11/24/12 00:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадов крем карамел с тиква

Нали обичам да се обяснявам, та започвам отначало, както си му е редът. Историята ми започва от посещението на единия от майсторските класове на Divino.Taste, в който темата беше съчетаване на тапас и вино. Много внимавах в комбинациите и презентациите им, но разбира се в темата се засегнаха и едни от най-разпространените примери за типичната испанска храна, което ми пусна ток, за да ми светне лампичката.

Познавам испанската кухня само от тези примери и все още не съм имала удоволствието да посетя тази страна. Наред с познати ястия и сосове, установих, че все пак има какво още да науча, но тогава моето внимание се насочи към десерта крем каталана. За да бъда по-точна, фиксирах вниманието си върху обяснението на лектора Ефросия Благоева, че в сравнение с френското крем брюле, крем каталана съдържа канела и е по-сладък от него. Това ми дойде като подсещане, какво точно да правя със замисления от един месец десерт. Е, както казах вече – лампичката светна. Не като коледна звезда, но някъде близо до нея.

Крем каталана е испанската версия на френското крем брюле, което испанците ревностно поддържат като свое произведение, както разбрах. Вече нямам смелостта да отстоявам позициите от кулинарно естество, на която и да е страна, още повече да бъда арбитър. Историята винаги е криела своите тайни, а в случая, бих предпочела да бъда предизвикана с идеи от нея.

Колкото и изненадващо да звучи, настоящото предложение няма нищо общо с испанската кухня, с виното или с крем брюле. Връзката ѝ с всичко, което споменах досега са думичките „канела“ и „по-сладко“. Така замисленият крем карамел с тиква доби повече плътност, като добавих в него шоколад и ароматизирах с ванилия, канела и звезден анасон. Зимни аромати, предхождащи и съпътстващи Коледа. Аромати на топлина и приповдигнато настроение. Ммм, да! Това е първото ми тазгодишно предложение за коледен десерт.

Шоколадов крем карамел с тиква

Посочените дози са за 10-12 порции.

За карамела:

  • 120 г захар
  • 45 мл вода (3 супени лъжици)

Подготвя се тава или друг подходящ огнеупорен съд с диаметър 24 см и височина около 4-5 см.

Захарта се изсипва в малка тенджера. Добавя се водата, която трябва да намокри цялата захар. Тенджерата се слага на умерен огън. Когато сместа се загрее може да се разклати леко, но не трябва да се разбърква. След 2-3 минути сместа ще заври и след още малко ще започне да се хомогенизира и да придобива цвят. Когато цветът стане като на светъл карамел, тенджерата се маха от котлона и карамелът веднага се изсипва в подготвената тава.  Оставя се да изстине.

За крема:

  • 1 консерва кондензирано мляко (386 мл)
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 пръчка канела
  • 2 звездовидни анасона
  • 100 г захар
  • 50 г мед
  • 4 яйца
  • 250 г варена или печена тиква
  • 100 г натурален шоколад 40-60% (използвах 43%), разтопен на водна баня

Фурната се нагрява на 150°C.

В тенджерка се смесват кондензираното и прясното мляко.

Шушулката ванилия се разполовява по дължина с остър нож. Семенцата се остъргват с ножа и заедно с шушулката ванилия, пръчката канела и анасона се добавят към млечната смес. Загрява се до завиране, след това се отстранява от огъня и се оставя за 10-15 минути, докато се отделят ароматите.

Ароматната смес се прецежда и отново се загрява на умерен огън. В нея се добавят захарта и медът. Разбъркват се докато се разтопят. Сместа се оставя да се охлади леко.

Отделно яйцата се разбиват с вилица или телена бъркалка. Добавят се тиквата и млечната смес. Разбъркват се хубаво. Накрая се добавя разтопения на водна баня шоколад. Всичко се разбърква добре.

Сместа се изсипва в тавата върху карамела. Тавата се поставя в друга, по-голяма и дълбока тава, която се напълва с вряла вода, така че да покрие половината от височината на тавата с крема.

Пече се в предварително нагрятата фурна на 150°C за 1 час.

Кремът се оставя на стайна температура докато изстине напълно. Покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилник за една нощ.

За да се сервира се подготвя голяма сервизна чиния, която да не е равна, за да не изтече карамелът. Тавата с крема се изважда от хладилника и остър нож се минава по ръба между крема и тавата. Сервизната чиния се поставя върху тавата, с лице към нея. С двете ръце се придържат тавата и чинията и тавата се обръща наобратно, така че кремът да падне в чинията.  Не би трябвало да има проблем, но ако кремът е залепен за тавата, внимателно се подпъхва върха на нож между крема и тавата, така че да се вкара въздух и да се елиминира вакумът и кремът да падне свободно.

За декорация:

  • 150 г варена или печена тиква
  • 150 г крем сирене
  • 1 супена лъжица пудра захар
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • 1-2 пръчки канела, 2-3 звездовидни анасона и зърна нар

Тиквата, крем сиренето и пудрата захар се смесват в кухненски робот и се пасират докато се получи гладък крем. Желателно е кремът да се охлади за няколко часа преди декорация, като е най-добре да се приготви от предния ден, когато се пече крем карамелът.

С този крем се декорира крем карамелът, поръсва се със зърна нар и се подреждат няколко пръчки канела и няколко звездовидни анасона.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шоколадов крем карамел с тиква е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/24/12 00:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/lq4aG6AwnUk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване