08/05/12 07:02
(http://www.azcheta.com/)

За кърменето - книга за всяка майка

Може би ви е попадала, може би – не, но поредното честване на Световната седмица накърменето (1-7 август) е добър повод да се върнем към едно истинско съкровище – „Книга за кърменето“ на Хана Лотроп. Кърменето е толкова естествен процес, че последното, което трябва да хрумне на младата майка, е да си купи подобно четиво. То е като да си вземеш книга за почесването...

Лошото обаче е, че а́ко и бабите ни да са се осъществявали като кърмачки и без подобен наръчник, ние, техните внучки, се нуждаем от малко увереност в собствените сили, защото тази висша привилегия и благодат се е загубила някъде между рафтовете с адаптирани млека – кое от кое по-обогатени и прекрасни.

Дисхармонията със собственото ни тяло толкова се е задълбочила, че кърменето ни се струва хем странно, хем болезнено, хем някак твърде сексуално и неподходящо за едно бебе.

Та в този ред на мисли - от такава книга има нужда всяка млада майка. Защото бабите, които са прекарвали десетилетия в кърмене на раждащи се едно след друго деца, вече ги няма, а цивилизацията е изкопала една такава пропаст между поколенията, че у дома нито има кого да попиташ, нито има кой да ти покаже, нито кой да те поощри.

„Книга за кърменето“ не прави някакви преобръщащи Земята открития. Не. Просто обяснява мирно, тихо и без фанатизъм, че ако кърмиш бебето си, то ще е най-малкото по-здраво и по-спокойно. Ти също. Не че, ако го храниш с адаптирано мляко, няма да порасне, но моля те, опитай и не бързай да се предаваш. Заслужава си – плюсовете му са доказани.

Хана Лотроп дава съвети за често срещаните проблеми и притеснения на майката. Прави справка за позволените и непозволените медикаменти, говори за млякото и неговите качества, за гърдите, коликите, темповете на растеж и обвързаността със сученето, за удобните пози за кърмене и кърменето по време на бременност, за отбиването, храненето на майката и захранването на бебето, за татковците и дори за бебешкото ако. Последното – както знае или ще разбере всяка мама – доста показателно за някои неща.

Наистина можем да определим книгата като ценна и непреходна, да подчертаем най-важното и дая сложим на нощното шкафче на всяка бременна приятелка. От нея има какво да се научи. И най-важното – тя наистина дава увереност в собственото тяло и инстинкти и спокойствието да кърмиш дълго, без притеснения и нужда от допълнителни уверения в това, че си избрала правилния път.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване