01/20/13 12:50
(http://ivo.bg/)

(Слънчева) светлина върху тъмната страна на “мирния атом”

Ток от АЕЦ или ток от слънцето?
От пролетта на 2005 г. на покрива на физкултурния салон на гимназия „Лайбниц”, гр. Санкт Ингберт, Германия е монтирана фотоволтаична инсталация от 102 слънчеви панела, която генерира електрически ток от слънцето. Токът се продава на енергоразпределително дружество. И за да бъде всичко по немски точно и прозрачно, над вратата на учителската стая е поставен екран, свързан с инсталацията. Върху него има три полета: първото показва моментната мощност на инсталацията, второто – дневно пренасяната енергия и третото – общопренесената енергия от пускането на инсталацията в действие до момента на наблюдението.
Изминали са почти осем години оттогава. Броят на училищата с такива инсталации е нараснал много. Появили са се и по покривите на други общински, държавни, частни стопански сгради и домове (къщи и жилищни блокове. Немският журналист Франц Алт заявява през декември 2011 г. пред „Капитал Daily”, че в Германия за последните 10 години производството на зелена енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се е увеличило с 400%, голям дял от която се пада на слънчевите електрически централи. (Става дума за страна, в която слънцегреенето е с около 50% по-малко отколкото в България). Това е така, защото немските правителства имат единна и ясна политика – постепенен отказ от ядрената енергетика и даване на зелена светлина за зелената енергия.
Това е пътят, по който и ние в България трябва да вървим. По следните причини.

- В ядрената енергетика се съсредоточават огромни финансови средства в ръцете на малка група хора, наричана с различни имена – ядрено лоби, ядрена мафия, руско лоби, ядрена олигархия. Сам бившият министър Трайчо Трайков заявява, че в енергетиката има мафия. Понеже поначало държавата е лош стопанин, тази малка група хора намира начини да присвои голяма част от средствата, както е ставало досега (вж. книгата „Ядреналин” на журналиста Иво Инджев и ядрения дисидент Георги Котев). Оттук и неистовият стремеж на лобистите – да построят нова АЕЦ. На всяка цена! Руското лоби пропагандира сред българската общественост с пари от Русия – похват, познат при прокарване на руски интереси (вж. „Ядреналин”) , че АЕЦ „Белене” ще бъде печеливша. Щом е убедено в това, нека учреди търговско дружество, да покани желаещите българи да се включат в него с лични средства, с които да построят централата, да продават тока от нея и да си подЕлят дивидентите. Толкова е просто! Но не, ядреното лоби и привържениците му не искат това! Те искат да натоварят държавата, целия български народ сега и поколения напред с непосилни и заробващи задължения в размер на 22 млрд. лв.! Нека някой да обясни как ще бъдат опазени тези пари от хищната ядрена мафия, ако се стигне до строителство на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй” или, не дай Боже, до АЕЦ „Белене”!
- Случилото се в Чернобил и Фукушима ясно показва рисковете при експлоатацията на ядрените централи- риск от човешки грешки, риск от природни катаклизми. Освен това показва и необходимостта от стотици милиарди долари за ликвидиране на последиците от ядрените катастрофи. Големият проблем с ядрените отпадъци също не е окончателно решен. В скоро време ще трябва да ги съхраняваме на наша територия. Коя българска община ще ги приеме доброволно? Сагата със софийския боклук е показателна в това отношение.
- При развитието на ВЕИ, особено при фотоволтаичните инсталации, по естествен начин се постига разнообразяване (диверсификация) на източниците на енергия. „Парите, които всеки данъкоплатец трябва да вложи в строителството на АЕЦ „Белене”, са достатъчни на всеки български покрив да има инсталация с мощност около 2 кW” – заявяват от партия „Зелените”. Известно е, че ние, българите, сме сред нациите с най-висок процент на собствени жилища, което означава, че могат да бъдат монтирани значителен брой фотоволтаични инсталации върху покривите им. Парите, вложени в инсталации върху собствени покриви, никога не могат да бъдат откраднати по простата причина, че никой не краде от себе си. Те ще бъдат всеки ден пред очите ни като генерирани киловати на екрана на собствената ни фотоволтаична инсталация .
Трябва да поясним за противниците на тази позиция, които биха попитали откъде ще дойде токът в тъмната част на денонощието. Токът, генериран през деня, може да се акумулира в батерии, за които вече се пише и говори, а и се работи по тях. Ток ще се произвежда и от другите ВЕИ-та – от вятърните генератори, от ВЕЦ-овете, ПАВЕЦ-овете, биоенергийните електрически централи. Чрез всички тях ще се балансира енергийната ни система.
Да, вярно е твърдението на опонентите, че енергията от ВЕИ е скъпа в момента. Но така е с всяка нова технология, която тепърва се внедрява и развива. В Германия, която е водеща страна в експлоатацията на фотоволтаични инсталации цената им бързо пада, а цените на двата вида енергия са вече изравнени. От тук нататък цената на тока от ядрени централи ще расте, най-вече заради инвестициите влагани в подобряване на сигурността им, в изграждане на хранилища за ядрените отпадъци и съхраняването им, заради парите, които трябва да бъдат заделяни за извеждането им от експлоатация (за погребването им). В същото време токът, добит от ВЕИ, ще поевтинява, защото пред тази технология не стоят проблеми като изброените.
И един важен допълнителен щрих по темата- могъществото на “златния телец”. С парите на ядреното/руското лоби откраднати от нас, редовите потребители на енергия ( отново вж.”Ядреналин”), лобистите постигнаха непостижимото за едно нормално общество- част от българите застанаха на позиция “ за” АЕЦ Белене и в същото време “против” нова АЕЦ в съседна Турция, в близост до границата ни. Това е фокус, на който биха завидели и най- добрите илюзионисти! “Хвала” вам лобисти- илюзионисти! Както сте захапали България скоро ще я заличите (в буквален и преносен смисъл) от географската карта! Откъде ли, от кого ли тогава ще крадете милиардите?

Георги Чунчуков

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване