12/18/12 06:46
(http://vasvalch.com/)

6 тенденции за социално-дигиталната 2013

6 digital trends

Продължаваме с тенденциите за новата година, като този път ще черпим мъдрост от Дейвид Армано – мой дългогодишен любимец от Edelman Digital. Армано редовно споделя интересни статистики и предвижда нови течения в дигиталната среда, затова и ми беше интересно да чуя какво има да каже. Допада ми, че той не говори само за маркетинг-тенденции, а и за технологични такива.

2012 накратко

Армано обобщава изминалата година, която според него мина под знака на “social sharing”. Тази тенденция се вижда на много места – както в президентските избори, така и при телевизионните шоута. Друга интересна тенденция за годината е бил crowd-funding – възможността чрез различни платформи да набереш средства за своя проект. От друга страна, цялото шумене около gamification не се е отплатило на марките, които за момента възприемат твърде повърхностно идеята. Култът към влиятелните хора в социалните медии се запазва и маркетолозите се обръщат към нови и нови начини за измерване на влиянието.

Какво предстои?

В презентацията си Армано споделя 6 нови тенденции за социално-дигиталната среда. Ето ги и тях:

  1. Икономика на съдържанието. Качественото съдържание ще се превръща във все по-важна валута за компаниите. Ако искаш да си видим в Google напук на пингвините и пандите, трябва да имаш качествено съдържание. Ако искаш да не плащаш да плащаш по-малко на Facebook, трябва да заложиш на качествено съдържание и ангажиращи постове.
  2. Аз роботът, ти роботът… Появяват се все повече джаджи, които могат да те превърнат в машина от бъдещето. Като започнем от Fuel гривни, минем през Google Glasses и т.н., личните вещи стават все по-умни и полезни.
  3. Smobile (social + mobile) Когато двете най-бързо растящи машини за трафик се съберат в едно, получаваме сериозна тенденция, за която трябва да сме подготвени. Все повече потребители прекарват време с екрана на мобилния си телефон, използвайки приложения – те пък често имат активен социален елемент. Технологиите също се развиват, за да направят мобилните телефони още по-незаменими – най-явен пример е NFC.
  4. Време е за сензори! Освен роботизираните джаджи, все по-често срещани ще са и умните сензори. Те ще помагат не само да поддържате температурата в стаята, но и да се изчисли силата на удар при атлети и още много неща. Разбира се, приложенията за смартфони, през които сензорите да “говорят” също ще са на линия.
  5. Социалните магазини. Според Армано през 2013 най-накрая ще процъфти социалната търговия. Facebook Gifts постави наченките на тази тенденция, но лично за мен social-търговията умря преди да се роди. Да видим кой ще излезе прав :)
  6. Много данни, малко информация. Разбира се, стигаме и до любимата ми вече тема за данните. Накратко, потребителите споделят огромно богатство от информация, а аналитиците не знаят какво да я правят. 2013 обаче ще е годината, през която ще мислим повече за интерпретирането на информацията, отколкото за нейното събиране. Второто вече го можем.

Презентацията с пълните размишления на Дейвид Армано също е тук:

The post 6 тенденции за социално-дигиталната 2013 appeared first on Васи ли?!.

Публикувана на 12/18/12 06:46 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/lGlwur4xx5s/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване