12/17/12 08:47
(http://vasvalch.com/)

5 тренда в онлайн маркетинга за 2013 година

emarketer-trends

Продължаваме с тенденциите за новата година. Тази седмица ще ви споделя още няколко мнения от експерти и организации. Целта ми е да направя нещо като дневник на всички анализи, а след година ще видим кой е бил прав и кой не. Днес в кристалната топка гледа eMarketer – организация, чиито статистики са ми били полезни нееднократно. На база на тях организацията предвижда следните ключови тенденции в дигиталния маркетинг през следващата година:

  1. Фрагментиране на пазара. Хората се организират във все по-малки групи и потребяват съдържание фрагментирано. Микроаудиториите се забелязват и в най-масовите медии. Дори и телевизията, която си оставя най-използвананта медия (с използване 278 минути на ден пред 173 за Интернет), е фрагментирана на стотици канали. Отделно, и начинът на потребяване на съдържанието се фрагментира – хората все по-рядко включват телевизора, а използват стрийминг платформи като hulu и Netflix (у нас пък опитва да се наложи VOYO). Допълнително, потребителите мултитаскват и задържането на вниманието им в една медия е предизвикателство.
  2. Мобилните устройства надделяват. Времето прекарано с мобилен телефон в ръка расте с над 50% през всяка от последните три години. Мобилните устройства пък вече формират над 27% от трафика в мрежата. Покупките през мобилни устройства също нарастват – през Q2 2012 вече са достигали 15% от продажбите в B2C сегмента. Затова трябва да се обърне внимание на оптимизация за mobile – ако не я правите, потребителите ще си отидат от вашия сайт.
  3. Линейният процес на покупка вече е доста по-криволичещ. Потребителите ползват дигиталните технологии, за да открият най-доброто предложение, в най-подходящия за тях момент. Рекламата може и да продължава да играе роля при покупката, но дигиталните технологии са все по-силни. Мобилните телефон вече заемат ключова роля във всеки етап от процеса на покупка – от търсенето на информация до самата поръчка. Новият потребител, постоянно свързан към Интернет, има високи очаквания и все по-нисък праг на търпимост към глупости.
  4. Контент маркетингът е крал. Все повече маркетолози обръщат внимание на стратегия за създаване на съдържание – тази година върху това ще се фокусират 55% от маркетолозите във вътрешни отдели и 58% от агенциите. Контент маркетингът се ползва както за привличане на вниманието към поръчка, така и за задържане на вниманието след покупка – служи за поддържане на лоялността на клиентите, привличане на нови клиенти, познаваемост на бранда, трафик и продажби. Ще ми се да видя още данни по тази тема, свързани с ефективността на съдържанието за изпълнението на тези цели.
  5. Данните са новото черно. Повечето компании вече осъзнават силата на статистиката и данните за определяне на стратегии, но много от тях съзнават, че не използват пълния потенциал на данните. Най-силно подобрение компаниите очакват в използването на данни за сегментиране, таргетиране и анализ на потребителите. Много интересно ще е използването на данните за предлагане на персонализирано съдържание. Според Jason Falls пък Big Data е куха тенденция без приложимост извън наистина големите международни компании. За мен събирането на информация за поведението и желанията на потребителите, независимо дали неговият мащаб го класифицира като Big Data, винаги е от полза в правилните ръце.

За повече данни вижте и презентацията на eMarketer. Коя от тенденциите ви звучи като нещо, което ще видим в България през следващата година?

The post 5 тренда в онлайн маркетинга за 2013 година appeared first on Васи ли?!.

Публикувана на 12/17/12 08:47 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/6IXH4_fRbhw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване