02/08/13 05:32
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ВОЙНАТА С ТЕРОРИЗМА НЕ ЗАПОЧВА, А ПРОДЪЛЖАВА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Шест месеца след атентата край Бургас, при който загинаха петима израелци и един българин, има „обосновани предположения” за съпричастност на ливанската групировка „Хизбула” към събитието – съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Последваха бързи, но противоречиви реакции както вътре, така и извън страната.

- Пламен, първо – има ли новини около „австралийската връзка” в атентата?

- Нищо ново, Фили. Според изтекла по-рано информация от МВР, терористите са били най-малко четирима. Поне трима от тях са от арабски произход с двойно гражданство – ливанско плюс канадско и австралийско. Точно за австралиеца се твърди, че има само косвени доказателства за негова връзка с атентатора. Това се знае засега и във вторник, на Консултативния съвет по национална сигурност, всъщност нямаше допълнителна информация. Както стана ясно после, официална Австралия, която признава „Хизбула” за терористична организация, обяви, че ще продължи да помага на разследването.

- Добре, да припомним тогава какво се случи, за да е по-лесно да се разбере и характера на реакциите, за които ще говорим малко по-късно.

- Миналата година през юли автобус с израелски туристи бе взривен на бургаското летище Сарафово. Загинаха петима израелци и един българин. На мястото Израел, освен медицински, изпрати и следователски екип. Броени часове по-късно премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че няма съмнение – зад атентата стои проиранската шиитска  групировка „Хизбула”. Той за пореден път постави въпроса Европейският съюз, също както Израел, САЩ, Канада и Австралия, да признае „Хизбула” за терористична организация, на практика – да ограничи възможностите и за финансиране, за свободно придвижване на нейни членове и т. н. То обаче не стана. И не само защото Франция обикновено се противопоставя на подобна мярка, а и защото България каза, че не може със сигурност да обвини „Хизбула”, докато няма достатъчно доказателства. Въпреки, че се включиха партньорски служби от Израел, САЩ и Великобритания, както и екип на Интерпол, разследването обаче се проточи цели 6 месеца. През това време имаше редица срещи на българския премиер, на висши представители на вътрешно и външно министерство, в Йерусалим, Вашингтон, Лондон, тоест, столиците, които имат най-силен политически интерес към българското разследване.

- Имаш предвид срещите, на които, както твърди опозицията, върху правителството е оказван натиск да обяви именно „Хизбула” за организатор на атентата?

- Тези срещи, Фили, да. Само че нали е ясно, че ако дотук бяха фактите, то последното е чиста спекулация. Не, че Щатите и Израел, заради ситуацията около Иран и Сирия, нямат политически интерес от подобно нещо. Но дори да е имало натиск, той нямаше търсения ефект. Нека си спомним, че преди по-малко от месец следовател Станелия Караджова беше уволнена, само защото каза пред медиите, че е разпознат един от заподозрените за участие в атентата. Само това. Още по-рано през есента пък президентът Плевнелиев обеща до месец да има информация за разследването, но такава нямаше. Това говори за две неща – за политическа предпазливост, опит на правителството да внимава, защото знае с кого си има работа в лицето на „Хизбула”, както и за старание всичко с разследването да е наред и доказателствата да са солидни.

- Да, обаче онзи ден Цветан Цветанов не каза че има „категорични доказателства”, а „обосновани предположения” да оповести „Хизбула” за извършител на атентата. Това как се вписва в общата картинка и не е ли реална база за обвинения?

- Първо, никой не е казал, че разследването е завършило. Публично изнесеното онзи ден е междинен резултат, малка част от доклада, прочетен пред Консултативния съвет за национална сигурност. А в този доклад, от съображения за сигурност, също не са изложени всички факти и връзки. Така че шумът за липса на доказателства, който опозицията вдига, трябва да се разглежда повече в светлината на предстоящите през лятото избори. Тук има и парадокс – с аргумента, че обвиненията към „Хизбула” без солидни доказателства водят до риск за националната сигурност, опозицията всъщност иска да се разкрият данни и факти, които сами по себе си могат да са истинска заплаха за тази сигурност. Пък и нали всички сме убедени, Фили, че една терористична организация не се интересува от някакви си доказателства, а се движи от конкретни интереси, обикновено изградени на базата на силни предразсъдъци.

- И все пак, напоследък мнозина в България се питат дали няма да последва отмъщение на „Хизбула” и невинни да станат жертва на прибързаните приказки на управляващите?

- Истина е, Фили, така се питат все повече хора. Мисля, че е резултат от опозиционната атака, която целенасочено насажда страхове. Крайният пример е Волен Сидеров, който каза, че случилото се може да доведе до Трета световна война. Но и приказките на левицата как днес България става причина за утрешна атака срещу Иран също не са по-успокоителни. Защото тяхното продължение гласи, че България е най-уязвимата за ирански ракети европейска територия. Или че системата за сигурност, която пази обикновените хора в България, е доста по-зле, отколкото дори пробитата отвсякъде система за сигурност на ВИП персоните. Справка – случаят с Ахмед Доган. Излишно е да се спори, Фили, защото човешките страхове не се опровергават с разумни доводи. Само ще попитам – никой ли не помни и не разбира, че демократичната общност е във война с тероризма поне от 2001-ва година насам? Че атентатът в Бургас е епизод от тази война? Че сме длъжни да бъдем със съюзниците си в тежки моменти, ако искаме в други тежки моменти те да бъдат с нас? Защото тук никой не говори за тези неща и, честно, изумен съм от този факт, Фили.

- Докато в България реакциите на цялата опозиция са отрицателни, то отвън идват други сигнали. Може ли да се очаква сега ЕС наистина да преразгледа отношението си към организацията „Хизбула”?

- Съединените щати и Израел приветстваха българския доклад, Фили и за пореден път подканиха ЕС да направи това. Трудно е да се каже дали то ще се случи. В политически план България наистина даде силен коз на Великобритания, Холандия и другите страни, които отдавна искат това преразглеждане. Знае се обаче, че Франция има преки финансови и други интереси в Ливан, които ще бъдат застрашени от подобно решение, доколкото политическото крило на „Хизбула” е влиятелно – то е представено в парламента, а доскоро беше и в правителството на Ливан. При всички случаи обаче едва ли българските опозиционни вълнения по темата ще окажат съществено влияние върху провеждането и резултата от европейския дебат. По-скоро очаквам в Брюксел да натежат някои силни европейски мнения, например това на Роб Уейнрайт, директор на „Европол”, който каза: „Българските власти имат доста силна хипотеза, че атентатът в Бургас е дело на „Хизбула”. А ако директорът на Европол не може да прецени добре това, Фили, то кой друг може, Сергей Станишев ли?

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване