09/11/12 19:57
(http://socialevo.net/)

Ninjapresenter, или изкуството на презентацията – едно интервю с Любо Стоянов

Ninjapresenter, или изкуството на презентацията - едно интервю с Любо Стоянов

Когато стане въпрос за презентации, обичайно се сещаме за интересни разказвачи на пленяващи истории. Стийв Джобс например и TED. И много от нас си мислят, че да представяш добре идея пред публика е наистина голямо предизвикателство. Всъщност точно в противното ще ни убедят Любо и екипът от лектори, стоящи зад конференцията Ninjapresenter.

Привет, Любо! Разкажи нещо за себе си.
Привет! smile Казвам се Любомир Стоянов и съм собственик на платформата за презентации, документи и електронни книги Slides.bg. Приключвам магистратурата си специалност Мехатроника в ТУ-София и обичам да пътувам, особено сред природата, експериментирането, адреналина и да се занимавам с интересни неща.

 

А кога направи първата си презентация и за какво беше тя?
Първата си „професионална“ презентация се наложи да направя в университета. С колегите ми имахме проект, който включваше проектиране, документиране и изработване на модул за промишлеността. След като с колегите бяхме готови, трябваше да представим завършения продукт на преподавателите и служителите на фирмата, за която го подготвяхме. Модулът ни беше като дете, затова интерпретацията и представянето му беше доста лесна.
Смея да твърдя, че всеки е правил първата си презентация в детските си години, без да осъзнава, че това е презентация. Първия път, когато си бил влюбен и трябва да плениш избрания човек. Тогава продуктът си самият ти, а тръпката е изключително голяма.

 

Колко важна е една презентация? Какво зависи от нея в днешно време?
Бих казал, че е изключително важна. Независимо дали става въпрос за продукт, услуга, или просто се опитваш да навиеш някой приятел да отидете на концерт. Човекът е устроен да възприема света със сетивата си. Ако успееш да намериш точното изразно средство, успехът е гарантиран.
От презентацията може да зависи всичко. Например, когато си предприемач, отишъл при потенциални инвеститори, и не се представиш на ниво, може да не намериш финансирането за осъществяване на идеята/продукта ти. Представете си, че това е лекарство, което може да излекува хиляди. Тогава губещият няма да си само ти.

 

С какво може да те спечели един презентатор и за какво трябва да говори той?
Всеки отделен човек си има свои характеристики. Аз обичам пламенните лектори, които вярват в това, което презентират. Любимец ми е Тони Робинс. Неслучайно е милионер. Много се движи и не си спестява това, което иска да каже. Има и невероятно чувство за хумур.

http://www.youtube.com/watch?v=Cpc-t-Uwv1I

Презентаторът трябва да говори по поставената му тема. И трябва да е интересен. Ето например как Боби Мак Ферин представя „Пентатонична скала“, нещо интересно в по-голямата си част за музикантите, а обикновените хора биха си казали: „О, това е скучно“.

http://www.youtube.com/watch?v=ne6tB2KiZuk

 

Колко лесно е всъщност да станеш Ninja-презентатор? Какви умения ти трябват и какво можеш да усвоиш впоследствие?
Да станеш Ninja-презентатор не е лесно. Трябва доста подготовка и практика. Казват, че Стив Джобс се е готвил неуморно в продължение на 2 месеца за великата си презентация на iPhone, а днес около 30% от смартфоните са точно iPhone. Всички имат вродени качества за говорене пред публика, въпросът е, че една част от хората ги използват по-лесно, докато другите се притесняват да разкрият потенциала си. Като необходими качества бих казал, че трябват увереност, харизма, вяра и може би малко непукизъм, а според мен всеки ги притежава.

 

За това помага ли присъстването на презентации?
Определено помага. Когато видиш вдъхновяващ лектор, ти черпиш от енергията, която създава на сцената. Започваш да копираш някакви похвати, да анализираш поведението му, да усвояваш информацията по лесен и достъпен начин.

 

А вие какво ще демонстрирате на 20-и в Интерпред? Освен точност с шурикени, разбира се :-D
На първо място – едно различно обучение. Няма просто да излезем на сцената, да изпеем песента си и да си тръгнем. Посетителите ще участват активно в лекциите, ще участват в 2 работилници, където наистина ще работят по проблеми, а това ще им донесе и шурикени – нашата бонус единица.
Предвидили сме домашно, на което да обърнем внимание и да върнем обратна връзка на участвалите. Така те ще си тръгнат с една комплексна оценка на това какво могат да подобрят и с разкрит потенциал, над който могат да надграждат.

Екипът ни също е много готин – Стийв Кейл винаги е с интересна гледна точка. Доста пъти е падал и ставал и знае подводните камъни на бизнеса. Мариян, Николай и Алеся работят в Trainer.bg. Обучили са над 3000 курсиста до момента и влагат много ентусиазъм в работата си.
Аз просто вярвам, че подобни обучения трябва да се случват поради факта, че в училищата и университетите липсват. Относно опита – като медиен партньор на над 50 събития през последните 2 години мисля, че съм видял добрите и лошите страни на презентациите, както и грешките, които се допускат.
Тук може би е мястото да благодаря на генералния ни спонсор, ICN.BG, за това, че подкрепят това ново начинание и вярват в успеха му!

 

Кое е по-трудно – да убедиш някого в нещо или да го разубедиш? Ти как го постигаш?
Мога да кажа, че двете неща са еднакво трудни. Всичко се крие в подходящата комуникация. Копирайтърите в това отношение са експерти. За някого може да е достатъчно да кажеш „Това е нещо яко и ти ще си първият, който се докосва до него“, за други може да е нужен 5-10-15-минутен разговор.
Други могат да видят само една снимка и вече да са готови за приключения. Важното е да намериш правилното изразно средство, точните думи и да си вярваш. Спомням си как Ранди Гейдж каза, че подменял козметиката на всеки свой нов продавач, включващ се в мултилевъл мрежата му. Така се изгражда връзка с продукта и представянето му е по-лесно.

 

Ninjapresenter ще е едно наистина интересно събитие, на което всички ние ще можем да научим по нещо ново не само за презентирането, но и за себе си. Ще открием онова, което досега ни е липсвало (или поне така сме си мислили). Остават броени дни до старта на Ninjapresenter – 20 септември. Не губете време и си запазете едно място сред публиката. С промоционалния код Socialevo ще ползвате и отстъпка, а билетът ще струва 70 лв. вместо 80.

 

Подобни статии:

  1. Христо Стоянов: новите интернет технологии въобще не се изчерпват само със социални мрежи
  2. Какво прави едно SEO добро SEO?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване