08/16/12 04:55
(http://socialevo.net/)

Ще ги бъде ли мобилните плащания?

Ще ги бъде ли мобилните плащания?

Да, смартфонът ти може ужасно много неща и съвсем скоро е възможно дори да замени портфейла ти. Всъщност мобилните плащания няма само да променят начина, по който плащаме, но и пазаруването изобщо, програмите за лоялност и др. Единственият проблем е, че за тях все още се говори в бъдеще време въпреки опитите от страна на Google с техния Google Wallet, Isis, PayPal, картовите организации като MasterCard и Visa. Причината е повече от ясна – за да тръгнат мобилните плащания, търговците трябва да ги приемат, а потребителите да почнат да ги използват. И двете условия трябва да бъдат спазени едновременно.

Интересна е една прясна новина – големите търговски вериги като Wal-Mart, Target, Best Buy, 7-Eleven, Sears, Shell Oil и др. вземат инициативата в свои ръце, като създават Merchant Customer Exchange, своя собствена мрежа за мобилна търговия. Това е повод за оптимизъм на фона на очакванията, че до края на годината ще бъдат продадени 100 милиона смартфона с NFC функционалност. Така, от една страна, имаме ясна индикация, че големите в търговията прегръщат идеята за мобилни плащания и са готови да я имплементират, а, от друга, имаме и предпоставка потребителите да откликнат на предложението.

Защо всички очи са обърнати към Apple? Защото очакванията са, че Apple ще продадат над 260 милиона от новото поколение iPhone. 260 милиона iPhone-a, съчетани с умението на Apple да продават идеи и да създават нови потребности, могат лесно да изстрелят мобилните плащания. Отделно всяка седмица се активират по 1 милион Android устройства с NFC. Да, амбициите на участниците в това състезание могат да дръпнат мобилните плащания в различни посоки, но по всяка вероятност съвсем скоро ще натрупаме нужната критична маса, за да се случат.

Подобни статии:

  1. NFC, мобилни плащания и геолокация
  2. Дали пък iPhone 5 няма да може и да плаща безконтактно?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване