12/26/12 18:28
(http://ruslantrad.com/)

Поредно безплодно дипломатическо говорене за Сирия

Syria's President Bashar al-Assad meets International peace envoy for Syria Lakhdar Brahimi in DamascusКато един месия на утопията и наивността, Лахдар Брахими, специалният пратеник на ООН за Сирия, натоварен със задачата да търси политическо разрешаване на сирийската криза, пристигна в Дамаск неотдавна, като срещата с президента Асад беше много набързо осъществена. До степен, че дори министърът на информацията беше изненадан от визитата.

Брахими или някой друг не съобщи нищо официално за целите на посещението и сдържаността може да означава много неща, включително за значението на мисията. Най-вероятното обяснение е, че Брахими няма да търси отново прекратяване на огъня (което по същество не беше прекратяване, а напротив), а по-скоро ще осъществи сондажи за евентуален политически преход.

Миналият четвъртък Брахими проведе телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров и според руски медии са обсъдили перспективите за политически и дипломатическо решение на сирийската криза (с което се засилват подозренията, че има договорки между САЩ и Русия).

Миналият петък Лавров обяви, че Брахими ще посети Москва за разговори относно Сирия “преди края на тази година”.  В събота пък неназован източник от Арабската лига съобщи пред Райтерс, че Брахими ще посети Сирия “през следващите няколко дни”  се очаква да се срещне с президента Асад, държавни служители и “някои опозиционни фракции” (без да е ясно с кои и то в Дамаск?). Е, срещата в Дамаск се състоя, като на няколко стотин метра от хотела, където е отседнал Брахими активисти съобщиха за екзекутирането на 17 души, извършено от силите за сигурност.

В неделя Брахими пристигна в Бейрут от Кайро, след което продължи своето пътуване по земя с конвой на ООН, заради боевете при летище Дамаск. Тази поредица от събития показва, че срещата в Дамаск ще бъде основа на посещението му в Москва.

В същото време Русия се държи по-хладно по отношение на Асад през последните няколко седмици, като се повишиха надеждите, че все още може да се договори край на конфликта. Иран също охладня, като от вчера са спрени полетите на Iran Air от Техеран за Дамаск. Някои от гражданските самолети, пристигащи от Русия и Иран снабдяват с оръжие сирийската армия, като това стана причина бунтовническите сили да атакуват самолети на летището в източния град Дейр ез-Зор и в Дамаск.

Лавров многократно заяви, че предпочита да се опира на Женевското комюнике, издадено през юни миналата година с международно споразумение, което включва “принципите и насоките на сирийския преход”, според които държавата е:

  • Една наистина демократична и плуралистична държава, място за утвърдени и нововъзникващи политически участници, които да се състезават в равноправни и честни избори. Това означава също, че ангажиментът към многопартийна демокрация трябва да бъде с траен характер.
  • В съответствие с международните стандарти за правата на човека, независимост на съдебната система, отчетност на правителството и върховенство на закона. Не е достатъчно само да се изкаже такъв ангажимент. Трябва да има механизми да се гарантира на хората, че тези ангажименти се спазват от властта.
  • Предлага равни възможности и шансове на всички. Няма място за сектантство или дискриминация на етнически, религиозни, езикови или други основания. Малцинствените групи трябва да бъдат сигурни, че техните права ще бъдат спазвани.

Сред “ключовите стъпки” за прехода в документа се посочва:

  • Създаването на преходен управляващ орган, който може да създаде неутрална среда, в която да се осъществи преход. Това означава, че преходният управляващ орган ще упражнява пълни изпълнителни правомощия. Той може да включва членове на сегашното правителство и опозицията и други групи, като се формира въз основа на взаимно съгласие.
  • Сирийският народ е този, който ще определи бъдещето на страната. Всички групи и сегменти на общество в Сирия трябва да бъдат включени, за да участват в националния диалог. Този процес не само трябва да бъде всеобхватен, той също трябва да бъде и съдържателен – трябва да бъдат приложени ключови резултати.

Има сигнали, че политическия преход в Сирия е възможен. Все още има достатъчно неизяснени въпроси, а и още един, а може би най-важният фактор: с право опозицията и Революционните комитети в самата Сирия не желаят да участват в правителство заедно с депутати или личности от миналият кабинет.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване