифорния беше открита първата соларна инсталация, комбинирана с отглеждане на крави. Тя е изградена от компанията Independent Solar Developers, специализирана в изграждането на соларни инсталации във ферми. Централата има пикова мощност от 480kW и осигурява освен електроенергия и така желаната сянка за кравите.

“Поставянето на фотоволтаични мощности върху продуктивна земя е силно критикувано. Комбинацията от оглеждане на овчи стада и енергогенерация обаче може да се окаже подходящо решение в редица географски области, тъй като предоставя два източника на доходи за собствениците на земята. Въпреки че това е все още недостатъчно изпитана практика, тя вероятно ще се окаже изключително печаливша и приложима. ”

Подобен реален пример е и слънчевата централа в Les Mees, Франция, където под панелите спокойно пасат овце.

Кози стада обаче са неподходящи, поради опасността да нанесат повреди на електросистемите.

По материали от: solarbuzz

Публикувана на 07/29/12 06:28 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/BtuhD_rWetU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване