12/03/12 09:35
(http://vasvalch.com/)

Продажби по празниците: по-mobile и по-social

shopping

Въпреки че у нас продажбите около Деня на благодарността не са нещо голямо, в САЩ те представят важна информация за промяната в поведението на потребителите и служат като ветропоказател за предстоящото коледно пазаруване. IBM представиха своя доклад за поведението на потребителите по време на Black Friday и Cyber Monday. Изводите се въртят около по-голямото влияние на мобилните устройства и различната роля на социалните медии. Разбира се, тези тенденции са доста по-слабо изразени у нас, но и ни дават интересна идея за това, което предстои през 2013 година.

Пазаруването онлайн нараства

През празниците онлайн пазаруването нараства от 17.4 до 30.3 процента спрямо предишната година. Разбира се, най-голям ръст в онлайн продажбите се наблюдава на Cyber Monday. От данните обаче не става ясно дали този ръст идва заради по-голям дял на онлайн продажбите от общите продажби, или се дължи просто на по-голям общ брой покупки.

По-голяма роля за мобилните устройства

През 2012 мобилните устройства засилват ролята си при пазаруване. 24% от купувачите в петък и 18% от тези в понеделник са използвали мобилно устройство, за да посетят онлайн магазин или сайт на доставчик. Покупките през мобилно устройство съставят 16% от онлайн продажбите на Black Friday и 13% от тези на Cyber Monday. Това число е около два пъти по-голямо спрямо данните от миналата година.

iPad е царят на мобилното пазаруване – през таблетите на Apple са минали 10% от трафика към онлайн магазини в петъка и 7% в понеделника след Деня на благодарността.

Потребителите използват мобилни устройства, за да сравняват цени и да пазаруват, дори докато са в магазина. 58% от купувачите са използвали мобилни устройства, за да намерят най-добрата сделка по време на празниците – за сравнение, през 2011г. този процент е бил 41.

Потребителите стават по-внимателни

Времето, когато потребителят идваше във вашия онлайн магазин и купуваше всичко накуп, е безвъзвратно отминало. Постоянното сравняване на цени кара потребителите да купуват желаните стоки от различни места, търсейки най-добрата цена. Това води до спад в средната стойност на поръчка и намаляване на броя продукти в поръчка, за сметка на общ ръст в похарчената сума.

Ролята на социалните медии

Разбира се, ключов въпрос остава дали Facebook влияе на продажбите. Според данните на IBM, референциите от социалните медии са “виновни” за продажбите само в 0.3-0.4% от случаите. Влиянието на social каналите при покупка всъщност е намаляло спрямо миналата година. Въпреки това според данните потребите са изразявали позитивни впечатления от промоциите и кампаниите – Social Media Today предполагат, че поради това социалните медии са изиграли много по-важна роля за познаваемост на марките и разпространение на информация за промоциите, отколкото може да бъде измерено.

Изводите

Потребителите все по-редовно правят покупки онлайн и не използват сайтовете само за сравнение на цени и намиране на най-добрите оферти. За сметка на това, те са готови да сравняват и оценяват предложенията, така че да намерят най-доброто за себе си. Фрагментирането на покупките и използването на различни устройства са тенденции, които вероятно ще се задържат в дългосрочен план. Дори и да не водят директно до продажби, социалните медии имат сериозно влияние върху намирането на промоционални предложения и получаването на препоръки.

Тези данни все още не са изцяло валидни за българския пазар, но те представляват интересна прогноза за бъдещето. Началото на наблюдаваните в САЩ трендове вече е поставено, особено в традиционно най-агресивните за онлайн покупки категории – дрехи и технологии.

Публикувана на 12/03/12 09:35 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/Y_lO_kglY0k/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване