02/13/13 07:49
(http://www.azcheta.com/)

Платон и птицечовката влизат в бара...

"Това са моите принципи; ако не ви харесват, имам и други."

"Платон и птицечовката влизат в бара…" е изключително забавно четиво. С голяма доза хумор и типично американски маниер се разглежда философската традиция на Запада. Двамата автори - Томас Каткарт и Даниъл Клайн - подбират и много умело разказват изключително сложните за обяснение философски концепции и течения. Възгледите на Кант, Хедел, Хайдегер, Платон, Ницше, Декарт, Ръсел, Лайбниц и други.

В интерес на истината, никога не съм очаквал, че може да бъде представена философията в такъв хумористичен вид. Това ми се стори не само необичайно, но и леко дразнещо, тъй като чувството за хумор често не предполага сериозност. Затова книжлето със сигурност успя да разчупи в мен едно консервативно схващане за философията.

Страниците са едва 200, на места философията отстъпва място на широките интерпретации във формата на вицове и в повечето случаи именно озадачаващите умозаключения внасят светлина в иначе неразбираемата за масата философска материя.

Ще си позволя да цитирам само един уникален диалог между гръцките мислители Деметрий и Тасо. Преди и понякога в края на всяка основна част на книгата техните диалози въвеждат по един своеобразен начин към изложението.

Вижте това:

Деметрий: Напоследък нещо ме тревожи, Тасо.
Тасо: А именно?
Деметрий: Какъв е смисълът на всичко това?
Тасо: На всичко кое?
Деметрий: Нали знаеш, на живота, смъртта, любовта - на цялата тази лозова сърмичка.
Тасо: Защо си мислиш, че нещо от това има някакъв смисъл?
Деметрий: Защото трябва да има. Иначе животът би бил просто...
Тасо: Какво?
Деметрий: Ех, как ми се пие едно узо...

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване