01/21/13 21:34
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Кокосов чийзкейк с карамелизиран ананас

Решавам аз, че искам да приготвя някакви бисквити. Гледам една рецепта, после втора, трета… прерових си всичките книги. Докато разлиствам и чета ми идва музата. Ще импровизирам. То хубаво, но явно не ми е било ден. Оставам с две тави бисквити, които решавам, че трябва да бракувам. Не че не бяха вкусни, но нямаха много добър външен вид. А пък и малко твърдички станаха, май прекалих с брашното. Вайкам се, ама то след дъжд качулка. Оставям ги скрити в кутия докато ми мине и изчаквам да ми дойде нова муза. Не за нови бисквити, а за повод да използвам тези.

Решението не закъсня, спрях се на чийзкейк. Беше ми домъчняло за него. Не бях приготвяла от.. от.. от този вариант, преди почти две години. Леле, кога се мина това време! Трябва по-често да правя гафове с бисквити.

Добре, оставям ги тези бисквити сега и се съсредоточавам върху сместа за чийзкейка. Искам да използвам сирене „Дунавия“, което сравнително облекчава бюджета за чийзкейк. Това е хубава новина! По неприятното е, че все се случва да приготвям чийзкейк през зимата. Всъщност, неприятно ли е? По-скоро не, само малко досадно, тъй като сочните червени плодове си остават любимата ми комбинация със сирене. След като не сме в сезона им обаче, внасям малко екзотика в чийзкейка с кокосов вкус и карамелизиран ананас.

Кокосов чийзкейк с карамелизиран ананас

За чийзкейка е необходима форма с подвижни стени с диаметър 26 см. Дъното на формата от външната страна се покрива плътно с алуминиево фолио, за да не попада вода в чийзкейка докато се пече на водна баня.

Използвам технологията на печене, която съм описала в статията SOS – Чийзкейк и няколко истини за него. Прегледай записките със снимки към тях от посочената статия и не забравяй да оставиш чийзкейка да изстине във фурната на леко отворена врата, за да се получи равна и безупречна повърхност.

Преди да се пристъпи към рецептата е необходимо сиренето „Дунавия“ да се изкисне в студена вода за 24 часа. По възможност водата се сменя 2-3 пъти.

Посочените дози са за 1 чийзкейк с диаметър 26 см или 12-14  порции.

За основата:

Бисквитите  се смилат в кухненски робот. Изсипват се в купа и към тях се добавят пудрата захар, солта и разтопеното масло. Разбъркват се с ръка докато се получи рохкава смес. Сместа се изсипва в подготвената форма и се разстила добре по дъното. Притиска се плътно. Основата се изпича в предварително нагрята фурна на 180°C за 10 минути. След това се охлажда.

За чийзкейка:

  • 1 кг изкиснато сирене „Дунавия“, добре отцедено
  • 400 мл кокосово мляко
  • 5 яйца
  • 300 г фина кристална захар
  • 2 супени лъжици ванилова есенция
  • 150 г кокосови стърготини

Тази част от приготвянето е много лесна, защото всички продукти се смесват в голяма купа и се разбиват на средна скорост с миксер или на ръка с телена бъркалка. Сместа трябва да стане гладка и да няма бучици сирене в нея. Изсипва се върху охладената основа и се изравнява на повърхността.

Чийзкекът се пече на водна баня в предварително нагрята фурна на 160°C за 1 час и 30 минути. За водната баня се взима по-широка и дълбока тава, в която се поставя формата с чийзкейка. Тавата се налива с толкова вряла вода, че да покрие половината от формата. Затова е нужно формата да бъде добре изолирана с алуминиево фолио.

Когато времето за печене приключи, фурната се изключва и вратата й се оставя отворена на 5-6 см. Чийзкейкът се оставя във фурната докато се охлади. След това ако има нужда се доохлажда на стайна температура и тогава се прибира в хладилник за минимум 12 часа, най-добре до следващия ден.

Добре охладеният чийзкейк се освобождава от формата и се покрива с карамелизирания ананас.

За карамелизирания ананас (по идея от epicurious.com):

  • 1 средно голям ананас, около 1 кг цял или около 400 г почистен
  • 1 чаена лъжица масло
  • 100 г захар
  • 50 мл вода
  • 100 мл прясно изцеден портокалов сок

Ананасът се почиства и се нарязва на кубчета. Маслото се разтопява в тиган с незалепващо покритие на умерен огън и в него се добавят кубчетата ананас. Готвят се около 10 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят на повърхността. Разбъркват се от време на време.

Докато ананасът се готви, в тенджерка се изсипват захарта и водата. Слагат се на умерен огън и се разбъркват докато захарта се разтопи. Когато захарта се разтопи и сместа започне да ври, бъркането се преустановява. Сиропът се вари около 10 минути или докато придобие цвят на светъл карамел. Когато това стане в сиропа се изсипва портокаловият сок. От разликата в температурите сместа ще започне да ври буйно и карамелът ще се стегне. Разбърква се на умерен към слаб огън докато сместа стане еднородна. Към карамела се добавят сотираните кубчета ананас. Варят се в сиропа 2-3 минути и тенджерата се маха от огъня.

Карамелизирания ананас се оставя да се охлади на стайна температура, а след това в хладилник. Може да се приготви в деня на печене на чийзкейка. Така в един ден ще станат готови за сервиране и двете.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Кокосов чийзкейк с карамелизиран ананас е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 01/21/13 21:34 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/TtujSDe3fpg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване