12/03/12 08:32
(http://ivo.bg/)

Усмивки от новите ленти под режисурата на Бойко

Имаше телевизионна рубрика „Усмивки от старите ленти”, която ни разсмиваше с архаични кадри от времето на нямото кино по времето, когато медиите в България бяха принудително неми за каквато и да е критика към еднопартийната власт. По странен начин живеем в подобна рубрика и днес…
Ето няколко медийни „намигвания” за недоразуменията, разнобоя и откровената лъжливост в подгряването на българската публика по темата за блиц посещението, което се наложи на премиера Борисов в САЩ.

От вестник „ 24 часа”, където все пак са отбелязали, че не става дума дори за покана, не са забелязали същевременно, че вицепремиерът Цветанов прекара цели две седмици отвъд океана и свеждат рекордно дългото му пребиваване там му там до „няколко дни” , като дори въздигат работната визитата в ранг на „официално посещение”.

24 часа:
2 декември 2012 г.

„Към българската делегация там се присъединява и вицепремиерът и МВР шеф Цветан Цветанов, който е на работно посещение в САЩ от няколко дни.
Борисов за първи път идва в Белия дом на официално посещение. То бе обявено само седмица по-рано, което кара наблюдатели във Вашингтон да се питат какво е наложило българо-американската среща на върха в спешен порядък. Борисов е и първият европейски лидер, който се среща с Обама след преизбирането му преди по-малко от месец.
Вашингтон оповести предстоящата среща само преди няколко дни. При това в краткото съобщение на Белия дом никъде не е спомената думата “покана”. Казва се само, че президентът Обама ще приеме българския премиер на 3 декември, за да обсъди с него “двустранни и регионални въпроси, ролята на България в НАТО и ценния й принос към Международните сили за сигурност (ИСАФ) в Афганистан”, както и хода на разследването на терористичния акт в Бургас и реформите в съдебната система.”

Още в заглавието си сайтът Dir.bg вкарва обаче в час „неразбралите” и цитира цитирания от БНТ Цветанов да казва нещо твърде, твърде съмнително за едно посещение, чието обявяване стана по негова инициатива ( прескачайки рутинната за такива случаи роля на Външно министерство!), но престоя във фризера н американското потвърждение цяла седмица.
Борисов докладва на Обама за атентата в Бургас

Dir.bg

Наблюдатели в САЩ се чудят какво е наложило спешната среща между американския президент Барак Обама и българския премиер Бойко Борисов. Недоумението идва от факта, че визитата е обявена само седмица по-рано, пише “24 часа”.
В интервю пред БНТ обаче вътрешният министър Цветан Цветанов подчерта, че срещата на Борисов с американския президент се подготвя от близо година. „

С днешна дата, часове преди събитието, в. Дневник нарушава едно неписано табу и лаконично отбелязва пълното пренебрежение към „българското събитие” в американската публичност:

„Освен краткото съобщение от миналата седмица на световните новинарски агенции, срещата Обама-Борисов засега не присъства в днешните американски медии.”, пише Дневник.

В опит хитроумно да избегне конфуза с липсата на покана сайтът, поверен на телевизионния говорител на властта Бареков, се измъква със заглавие, което, ако не знаехме, че друг е все пак стопанинът на Белия дом, можеше да ни подведе, че Борисов става държавен глава на САЩ:

понеделник, 3 дек 2012 г. 08:11 ч.
ВИП визита
Бойко Борисов влиза в Белия дом
BNews.bg

Макар и с помощта на поръчана другиму кореспонденция натегачите от „Стандарт” постигат обичайния за тях подмазвачески ефект, който може да разсмее всеки средно информиран читател с абсурдното твърдение как Борисов ще се „похвали” с успехи в съдебната ни система:

Стандарт:

Около 40 минути – колкото един учебен час, ще продължи срещата между премиера Бойко Борисов и американския президент Барак Обама.

Борисов ще се похвали с напредъка на съдебната реформа, прозрачната процедура за избора на новия ВСС и закона за гражданската конфискация.

Във Вашингтон българската делегация е отседнала в хотел “Хей Адамс”. През 2008-а преди да встъпи в длъжност, Обама е спал със семейството си във въпросния хотел, защото смятал, че му носи късмет.
Цветелина Стоянова, кореспондент на БНР, специално за “Стандарт””

Разбира се в деня на уречената среща най-лъчезарно излъга ТВ 7 , която, противно на вече разкритата истина за липсата на официална покана към Борисов, упорито анонсира като своя ( наистина своя- никой друг не го направи!) водеща новина, че премиерът бил ПОКАНЕН на срещата в Белия дом.
При цялото папагалско и безкритично повтаряне на официално спуснатите формулировки, според които Борисов е „държавник”, медиите се разминават и за времетраенето, отпуснато за срещата. Според собствена информация на „Труд” то е 50 минути, а както се вижда от „Стандарт”- 40 минути, „колкото един учебен час”. Бас държа, че ще се окаже повече и това ще ни бъде интерпретирано като голям държавнически успех на Борисов, приковал към себе си вниманието на най-влиятелния лидер в света с няколко минути повече от предвиденото.
Ще каже някой, че се заяждам „на дребно” и се хващам за думата- например „държавник”. Ами да, хващам се, както и медиите се хващат за изпратените им от правителствената служба ласкателства за премиера ни, който е само един висш чиновник на върха на изпълнителната власт. Държавниците в българската история могат да се преброят на пръсти и Борисов определено не е сред тях – за да бъдеш оценен като държавник трябва да си се откроил над всички прелитащи над властта хиляди управленци- не да си се отличил с мускули, мускали и масали, а с дела, който те правят нещо повече от прелетна птица в паметта на хората.

Ето така усмивките от новите ленти поддържат жива традицията на нямото кино, което вече сме гледали под режисурата на Тато- любимия творец на блага, от когото толкова се възхищава неговия последовател Бойко.
Ivo.bg
10.30 ч., понеделник, 3 декември 2012 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване