12/04/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Може ли Русия да ни помогне да се изтеглим от Афганистан?

Дов Захеим, Пол Сондърс

Отношенията на Америка с Пакистан все повече се влошават, откакто отряд военноморски “тюлени” уби през май Осама бин Ладен близо до Исламабад. Нещата станаха още по-зле през септември, когато бившият председател на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майк Мълън обвини пакистанската разузнавателна служба, че е подкрепила нападение срещу американското посолство в Кабул. А в събота отношенията отбелязаха нов спад, когато при въздушен удар на НАТО погрешка бяха убити двайсет и четирима пакистански войници и Пакистан отвърна, като затвори минаващите през негова територия маршрути за доставка за Афганистан.

Вместо силно да разчита на Пакистан като коридор за доставки, САЩ би трябвало да разшири сътрудничеството си с Русия, която играе все по-важна роля във военния транзит към и от Афганистан. Това би послужило едновременно като застраховка и предупреждение към генералите, които контролират Пакистан.

Наистина, това предложение може да изглежда иронично, тъй като Афганистан беше арена на продължила почти десетилетие борба между Съединените щати и Съветския съюз към края на Студената война. (По онова време Америка си сътрудничеше с Пакистан в подкрепа на афганистанските муджахидини, които се биеха със съветските войски.) Но сега сътрудничеството с Русия е всъщност ключът към предотвратяването на възможността Съединените щати да станат заложник на неработещата политика на Пакистан и неговите амбиции в Централна Азия.

Разширяването на транзитните маршрути към и от Афганистан е от решаващо значение за американските интереси и би подобрило сигурността за силите на НАТО, като същевременно ще отправи сигнал, че Вашингтон не е задължен на Исламабад. То също така може да накара Пакистан да преосмисли политиката си на предоставяне на убежище и подкрепа на терористични мрежи, действащи срещу американските сили.

През последните две години Северната снабдителна мрежа през Русия и Централна Азия се превръща от периферен елемент на американското военновременно материално-техническо обезпечаване в главния път за невоенни доставки за Афганистан. По тези маршрути, които минават през Русия, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Латвия, Азербайджан и Грузия, се прекарват приблизително 52 процента от всички товари за коалицията в Афганистан. А съгласно споразумение за въздушен транзит с Русия през руското въздушно пространство дотам са превозени 225 000 американци с повече от 1500 военни полета.

Тези северни маршрути са доста по-безопасни от маршрутите за доставка, минаващи през Пакистан, където бунтовници често нападат американските и натовски конвои. След като предприетото от правителството на Обама настъпление в Афганистан върви към своя край и ние започваме да намаляваме военното си присъствие там, тези маршрути ще станат още по-важни. Всъщност Съединените щати може да успеят да изтеглят своите сили от Афганистан по безопасен начин, вместо да оставят американските конвои да бъдат нападани, докато минават през Пакистан.

Преговорите за изтегляне на американските сили от Афганистан през Русия няма да бъдат лесни; засега Москва позволява само прекарването на невоенни доставки. Въпреки това по-рано тази година Русия се съгласи да допусне определени видове бронирани автомобили през своя територия към Афганистан и Вашингтон би трябвало да се стреми към по-голямо сътрудничеството.

Улесняването на американското изтегляне от Афганистан би позволило на руските лидери да дадат важен принос за сигурността в региона; успешно американско-руско сътрудничество с помощта на други страни по протежението на северните маршрути би могло също така да помогне за запазване на стабилността в региона.

Русия е силно разтревожена от разширяването на ролята на Америка в Централна Азия. Изгледите за американско изтегляне обаче помагат на редица руски служители да оценят ползите за сигурността от американското присъствие там. Наистина, руският министър-председател Владимир Путин ясно заяви на среща край Москва на 11 ноември, че НАТО изиграе “положителна” роля в Афганистан, и изрази безпокойство от последиците от преждевременно изтегляне.

Много американци забравят, че Путин беше първият ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване