10/31/12 14:46
(http://www.azcheta.com/)

„Когато мъртвите се пробудят” – зомби психология

„Отнасяме се към пробуденитекато към зеленчуци, като към безволеви същества, лишени от мисъл, а това е напълнопогрешно. Те са като медузи. Поведението им е напълно подчинено на околната среда. Теимат воля. Волята на хората, които мислят за тях. Всички отказват да го приемат.
Трябва да ги изолираме от околния свят. Трябва да ги унищожим. Да ги изгорим. Авместо това ще ги пуснем на свобода. За да се сблъскат с неконтролируемите мисли нахората около тях. Това ще свърши зле.”
Из предсмъртното писмо на Стен Бергвал

Когато говорим за стереотипизирани образи в хорър културата, вероятно зомбитата държат първото място. Винаги прииждащи на разложени тълпи, на тях им се полага да бъдат само и единствено разстрелвани и унищожавани. Докато вампирите и върколаците се сдобиха с най-разнообразни изискани и магнетични еквиваленти, зомбитата останаха противни и еднотипни създания, за които сякаш не остана кой знае какво ново да се напише… Или не?

Йон Айвиде Линдквист е авторът, който успява да разгледа в книгите си проблема за човешката страна на чудовищното по един психологически и красив начин. Ако сте чели „Покани ме да вляза”, вероятно очакванията ви са огромни. Ако не сте, вероятно сте адски любопитни и като новобранци в този мрачен шведски свят няма как да останете разочаровани.

Лятото изненадва столицата на Швеция Стокхолм с редица странни явления – необичайни жеги, смущения в работата на електрическите уреди, непоносимо главоболие… Най-големият феномен обаче тепърва предстои, защото мъртвите ще се пробудят и всичко останало е просто прелюдия към този момент. За отрицателно време стотици мъртъвци възкръсват в моргите и гробищните паркове и смущават изначалния природен ред такъв, какъвто го познаваме.

Книгата проследява три дни от обърнатия с главата надолу живот на няколко души, изгубили свой близък човек. Давид – комик, който се чувства напълно беззащитен след нелепата смърт на съпругата си Ева в автомобилна катастрофа; Густав Малер – журналист на свободна практика, изгубил смисъла на живота си след кончината на внучето си Елиас; Елви и Флора – баба и внучка, и двете надарени със свръхестествени способности, едната уповаваща се на религията, другата – на анархията.

Докато феноменът „пробуждане” тресе Стокхолм и хиляди мъртви се връщат от Оня свят, главни герои не са зомбитата, а техните роднини, обиновените живи, начинът, по който въприемат случващото се и най-скъпите си хора след завръщането им. Разбира се, никой не се връща от смъртта или от тримесечен престой в гроба същият…

„Когато мъртвите се пробудят” се справя отлично със задачата си да ни представи една абсурдна ситуация в реални условия, да внедри зомбитата в подредения от институции и природни закони свят и да ги използва като прът в колелата на реда. Истинското лице на романа обаче е взаимодействието между роднините и възкръсналите им близки. Вътрешната борба между безрезервната обич към човека и отвращението от разложената му обвивка и всичко, което тя символизира, са предадени по изключителен начин. Тъй като всички персонажи са изградени толкова пълнокръвно, никак не е трудно да се озовеш в техните обувки и да почувстваш техните болка, объркване и ужас…

За мен „пробудените” бяха по-безинтересните персонажи – те са статични, неомуникативни, кухи, отчуждени… Към края разбираме, че това не е точно така, но няма да ви издавам нищо. Те са обаче олицетворението на хаоса в иначе рутинния и напълно обясним свят – хаос, който в един или друг момент дава утеха на всеки един от персонажите, не само на антикомформистката Флора.

Както вече споменах по-горе, прочелите „Покани ме да вляза” ще подходят с огромни очаквания към романа и има риск да останат малко разочаровани. „Когато мъртвите се пробудят” е много добра книга, но по нещо отстъпва на предшественичката си. Докато четях, се опитах да преценя какво точно усещам като слабо място и личното ми мнение е – началото. Всичко се случва изведнъж, без много предисловия, без по-подробно представяне на героите, без плавен преход от нормалния живот на роднините към пробуждането на мъртвите. За мен оттам нататък в романа няма слаби места, но първоначалното усещане за забързаност ми остави леко лош вкус преди напълно да се потопя в историята.

В крайна сметка препоръчвам „Когато мъртвите се пробудят” с две ръце и предизвиквам всички, които ще се маскират като средностатически зомбита от филмите тази вечер, на Хелоуин, да осмислят представите си за това какво е да се пробудиш от смъртта – не само за мъртвите, но и за живите.

Вземи тази книга с отстъпка!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване