02/18/13 15:43
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: ДОСТАТЪЧНО УМНИ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

„Ние се борим не за власт, а за това България да оцелее и да има перспектива” – каза червеният херой Сергей Станишев в навечерието на поредния червен конгрес. „За политиката, която ще реализираме, ще търсим най-подходящите хора – както в листите, така и в изпълнителната власт” – добави още той, с който израз особено възрадва душата ми. За пореден път. Защото аз високо ценя и уважавам естествената човешка наглост на левите политици, граждани, онази наглост, стъпила здраво върху вашата къса памет и ширещата се сред вас липса на разбиране за смисъла и стойността на думите.

И как да не я ценя, тя си остава единственото достойно качество на всеки политик от левицата, тъй като те други качества нямат.

Достойно е, че от цитираните високо художествени изрази веднага разбираме какво всъщност ни казва водачът на розовия ПЕС и на червения българския бес /не пиша  БСП, защото ще се загуби красивата рима, пък и „червен бес” си е достатъчно ясно/. Казва ни, че досега тъй наречените социалисти в България винаги са се борили само за властта като такава, не за това България да оцелее и да има перспектива – но, ето, от утре на тази практика непременно ще се тури край. Само изборите да дойдат. И щастливите времена след тях. Тогава всичко ще е различно…..

Казва ни също, че досега червените никога не са търсили, съответно, никога не са и намирали, най-подходящите хора за участие в Парламента и правителството. С други думи – туряли са в законодателната и изпълнителната власт всякаква сволоч да ни управлява. Което на практика си е истина, де, всички го знаем. Но ето, от утре вече те ще търсят само най-подходящите. Въоръжени с лупа ще ги търсят, под дърво и камък ще ги търсят. Дали ще ги намерят – друга тема.

И знаете ли защо веднага разбираме всичко това, граждани? Ами защото човекът ни говори с думи прости. А за да прави това, значи той е достатъчно умен. Имам предвид – „точно толкова е умен, колкото му е достатъчно”.

„Достатъчно умен”. Така деликатно се изразяват политически коректните граждани на Пловдив, когато имат срещу себе си някой пълен идиот – бронзовата фигура на легендарния Мильо например. Хората тук от хилядолетия са свикнали да живеят редом с различния и затова са толкова толерантни. Обаче със съжаление трябва да отбележа, че специално спрямо Станишев политически коректните в Пловдив са твърде, твърде малко. А как се изразяват политически некоректните пловдивчани за него – няма да цитирам, за да не плашим децата. Още повече, като се има предвид и смисъла на един от основните лозунги, предвидени от БСП за предстоящата предизборна кампания – „Мисли първо за малкия”.

Мъдри хора са това комунистите, наели са си някой велик мислител да им измисли тази простотия, платили са му и сега се радват при мисълта как народът ще се ошашави. Освен ако не се радват при мисълта колко им е малък…..Или как приятно е за малкия да мислиш…..

Но сияйната комунистическа мъдрост, която осени червените по време на техния конгрес, е само част от общите ни проблеми през тези дни, граждани. Защото цяла България е пълна и с още по-знаменателни събития.

Например, не бива да се пропусне факта, че ако комунистите бяха озарени с мъдри мисли от висока конгресна трибуна, то от още по-високо, от много по-високо място бяха почетени синодалните старци по време на инфарктното заседание на тъй наречения Свети Синод. На него те си избраха нашите трима най-достойни кандидати за патриарх български. Очевидно самата божия промисъл в този случай осени старците, както никога досега. Имам предвид – онази промисъл, която внезапно им се яви под формата на решение за една проста математическа сметка – колко е две трети от 14. И те се справиха блестящо. Пак както никога досега.

Неведоми са пътищата божии, дето се казва. Лошото е, че пътищата на кандидатите за божии наместници тук, на грешната българска земя, са съвсем ведоми. Лошо от тяхна гледна точка, де, защото те знаят, че обществото знае, че двама от тях са имали общо с атеистичната и престъпна комунистическата ДС, а единият, който се е опазил от това, е проводник на руско влияние в самостоятелната иначе БПЦ.

Всъщност, би трябвало това да е лошо – ако не заради звездното небе над нас, то поне заради моралния закон вътре в нас. Но като гледам утрешните патриарси как се държат и ги слушам какво говорят, май не е като да са се притеснили особено от факта, че знаят, че обществото знае.

Е, в интерес на истината, не може да се очаква те да вземат пример от достойната постъпка на Папа Бенедикт ХVІ, който се оттегли, за да не навреди, вместо да помогне на Църквата със своето слабосилие. Нашите хора не са от тази порода, оттеглящата се. Пък и он си е католик, на католик вера да немаш. Специално ние, православните, никаква вера им немаме. И знаете ли защо? Ами просто е – `щото те отдавна дават неправилен отговор на въпроса дали Светият дух низхожда само от Бога или някак съумява да низходи и от Сина.

А ние даваме правилен отговор.

Включително `щото сме достатъчно умни.

Достатъчно умни са и онези, които вчера излязоха на протест срещу високите сметки за ток с лозунга „Да запалим монополите”. Ако приемем, че запалването е символичен, а не реален акт, те са прави почти за всичко, което казват – за непомерно високите сметки, за необходимостта от законодателни промени и промени в ценообразуването, за тиранията на монополите и тяхното престъпно отношение към гражданите като към добитък, за не по-малко престъпния начин, по който държавата е зарязала своите регулационни и контролни функции, за наличието на енергийна мафия и престъпни договори в енергетиката…..

За да се види, че всичко това е истина, стига само да се припомни признанието на шефа на АЕЦ „Козлодуй”, който онзи ден, не се разбра в пристъп на лудост или на разкаяние, каза публично – досега давахме един милион лева само за косене на ливадата около централата. И веднага след това се закле – но отсега нататък ще даваме с една трета по-малко пари.

Всичко това, `щото ливадата им била твърде голяма.

Така е, голяма си е. Но и ливадното чувство за живота сред хората и народа български очевидно също е твърде голямо. Иначе как щеше между иначе справедливите искания на протестиращите да се прокрадне тъпият лозунг на пишман националистите от Атака и ВМРО, лозунг, веднага подет като предизборно обещание от БСП -  национализация на ЕРП-тата.

И не само да се прокрадне, а и да застане начело на протеста.

Сякаш в монополна среда има значение дали монополът е частен или държавен. Дали е български, европейски или сингапурски. Та нима преди 15 години, когато скапаната българска държава си беше собственик на цялата енергийна система, сметките да бяха по-леки за плащане, поведението на монополистите към клиентите, които ги хранят, да беше по-човешко, безхаберието, корупцията, пълната липса на интерес към темата за енергийната ефективност да бяха по-малки? Или смятаме, че утрешната скапана българска държава ще бъде по-добра и по-ефективна в своите деяния?

Трябва да сме наистина достатъчно умни, за да смятаме това.

И да не разбираме, че в монополната среда, която така или иначе тук съществува и скоро няма да бъде разбита, по-добре все пак монополът да е частен. Тогава можем да принудим – с разни методи, включително граждански протести – държавата да го контролира. А когато монополът е държавен, кой ще се заеме с такъв контрол? Нали още в Библията е казано – ако Сатана се раздели против себе си, няма да оцелее. Затова и не се разделя. Така и държавата – ще се контролира ефективно сама, ама ако и когато стане друг тип държава, не като българската, каквато си я знаем.

И накрая – искам да напомня на чалга певицата Галена, че е направила голяма грешка, като си е сложила силикон в циците. Включително политически е сгафила. „Сложих силикон, защото бях като момченце” – откровеничи тя пред „24 часа”. Сигурно не е дори чула лозунга на другаря Станишев – да мислим преди всичко за малкия му.

Да си призная, аз лично не виждам нищо лошо в малките цици, включително в мисленето за тях, стига то да не води до прояви на волунтаризъм – тоест, до претенции, че всъщност са големи. Или до желанието да им се пъха силикон, за да станат такива, каквито не са.

Но ако оставим политиката настрани, убеждавам се за пореден път, граждани, че тези работи с големината на циците някои жени не ги разбират. Да не говорим, че редица мъже са още по-заблудени и още по-малко ги разбират. Ама за мъжете е простено – те се подвеждат дори само от съкровеното звучене на думата, какво остава, когато им  замержелее по-пищна форма пред очите.

Според мен обаче истината е, че женските цици са като ума на човека – всеки има дадени от Бога не само толкова цици, но и толкова ум, колкото му е достатъчно.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване