11/03/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Върви ли Wikipedia към своя край?

Когато използвате Google за търсене на информация, вероятно първите резултати, които ви излизат при търсене, са препратки към най-голямата интернет енциклопедия - Wikipedia. За период от 11 години Wikipedia успя да се разрасне от сайт за свободен достъп до информация в онлайн общност, доминираща на световно ниво като основен източник на знания. Съдържанието на сайта включва над 20 милиона статии, написани на 293 езика, подготвени от над 31 милиона регистрирани автори. По данни на comScore, Inc Wikipedia се нарежда на седмо място сред лидерите в онлайн пространството, като през месец септември сайтът е бил посетен от 88 милиона искащи да знаят повече, което показва, че около 13% от всички онлайн потребители ползват свободната онлайн енциклопедия. Но дали тази така бързо развила се информационна мрежа може да бъде погубена от постигнатия успех?

В своето последно публикувано есе главният редактор на Wikipedia и военен историк Ричард Дженсън засяга проблемните области, отнасящи се до структурата и дейността на интернет енциклопедията. Той обръща внимание на един от най-разискваните въпроси в последно време – липсата на орган, който да регулира и редактира качването на статии в сайта. Дженсън споделя мнението си, че всяка една енциклопедия като източник на знания в един момент изчерпва качествените си ресурси на информация и достига до своя лимит. Според него от един автор се изисква голяма доза изобретателност, за да измисли нещо ново, когато съдържанието на енциклопедията включва повече от милион разработени статии.

И въпреки че информацията е един неизчерпаем ресурс, основата на сайта вече е наситена от статии по всички теми на  науката, историята, философията, изкуството, които имат висока стойност за човека, описващи неговото развитие. Wikipedia практически не ограничава общото количество информация, но ресурсите, с които разполага, са значително по-малко от преди. А това е една от основните пречки пред растежа на енциклопедията. Най-натоварените години в работата на Wikipedia са били преди повече от половин десетилетие – през лятото на 2006-а година, – което свидетелства за намаляващата активност на сайта.

Друг проблем, пред който се изправя Wikipedia, е броят на редакторите и администраторите, работещи за интернет енциклопедията. През последните години с бързи темпове тяхното количество силно намалява. Администраторите играят изключително важна роля – да ограничават спама и вандалските прояви и да поддържат правилното функциониране на сайта. От друга страна редакторите се грижат за попълването на съдържанието с качествена информация.

Притеснен от тенденцията, Ричард Дженсън предлага да бъдат предприети мерки за популяризиране на функциите за свободна редакция, с което повечето потребители могат да вземат участие. Освен това той предлага редакторите да имат по-свободен достъп до качествена научна информация, която да коригират, така че да стане достъпна и разбираема за масовия читател. Но дали това ще доведе до успех?

Подобни статии:

  1. Wikipedia в черно: Не на SOPA!
  2. Историята на един Wikipedia град в Уелс
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване