11/23/10 08:33
(http://vasvalch.com/)

10 златни правила за онлайн маркетинг и комуникации

Лесно е!Първо, да благодаря за поканата на Стефан и за идеята на Пламен. Та по вина на тези двама господа и аз се включвам в щафетата “10 правила за онлайн общуване“. Няма да мога да избягам от професията си, затова ще говоря основно за правилата, които компаниите трябва да спазват в Интернет, за да влязат в крачка с онлайн-поведението на потребителите си.

  1. Присъствайте! Първото и най-важно нещо за онлайн маркетинга е… ами, да сте онлайн. Разбира се, тук имам предвид присъствието на места, където всъщност има значима част от вашата целева публика. Трябва да сте не просто на континента “Интернет”, а в конкретна държава. Глупаво е да градите присъствие в LinkedIn, ако таргетирате тийнейджъри. Затова преди стартирането на онлайн стратегията трябва да се направи подробен анализ, за да се идентифицират местата, където ходи аудиторията ви.
  2. Говорете! За да ви забележат и да започнете да привличате вниманието на публиката, трябва да започнете да говорите. Но както и при другите комуникационни канали, не трябва да говорите без предварителен план. Помислете какво искате да кажете и как да го кажете правилно: по начин, който не оставя място за съмнение в смисъла и който ангажира аудиторията. Най-трудното и най-сладко постижение в онлайн маркетинга е да ангажирате аудиторията и да я превърнете в общност. Но за това – после!
  3. Слушайте и отговаряйте! Тази точка дори може да мине едно ниво нагоре. Слушането е висше изкуство, което много малко от предимно говорещите PR и маркетинг специалисти са усвоили. Тук става дума не просто за мониторинг на споменаванията на марката, но и за това да наблюдавате аудиторията си и да знаете кои теми са й интересни. Това ще помогне при ангажирането на аудиторията и генерирането на съдържание за вашите онлайн-общности (т.4). В допълнение, социалните мрежи могат да се превърнат в добър заместител на call-центъра (може да попитате Dell) или FAQ-секцията на сайта – само трябва да следите зададените към вас въпроси и да им отговаряте (да им отговаряте ясно, кратко, директно, без номера “това го пише на сайта ни, потърсете там”)
  4. Споделяйте! Когато казах “Говорете!”, нямах предвид корпоративна логорея. Стилът ви на говорене онлайн трябва да е много по-различен от прессъобщенията, където редовно влизат думи като “лидер”, “уникално”, “променящ индустрията” и т.н. В социалните медии трябва да говорите не само за себе си и своите продукти, а да говорите на езика на аудиторията. Имам предвид изказ и съдържание: можете да споделяте забавни клипове, новини и снимки, които не са свързани с продукта, но предават основните му качества и “атмосфера”. Иначе ще се превърнете в онзи егоцентрик на партито, който отблъсква всички други гости като говори само за себе си.
  5. Позволете им да споделят! Това правило е особено важно при собствени платформи като корпоративния блог, например. Важно е да дадете на публиката лесен начин да сподели вашето съдържание. Все още малко потребители имат Shareaholic-бутони на браузъра си или дори простия drag-and-drop бутон на Facebook. Затова пък вие имате възможност да поставите бутони за споделяне, които да улеснят този процес. Практиката показва, че ако е наличен лесен начин за това, повечето потребители ще споделят интересно съдържание.
  6. Представете служителите! Първо, вътрешно: дефинирайте ясно кой (или кои) направлява вашия онлайн кораб. Това е особено важно при необходимост от бърза реакция (а, както знаем, в социалните медии часовете са равни на месеци) И второ, пред аудиторията: ако имате блог, добре е авторите му да застанат в него с имената си. Това персонализира комуникацията и дава по-човешки облик на организацията.
  7. Помнете добрите думи! И не само ги помнете, а и ги споделяйте. Можем да започнем от цитати на доволни клиенти, качени в секция “Мнения” на сайта ви. По-висшата форма на същата задача е да провокирате аудиторията ви да говори: създаването на ангажирана публика на вашата Facebook страница е добра предпоставка за стимулиране на диалога. Ако някой, който не познава компанията ви, попадне на позитивни коментари, много по-вероятно е той също да остане с добро впечатление за вас.
  8. Следете промените! Постоянният мониторинг не изисква да следите само споменаването на марката. Следете какво е интересно на публиката и накъде отива тя. Ако се появи нов онлайн канал за комуникация, който аудиторията ви харесва, не трябва да изпускате тази възможност. Неефективно е да държите на старите канали, просто защото ги познавате – учете се постоянно.
  9. Бъдете новатори! Често компаниите изчакват един канал да се утвърди, преди да влязат в него. В известна степен това е нормално, като се има предвид, че организацията функционира с определен (ограничен) ресурс. Но ако един канал стане твърде известен, той вече ще е запълнен от други компании (и конкуренти), които говорят там. Затова включването на късен етап ще понижи многократно потенциалната ефективност. Единственото решение за компаниите е да бъдат част от първите в платформата. Наистина, тук има риск да насочите ресурси към мрежа, която няма да се наложи масово. Но за да си осигурите добър резултат, трябва да рискувате – и тук, в определени рамки, подкрепени от анализ.
  10. Бъдете гъвкави! Новите медии изискват много по-бърза реакция, неформален стил и делегиране на отговорност към комуникаторите – все неща, които плашат консервативните компании. Но за да е ефективно онлайн поведението ви, трябва да се съобразите с изискванията на средата. Налагането на точни правила и ясни отговорности е начин да скъсите времето за реакция и да оставите нещата в ръцете на лице, което владее добре стила на онлайн-комуникацията и може да разговаря ефективно и умно с публиката.

Списъкът не цели изчерпателност, защото тогава сигурно щеше да бъде във формат “100 златни правила и 1000 изключения”. В крайна сметка Интернет е динамична среда, а компаниите и целевите им аудитории са много различни – затова и не трябва да ни учудва фактът, че стратегия, която работи за един, води до провал при други. Комуникацията си остава комуникация независимо от средата, затова в Интернет важи последното и най-точно златно правило:

Няма добра и лоша комуникация – всичко зависи от контекста!

Затова най-важно е да намерите собствения си глас, канал и стил на изразяване. Ще предам темата на Иван и Диди.

___
снимка: priceisright.com



Още по темата:

  1. Онлайн Маркетинг Checklist
  2. Вирусен маркетинг с Guy Kawasaki
  3. Онлайн реклама – промените на големите

Публикувана на 11/23/10 08:33 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/uXjcXexh7l0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване