08/09/12 05:59
(http://www.azcheta.com/)

“Мъже” - от блога към книгата

Историята на книгата „Мъже“ тръгва от интернет пространството и стига до издателството. Това е сборник с разкази, събрани от блога на авторката Цвета Стоева, а също така и от публикациите й в редица списания. Честно казано, това е първата книга, на която попадам, която е сглобена от постове в нечий блог, доста иновативно за времето си и със сигурност ни показва, че литературата може да се роди навсякъде, дори и в онлайн пространството.

Цвета Стоева, която е работила като журналист и често е пишела за някои от най-известните списания в България, има един наистина уникален стил на изразяване. Думите й като че ли се леят сами и попадат точно където трябва на листа (или монитора, защото със сигурност ще отворите блога й). Разказите са много леки за четене и невъзможни за копиране.

Лично за мен тези текстове бяха като портал към едно познато място, на което съм била безброй пъти преди това. Усетих ги много близо до вкъщи и всеки човек, роден и израсъл в столицата, би почувствал същото. Ах, описаният град – София, моят град, градът от моите спомени, от моето минало, настояще и надявам се дори, и бъдеще. Шишман, Графа, блоковете на крайните квартали,градинките из центъра, барове като Суинга и Блейз – всички те са описани с точната комбинация от думи, която те кара да си спомниш за всеки път, в който ти самият си бил там и си бил в подобна и дори може би още по-нелепа ситуация от тази, в която са попаднали главните герои на "Мъже". Всичко от интериора до настроението и излъчването и усещането за местата е много силно.

Дори и да не сте от София и местата, които са описани, да не са били част от вашия живот, пак бихте могли да вникнете в случващото се и да се почувствате свързани с книгата – вътре става дума малко или много за неща, през които повечето от нас са минавали.

Героите от разказите са млади и кой повече, кой по-малко – загубени. Търсят ли любов? Понякога да, понякога не. Ами фантазии и мечти? За тях винаги се намира време в натовареното им ежедневие. Купоните и безсънните нощи? Те са задължителни. И то в големи количества! Общо взето Цвета Стоева ни представя типичните страхове и изживявания, пред които се изправя всеки млад човек в търсене на себе си. Или, ако не задълбваме толкова, просто в търсене на забавление, купон или веселие. Думите, метафорите и описаните преживявания се преплитат и преливат едни в други, поставяйки ни като странични наблюдатели в битката с младостта. Да имаш безакрайни запаси от сила и желание, да не се спираш, да си отворен към всичко и всички, а в следващия момент нещо да те срине, да те съсипе и да изсмуче живота от теб.

Секс, еуфория, съжаление, страдание, енергия, умора. Къде отивам и какво търся? Това са само част от нещата, за които ще се замислиш и които ще се запиташ, четейки сборника. Всеки би могъл да се свърже по някакъв начин с младата „вихрушка“, която е в центъра на повечето разкази, а дори и да не успеете да създаде емоционална връзка с героинята ,всеки би оценил страхотния стил на авторката и енергията, която извира от всяко изречение.

Бих казала, че „Мъже“ е едно страхотно лятно четиво, което би могло да ви потопи в спомени или да ви накара да се замислите, но най-вече ще ви покаже, че интернет и литературата биха могли да вървят ръка за ръка. Можем само да благодарим на новите медии, които помагат на млади автори като Цвета Стоева да получат шанс да ни запленят.

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване