02/09/13 08:00
(http://patepis.com/)

Wizz Air. Съвети за пътуване с low cost.

Днешното съботно четиво ще бъде посветено на пътуването с low cost. Ан Фам ще ни каже няколко врътки, така че максимално да се възползваме. 
Приятно четене:
 

Wizz Air. Съвети за пътуване с low cost.

Wizz Air. Съвети за пътуване с low cost.

Почти всичко, което ще напиша, можете да откриете на сайта на Wizz Air. Почти. И понеже през последните 5 години съм летяла близо 50 пъти с тях и един вид съм станала профи, реших да ви споделя

малко врътки и особености,

и евентуално да ви спестя някое и друго лутане из сайта им. Някои хора се плашат, когато чуят “нискотарифни полети”. Истината е обаче, че Wizz Air не са от най-мизерните low-cost авиокомпании, даже напротив. Самолетите им са нови, поддържани и сравнително големи. Като друг лош пример – летях до Дюселдорф с Lufthansa в ужасно раздрънкан и мръсен самолет, голям колкото междуградски автобус, а те уж се водят “стандартна” авиокомпания. И цената не беше никак low… За над 50 пътувания досега ми се е случвало само 3 пъти да ми закъснее полетът. Вярно, двата пъти бяха с по 5 часа, но чисто статистически това е пренебрежимо – всякакви други “стандартни” авиокомпании са ми закъснявали с доста повече. Помня, веднъж чаках 8 часа допълнително над 11-те часа за прекачване на летището в Москва на път към Виетнам. Оттогава не ги долюбвам Аерофлот :) [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Да се похваля: вчера си купих двупосочен билет на Wizz Air за Тревизо (Венеция) за 18 лв на човек. Да, правилно сте прочели – осемнайсет лева за двете посоки на човек! Скандално, нали? :) Толкова би струвал двупосочен автобус София-Пловдив. (допълнено: явно изобщо не съм в час с цените – 25 лв е до Пловдив и обратно! :))

Други примери от сорта:

  • София-Дортмунд-София: 38 лв/човек в началото на март. Оттам има много удобен влак до Дюселдорф, а това, по мое мнение, е един от най-хубавите градове в Германия. Заслужава си посещението. В същия период София-Франкфурт-Хан-София струва 78 лв/човек, а София-Айндховен-София: 58 лв/човек.
  • София-Брюксел-София: 77 лв/човек в началото на март или 97 лв/човек в началото на юни. Белгийските железници са страхотни, а лично бих ви препоръчала да си направите дълъг уикенд обиколка на Гент, Брюж и Антверпен. Приказно е там!
  • Най-евтините дестинации са в Италия: Форли (Болоня), Бергамо (Милано) и Тревизо (Венеция) – можете да си намерите от 18 лв до 80 лв на човек в двете посоки. Всичките места и околностите им си заслужават.
  • Най-скъпите дестинации пък са Фуимичино (Рим), Лутън (Лондон), Бове (Париж), Мадрид, Валенсия и Барселона. Под “скъпи” разбирайте над 100 лв, но пак можете да си намерите за под 160 лв двупосочния билет.
NB!: Цитираните цени са от проверка на 16 януари 2013 г. За по-нататъшни промени не мога да нося отговорност. Търсенето на най-евтини билети зависи от периода, сезона, момента, в който ги търсите, и късмета, който имате. Настоящата статия цели да ви информира как да намерите по-евтини билети от Wizz Air и да ви помогне да се ориентирате по-добре с тяхната политика, но не може да ви гарантира същите цени, които аз лично съм намерила в конкретния момент за конкретната дестинация. Как се намират такива цени? Първо трябва да се съобразите с особеностите на нискотарифните авиокомпании и да се лишите от някои удобства:
  • пътуване само с ръчен багаж (води се малък салонен багаж с размери до 42 x 32 x 25 см) и спазване на изискванията за до 10 х 100 мл течности в ръчния багаж – аз лично нямам проблем да побера вещите си за 3-4 дни екскурзия в една раница;
  • липса на запазена конкретна седалка в самолета – предвид късите полети, които траят 2-3 часа, не мисля, че е някаква драма;
  • липса на кетъринг на борда – виж горното;
  • кацане на летища от селски тип, които са малко или много отдалечени от големите градове (между 30 и 125 км), но пък може да се изненадате приятно от някои градчетата, в които ще кацнете; примери: Бергамо и Тревизо – прекрасни местенца със собствен чар; единствено в Барселона, Валенсия и Мадрид ще кацнете директно на основното летище на града.
Предвид ниските цени, нормално е Wizz Air да се опитат да ви пробутат допълнителните си платени услуги (запазване на място на борда, допълнителен багаж, кетъринг и други глупости), но пък никой не ви задължава да ги купувате. След като сте се примирили с горните особености, трябва да направите следното преди закупуване на билети от Wizz Air:
  1. Да си ги купите от по-рано (поне 6 месеца) или да рискувате и да изчакате докъм месец-месец и половина преди пътуване – тогава са най-изгодни. Аз лично обичам да си браузвам от време на време из всички дестинации и да си планирам пътуванията според цената (или дори да закупя билетите, без да съм сигурна дали ще успея да пътувам), но пък така попадам на подобни цени като 18 лв/двупосочен билет… Е, случва се и да намалят цената, когато им скимне, така че ви съветвам, след като си ги закупите, повече да не проверявате, за да не се ядосвате излишно. :)
  2. Да се регистрирате в системата и да си купите членство в Wizz Discount Club (Wizz Xclusive Club). Като член на клуба имате гарантирана отстъпка от 20 лв/човек/полет, което прави -40 лв на пътуване. За една календарна година членството струва 59 лв, които директно си избивате още с първото пътуване, ако сте двама – отстъпките се отнасят и за спътниците ви (до 8 души) при условие, че и вие пътувате. Иначе пак можете да купите билети за трети лица, но няма да важат отстъпките.
  3. Да си заредите Wizz сметка и да платите с нея пътуванията си (до изчерпване на сумата, за неограничен период от време). Сумата обаче е малко гадна – минимум 600 лв на зареждане. Защо тогава да им давате парите си напред? Защото Wizz Air начисляват различни такси за обслужване според начина на плащане – най-ниската е чрез банков превод (8 лв/човек/полет, демек 16 лв на пътуване), а най-скъпата е с кредитна карта (16 лв/човек/полет, тоест още 32 лв на пътуване). С Wizz сметка таксата е безплатна. Заслужава си, ако така и така сте решили да пътувате често с авиокомпанията или най-вече ако сте повече хора. При четирима си спестявате между 64 и 128 лв, които можете да превърнете в бири и да се почерпите дружно. :)
NB!: В сайта им пише, че за да си заредите сметката, трябва да звъннете на телефона за обслужване, който ви таксува по 0,96 лв/мин, и някой любезен оператор ще ви поиска данните от кредитната ви карта. Вярно, по този начин ще можете да се възползвате веднага от сметката си, но аз лично не бих се доверила на някакъв си оператор, при това за 0,96 лв/мин. :) Така че е по-добре да преведете сумата по банков път и да изчакате от 3 до 5 работни дни, докато сумата се появи в профила ви. Важно е в основанието на платежното да напишете САМО номера на членството си (ще го намерите в профила си най-отгоре), а в допълнителните пояснения можете да си напишете имената на латиница за всеки случай. Тази информация няма да я намерите на сайта им. Аз лично се добрах до нея по нервния начин – чакайки на линията, разправяйки се с някакъв оператор и прибавяйки поне 20 лв към сметката си за телефон.
  • 4. Да си отбележите при закупуването на билета вид чек-ин: уеб, защото е безплатно, и да не забравите 7 дни преди полета да направите онлайн чекирането.
И така, след като станете член на клуба и заредите Wizz сметка, при търсенето на полети трябва да сте влезли в системата и задължително вдясно да отбележите плащане с Wizz сметка – цените автоматично ще се преизчислят и сведат до най-ниските (подобни на тези, които ви цитирах). Иначе ще видите стандартните цени, които са с минимум +56 лв/човек. Дотук всичко това може да ви се струва хамалогия, но бързо се свиква. :) И си заслужава. Достъпността на low-cost авиолиниите ви позволява да обикаляте повече места и да прибавяте нови богатства към личната съкровищница със спомени. Пожелавам ви много приключения през тази година! :) И накрая, едно малко тийзърче*: :))

Wizz Air. Съвети за пътуване с low cost.

 
  Автор: Ан Фам, през сайта http://theopinionist.net/ Снимка: optimiced  *За консерви като мене: тийзърче ="дразнител" – бел.Ст.   Още Съвети за пътуване – на картата: ЗА ПОДРОБНОСТИ КЛИКАЙТЕ НА ЗАГЛАВИЕТО :)
Публикувана на 02/09/13 08:00 http://patepis.com/?p=38466
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване